Vigyázzunk, hogy (t)eszünk külföldön!
Étkezési etikett a világ körül, 1. rész
2016-07-13 | Zacsek ÁgnesMennyi borravalót illik adni Magyarországon, hogyan kell (pontosabban kell-e) vágni a burgonyát Németországban, milyen evőeszköz szükségeltetik Thaiföldön? A The Restaurant Choice és a Food &Wine színes infografikákon mutatja be a különböző országok étkezési szokásait és kapcsolódó illemtanát. Mi is ezek alapján szemezgettünk érdekességeket a nyaralószezon elején. Az első részben Európában nézünk körül.
A Restaurant Choice illusztrációi sok hasznos információval szolgálnak, kiderül belőlük például, hogy Mexikóban célszerű előre megbeszélni, hogy az ebéd/vacsora végén ki fizeti majd a számlát,hogy Európán kívül sok helyen egyszerre szolgálnak fel minden fogást, vagy hogy egy vacsora közben bizonyos eszközök, edények, evőeszközök nem megfelelő használata akár sértő is lehet. A borravalót sem várják el minden országban, ahogy az Magyarországon is egyre több helyen például beépítik a számlába vagy az étel árába. A legtöbb országban 5% vagy 10% az elfogadott, de néhány helyen csak akkor várják el a borravalót, ha valóban elégedettek voltunk mindennel.
Persze részben ezek a szokások azok, melyek egy országot egyedivé és különlegessé tesznek. Ezért is fontos, hogy amikor utazunk, tiszteletben tartsuk a másik nép szokásait, és próbáljunk meg idomulni azokhoz.
Most pedig nézzük sorban az országokat!
Magyarország
A Restaurantchoice szerint Magyarországon,
- ha nem akar többet inni, nem hagyhatja üresen a poharát, mert elég hamar rá fognak tölteni (ez a gesztus valóban ismerős, vendégségben a kiürült pálinkáspoharunkba már kapjuk is a következő adagot...)
- az oldal szerzői felhívják a figyelmet arra a szokásra, amit mi magyarok lassan elfeledünk, miszerint ne koccintsuk össze a sörös korsónkat, mert ez történelmi okok miatt nem illő.
Lengyelország
- ne vigyen krizantémot (mert az temetővirág) szegfűt (azt forradalmárok hordanak gomblyukban...) vagy páros számú virágot (mert az meg szerencsétlenséget hoz a babona szerint) vendégségbe.
- amikor toastot (pohárköszöntőt) mond, mondja azt, hogy Na Zdrowie, ami azt jelenti, hogy Egészségedre!, vagy azt, hogy Stola, ami pedig azt, hogy Élj 100 évig!
- győződjön meg róla, hogy jól bírja az alkoholt, itt ugyanis tiszta vodkával szoktak toastot mondani.
- itt 10-15% borravalót szokás adni.
Németország
- a krumpli felvágásához ne használjon kést, a villával törje inkább össze.
- tanulja meg, hogyan mondják azt, hogy kérem a számlát: Die Rechnung, bitte!
- egy toast vagy beszéd után kopogjon az asztalon taps helyett, ezzel fejezze ki a tetszését.
- 5-10% borravalót adjon.
Nagy-Britannia
- ne tegye fel a könyökét az asztalra.
- adjon 10% borravalót.
Teaetikett:
- ne érintse a csésze oldalát a kanállal, miközben keveri a teát, mert a csörömpölés udvariatlan szokás.
- ne hagyja a teáskanalat a csészében, tegye a csészealjra.
- a kiskanalat úgy helyezze el a csésze mellett, hogy a vége egy irányba nézzen a csésze fülével.
Olaszország
- a risotto és a tészta első fogás és nem köret, ehhez igazodjon.
- ne tegyen olajat a főzővízbe.
- a ketchup tésztára vagy pizzára csurgatása felér egy kulináris bűncselekménnyel.
- az olaszok a pizzát ritkán eszik késsel-villával.
- a pizzát könnyedebb borral, de leginkább sörrel kísérik.
- az olaszok csak délelőtt isznak cappuccinót, általában egy bárban, egy corno/brioche kíséretében. Akklimatizálódjon!
- a caffe az eszpresszót jelenti.
- ebéd vagy vacsora után a kávézásnak már csak egészségügyi okai vannak.
További érdekességek:
- az állati belsőségek fogyasztása megosztja az olaszokat. De Firenze környékén mindennapos a pacal, rántott pacal. Van azonban egy elfogadott édesség, amely már szinte nemzeti ügy, az pedig egy kakaós édesség, melyet disznóvérrel készítenek a hagyományos recept szerint.
- az igazi tiramisu cukor nélkül, illetve nagyon kevés cukorral készül.
- vízzel vagy szódával higítva már a kisgyerekek is kaphatnak bort.
- amikor mi disznót vágunk, és disznótort tartunk, az olaszok olívabogyót szüretelnek, és a friss sajtolású olajat tunkolják kenyérrel, és nem a disznózsírt, mint mi, magyarok.
- az olaszok kevesebb húst esznek, mert elég drága.
Oroszország
- Oroszország egyes részein a legnagyobb udvariatlanságnak számít az étkezőasztalnál orrot fújni, vagy már elővenni a zsebkendőt. Ha folyik az orrunk, álljunk fel az asztaltól, és menjünk a lehető legtávolabb. Ez egyébként Ázsiában is érvényes.
- soha ne vigyen páros számú virágot – kivéve ha temetésre megy.
- soha senkitől ne köszönjön el úgy, hogy kettejük között van egy ajtó, még akkor sem, ha nyitva van.
- ha nem kér több italt, hagyja a poharát félig tele, különben rátöltenek.
- minden egyes koccintásnál toastot illik mondani. Szokás majdnem minden kortynál koccintani, és így toastot mondani. Egy-egy toast akár 10 percig is eltarthat.
- nem kell a másik szemébe nézni koccintáskor.
- ha vendégségbe megy, érkezés után az első dolga legyen levenni a cipőjét (szellőztetni könnyebb, mint takarítani - tartja a mondás...).
- mindig vigyen ajándékot.
A cikk második részét hamarosan publikáljuk.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Megjelent a Winelovers Wine Awards eredményeit listázó digitális kiadvány
"A bor jó, 100% szőlőből készül, van benne szenvedély, művészet, és ott van benne az őseink története"
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!