A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„A lét határozza meg a tudatot – a lét pedig a hordó”

Vincze Béla

2016-03-16 | Vancsik Ivett


„A lét határozza meg a tudatot – a lét pedig a hordó”

Érkezésünkkor épp a hordókat mossák – gőzborotvával, kívül-belül, aprólékos odafigyeléssel. Az egri Vincze Béla pincéjében 2.500 hl a teljes hordókapacitás; az Arcanum sorozat prémium vörösborai mind hordós érlelésűek. Az egri boroknak gyakran felrótt dohosságnak nyoma sincs.


Adott bor karakteréhez leginkább illeszkedő fa kiválasztása izgalmas kihívás. Vincze Béla öt különböző kádármestertől vásárol hordókat; az elmúlt években Erős János borásszal együtt alaposan kitapasztalták, hogy melyik hordó milyen aromákkal, fűszerekkel gazdagítja a bort, hogyan alakítja a tanninszerkezetet, milyen hatással van az érlelésre a mikrooxigenizáció mértéke. A tudatos hordóhasználat azonban csak az egyik eleme az Arcanum borok egyedi karakterének; az alapanyag minősége már eleve meghatározza, hogy egyáltalán készülhet-e az adott szüreti évben csúcsbor.

 

Az Arcanum sorozat borai csupán az egyharmadát teszik ki a teljes forgalmunknak; a legjobb termőhelyekről szüretelt kifogástalan szőlőt használjuk fel, és csakis akkor, ha az évjárat lehetővé teszi a kiemelkedő borok készítését” – mondja Vincze Béla. A termékpiramisban fontos szerepet játszanak a birtokválogatás borok, amelyek kedvező áron igen jó minőséget kínálnak.

 

„A lét határozza meg a tudatot – a lét pedig a hordó”

 

Bár 1994-ben boraik fele még fehérbor volt, a pincészet egyértelműen a vörösborok mellett kötelezte el magát. A kékfrankost Vincze Béla méltatlanul kezelt szőlőfajtának tartja, amely megbízható minősége miatt többre hivatott a jelenlegi megítélésénél – akár fajtaborként, akár a bikavér meghatározó alkotóelemeként megérdemli azt, hogy az egri borászok nagyobb hangsúlyt fektessenek rá.

 

A kékfrankos megbecsülését a bikavérszabályzat is segíti, mivel 2010 óta előírja a minimum 50%-os hányadot. Az Arcanum Bikavér – amelyben a kékfrankost merlot és syrah kíséri – a Bikavér Fesztivált 2014-ben és 2015-ben is megnyerte  2009-es, illetve 2012-es évjáratával. Utóbbit kóstoltuk: a fűszeres, gazdag illatot a kortyban fekete csoki, kakaó egészíti ki, a végeredmény így egy aromagazdag, komplex bor.

 

A 2011-es Arcanum Kékfrankos szépen mutatja, hogy jó kezekben mire képes a fajta: feketecseresznye, presszókávé, édes fűszerek, vastag tannin és feszes sav ad a bornak karaktert. Az alapanyag a Mész-hegy aljában található 40 éves ültetvényekről származik, a tőkék korának köszönhetően „spontán terméskorlátozás” segíti a koncentrációt; ehhez jött a 2011-es év magas hőösszege és a napsütéses órák nagy száma a szőlőben, a magyar és amerikai tölgy pedig a pincében. A végeredmény egy olyan bor, amely 2015-ben Bordeaux-ban, a  Challenge International du Vin borversenyen aranyérmet szerzett.

A terroir-ra építkezünk

A Mész-hegyen összesen 14 hektárral rendelkezünk. Jelenleg 7 hektár van betelepítve, és  a teljes terület bioművelésű; az átállásban osztrák szakértők tanácsait is kikértük. A Mész-hegy egészen különleges adottságokkal bír; a hegytetőn a talaj erodált, töredezett kőzet, nem a környéken megszokott riolittufa; a terület széljárta, a környezeténél szárazabb és melegebb, a növényzet pedig a mediterrán területeket idézi – itt különösen jól érzi magát a syrah, de cabernet franc, pinot noir és merlot tőkéink is vannak; a hegy lábánál pedig kékfrankost találunk. A termőhely sajátosságaira, a terroir-ra építkezve dolgozunk; borainkat a természettel összhangban készítjük és azt tapasztaljuk, hogy ez a borok ízvilágában is visszaköszön.”

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

A pince hűvösében fűtött padokon ülve kóstoljuk a 2011-es Arcanum Mész-hegy Syrah-t, és boldogan mosolygunk – melegít a 15%-os alkohol, de a bor plüssbársony tanninja és teltsége bőven elbírja. Ebben az évben mindössze 30-40 dkg volt a tőketerhelés, így az alapanyag „sűrű” volt, a cukormentes extrakt-tartalom pedig igen magas, 40 g/l.

 

Az egri boroknak gyakran felrótt dohosságnak nyoma sem volt a kóstolt tételekben – Vincze Béla szerint a rigorózus pincehigiénia; a hordók rendszeres és alapos tisztítása, az antiflor tabletták használata, a dugók sterilizálása, és a dugónyílás alkoholos fertőtlenítése mind hozzájárul a borok tisztaságának megőrzéséhez.

 

Egy Vincze Bélával készült korábbi interjúnkat itt olvashatja>>

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!