A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Villa Tolnay Nagy Lacija: Egy őrült maximalista vagyok

Kerülőutak

2016-06-04 | Bánlaki D. Stella


A Villa Tolnay Nagy Lacija: Egy őrült maximalista vagyok

A borkedvelők számára Nagy László neve és arca az elmúlt években összeforrt a Villa Tolnay és a Sabar Borház nevével is, de mindenekelőtt Badacsonnyal. A borász itt nőtt fel, és a jövőjét is itt képzeli, a jelene pedig ennél jobban nem is tudná ide kötni. Igaz, az elmúlt években a fél világot is bejárta. Az őrület határát súroló maximalizmusról, csúcsgasztronómiai élményekről, és arról mesélt, hogyan mentené meg a Csobánc-hegyet.


A Tolnay villa a Csobánc-hegy lábánál ma a régi fényében tündököl. A híres színésznő egykori menedékhelye újra a Balatonnál igényes kikapcsolódást keresők mentsvára, a Villa Tolnay ugyanis ma már nemcsak borászat, hanem vendégház is, magas színvonalú konyhával. Hatalmas nagy nyári vihar elől menekültünk ide a balatoni Kerülőutak első estéjén.

 

"Én, a feleségem és a kislányom laktunk ebben a házban még a felújítás előtt, nagyon szerettük" – vezetett körbe Nagy László borász. Igaz, Laci ma már nemcsak a 20 hektár szőlésze és borásza, hanem birtokigazgató, első számú vendéglátós, pályázatíró, értékesítő, de akár pincér is egyben. Szóval mindenes a 20 hektáros birtokon. Ezért is kellett hét év után elköszönnie a szomszédos Sabar Birtokról – szabad perce így sem lett több.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Kilátás a hálószobaablakból

 

"Ma is csak egy házzal feljebb lakunk, ennek jó és rossz oldala is van: folyamatosan látjuk, mi zajlik a birtokon, viszont így nincs éjjelünk, nappalunk vagy hétvégénk, állandóan utolér minket a feladat." Lacinak ugyanakkor nem újdonság a sok munka: "a feleségemmel az első hat randink is csömöszöléssel telt". Bea később a bankszférát is otthagyta, hogy mindenben férje segítségére legyen. Laci azt mondja: Egy őrült maximalista vagyok, és ezt a csapatomtól is mindenáron elvárom." 

 

"Hol találok majd olyat, aki úgy lelkesedik a szőlőért a hegyért, mint én?" Laci az este folyamán sztorizgatásba is kezdett, amiből aztán kiderült: ide nem elég a lelkesedés, ehhez megszállottság is kell. 

 

A Villa Tolnay Nagy Lacija: Egy őrült maximalista vagyok

Philipp Oser és Nagy László

 

Laci legnagyobb segítsége a család mellett a másik megszállott, maga a többségi tulajdonos, a svájci Philipp Oser. Philipp 2004-ben bérelt először területet Badacsonyban. "Hallottam, hogy szenved vele, úgyhogy meglátogattam  azóta együtt dolgoztunk, megnégyszereztük a területnagyságot." Elmondása szerint barátja iszonyatosan jól kóstol, és elképesztő a memóriája, minden bort megjegyez. "Bárkivel összeengedném a Balatonon, borászként sem vallana szégyent" nevet Laci.

 

A tulajdonos ráadásul egyre inkább kötődik a magyar vidékhez, kéthetente érkezik, és akár három hetet is itt tölt. Pedig cége, munkája a világ sok más pontjához köti: New Jersey, Kansas, Basel és Bécs az irodáinak helyszíne, de szenvedélye, a bor és a csúcsgasztronómia is ezer helyre szólítja. Baseli étterme, a Viva nem sokkal a megnyitása után Michelin-csillagot kapott. "A szüretet mindig együtt, vállvetve csináljuk végig, az erjedési időszak után pedig együtt indulunk kikapcsolódni, kóstolási körútra Európa országaiba, ihletet meríteni." Tavaly például egy ilyen túra hatására vágtak bele az amphorás borkészítésbe.

 

A Villa Tolnay Nagy Lacija: Egy őrült maximalista vagyok

 

Laci egyébként arra a legbüszkébb, hogy a területek jelentős részét újratelepítették.

Megmentjük a szőlőhegyet" – mondja, hiszen sorra épülnének itt a nyaralók, pedig a területárak egyre feljebb kúsznak, ma már 10 millió körül kóstál itt egy hektár. Próbálnak tudatosan haladni. "Húsz hektár az már szép nagy birtokméret, a saját határainkat is feszegetjük, de van még néhány parcella, amit biztosan meg fogunk venni." A feldolgozó körül elszórt területek óriási előnyt jelentenek a borkészítés szempontjából: így percekkel a szedés után már a hűvös pincében lehet a szőlő, a legjobb, legfrissebb formájában. Ezzel a felaprózódástól és a hozzá nem értéstől is megóvnák az értékes parcellákat. 

 

Lacitól sokan kérnek tanácsot, de ő minden amatőrt óva int attól, hogy területet vegyen és borkészítésbe kezdjen. Én mindenkitől azt kérem, hogy hagyja meg ezt a munkát a hozzáértőknek, a pénzét pedig költse utazásra. Hozza haza a jó borokat külföldről, és ha tényleg kóstolópincét akar nyitni, akkor inkább azokat mutassa itt meg nekünk a saját borok helyett." Szerinte ugyanis a hobbiborászok sok kárt okozhatnak azoknak, akiknek a szőlő jelenti a megélhetést, ráadásul a befektetett forrásokat soha nem fogják tudni kivenni a vállalkozásukból.

 

A Villa Tolnay egyértelműen nem a komoly konkurenciától fél, nem is a siker és a növekedés a jövő legnagyobb kérdése a Csobáncon. Inkább az, hogy hogyan találnak majd olyan embert, aki valóban képes terhet levenni a családról, bekapcsolódni az egyre nagyobb, és még mindig kifogástalan minőséget megcélzó birtok munkáiba. Szóval olyat, aki örömmel bolond.

 

Arról, hogy miket kóstoltunk a Villa Tolnay borvacsoráján a Gasztro rovatban olvashat>>

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!