A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„A málnás matrica minden várakozásunkat felülmúlta”

Juhász Testvérek: csúcstechnológia minden szinten

2016-03-06 | Vancsik Ivett


„A málnás matrica minden várakozásunkat felülmúlta”

A nagyközönség számára a Juhász Testvérek Pincészete gyakorlatilag egyet jelent a málnás matricával ellátott Roséval. És valóban, ez adja értékesítésük felét. De a testvérek, Attila és Péter dűlőszelektált, prémium kategóriás boraikkal képesek más fogyasztói csoportokat is megszólítani, belföldön és külföldön egyaránt.


Az egri Juhász Testvérek – Attila és Péter – portfóliója igen széles, hiszen 300 hektárról szüretelnek, és 2015-ben több mint 2 millió palack, valamint 6-7000 liter lédig kiszerelésű bort értékesítettek. A nagyközönség számára a pincészet gyakorlatilag egyet jelent a málnás matricával ellátott Roséval, amely a teljes értékesítésből 1 millió palackot tesz ki; a Juhász Testvérek ugyanakkor dűlőszelektált prémium kategóriás boraikkal képesek más fogyasztói csoportokat is megszólítani, belföldön és külföldön egyaránt.

 

A 2012-ben épült, négyemeletes látogatóközpontban Juhász Ádám, Attila fia fogad minket a Kerülőutak keretében. Ádám Montpellier-ben, Geisenheimben, Stellenbosch-ban és Új-Zélandon tanult és szerzett gyakorlati tapasztalatot, így komoly borászati szaktudással és az újvilági technológia nyújtotta előnyök felismerésével irányítja a borok készítését. Spektrofotométeres kis laboratóriumában két perc alatt pontos analitikát kap a mintákból, a szüretet követően pedig naponta kóstolja az erjedésben lévő bort és hoz döntéseket a másnapi munkát illetően.

 

„A málnás matrica minden várakozásunkat felülmúlta”

Ádám mesél

„Pincészetünk az idei évben lesz 20 éves; ebből az alkalomból az idei évben számos különleges ajánlattal és ajándékkal igyekszünk meglepni a borkedvelőket. 1996-ban mindössze 3 hektár szőlőterülettel rendelkeztünk és 30 hl bort készítettünk. Mára a kapacitásunk és a forgalmunk is megsokszorozódott; az elmúlt évek beruházásainak, a pályázatokon elnyert fejlesztési támogatásoknak köszönhetően minden szempontból komoly előrelépéseket tettünk.

 

Jelenleg 30.000 hl tárolókapacitással rendelkezünk; ebből 7.500 hl a hordókapacitás, amely a 225 literes barrique hordóktól a 10.000 literes ászokhordóig öt különböző méretet fed le, lehetővé téve az érlelési változatosságot. Pincénkben magyar tölgyből készült hordókat találunk; a fa szerkezetét tekintve előnyben részesítjük a kis pórusméretet, mert úgy találjuk, hogy a jellemzően lassabban fejlődő egri borokhoz ez az ideális. Ilyen hordóba került a csúcsdűlőnek számító Gesztenyésből szüretelt 2015-ös merlot-nk is. Boraink készítésekor a gyümölcsösség és az elegancia egyensúlya vezérel minket, ezért például  a grand selection kategóriájú dűlőszelektált vörösborainknál sem használunk 100%-ban új barrique hordót. A kisebb hordókat harmadtöltésig használjuk; általánosságban azt tapasztaltuk, hogy a legszebb egyensúlyt az 500 literes hordókkal érjük el.

Fontosnak tartjuk a technológiai fejlődést. A szüret során a gépesítés felé haladunk, de a palackos értékesítésű borainkhoz továbbra is kézzel szüretelünk. 100 hektár saját területünkön felül további 200 hektárról vásárolunk szőlőt, 150 családdal állunk kapcsolatan – a minőséget év közben is folyamatosan ellenőrizzük és ennek megfelelően dolgozzuk fel az alapanyagot. Három nagyobb kategóriában készítünk bort: alap, classic és prémium besorolás szerint, és gondosan ügyelünk arra, hogy a belépő szintű boraink is technológiailag kifogástalanok legyenek. Az 1000 forintkörüli palackos boraink különösen népszerűek – elsősorban a fiatalok isszák szívesen az aromás sauvignon blanc-t és a kékfrankos, merlot, portugieser házasításából készített rozénkat. Ez utóbbi borunk alapozta meg a pincészet ismertségét; gyümölcsös ízvilága és frissessége miatt könnyű megszeretni. A málnás matrica minden várakozásunkat felülmúlva robbanásszerűen növelte az értékesítést; ezt a bor születésekor csupán 10.000 palackos mennyiségben került forgalomba, 2015-ben pedig 11.000 hektolitert készítettünk! Természetesen nálunk is elérhető az Egri Csillag – 2014-ben olaszrizlinget, zenitet, leánykát, chardonnay-t és hárslevelűt házasítottunk, részben hordós tételeket – a 2015-ös Csillagunk már teljesen reduktív bor lesz.”

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

A jövőbeni terveket illetően a Juhász Testvérek a két egri cuvée-re, a Csillagra és a Bikavérre helyezik majd a hangsúlyt. A rozé-rajongók továbbra is számíthatnak kedvencükre.

 

Aki még nem kóstolta a csúcsboraikat, annak érdemes egy próbát tennie például a 2012-es Gesztenyés Merlot-val – az alacsony tőketerhelés mellett éppen az első komolyabb fagy előtt szüretelt alapanyagból készült bor 2 évet tölt 500 literes tölgyfahordóban, a végeredmény pedig egy gazdag aromatikájú, szépen fűszerezett, remek egyensúlyt mutató vörösbor.

 

A pincészet számára fontos a versenyeken való megmérettetés, ám ennél is nagyobb figyelmet fordítanak a kóstolók során a közvetlen fogyasztói visszajelzésekre. Áraikat pedig úgy alakítják, hogy minden kategóriában versenyképesek legyenek a boraik, minőségi kompromisszumok nélkül.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!