A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Negyed évszázada karakter, minden magyar felismeri

Szeremley Birtok

2016-08-19 | Bánlaki D. Stella


Negyed évszázada karakter, minden magyar felismeri

Ha a szüleim korosztályának azt mondom, balatoni bor, ők azt mondják, Szeremley. Ha a Balaton parton kinyitom egy szállodai szoba hűtőjét, jó eséllyel Szeremley bort találok benne. Ha az ország bármely pontján közértben, benzinkúton, vagy akár nagyáruházban bort keresek, biztosan választhatok Szeremleyt. Ez stabilan így van most már több évtizede, és erre a családi borászatot apjától megöröklő Szeremley László joggal büszke. Csak azt sajnálja, hogy a tó partján a borlapokon a balatoniakon kívül sok egyéb régió borát is megtalálni, és a nemzetközi színtéren sem segítik a magyar bort.


A balatoni Kerülőutak alkalmával a Szeremley Birtokot nem hagyhattuk ki. A Badacsony egykori kulcsfigurája, a Bormíves Céhet is megalapító Szeremley Huba pincészetét ma már fia és lánya viszik tovább. Ők ketten az állattartással és a hegyoldalban megtalálható étterem ügyeivel sem foglalkoznak, idén már kizárólag a közel 75 hektáros szőlőültetvényre fókuszálnak, székhelyük pedig a Badacsonytomaj Fő utcáján álló feldolgozó, az egykori Etűd üdítőital telephelyén. Itt beszélgettünk Szeremley Lászlóval, a borászati munkák első számú felelősével.

 

Laci Ausztriában nőtt fel, de már ott, gimnazistaként a szőlő és a borkészítés közelébe került. Habár az egyetemről olajipari mérnökként került ki, közben borászati tanulmányokat is folytatott, s azonnal az akkor már a család birtokában lévő badacsonyi birtokon találta magát. Ottlétünkkor büszkén mesélt azokról az évekről, amikor édesapjának köszönhetően a Szeremley nevet és a Badacsonyi borvidéket először méltatták külföldi szaklapokban, könyvekben és borversenyeken, amikor megmentette a kéknyelűt vagy a zeuszt, és elérte, hogy ezeknek a szőlőfajtáknak a hazai szabályozás se álljon az útjába. 

 

Negyed évszázada karakter, minden magyar felismeri

Szeremley László

 

Területeik mérete az elmúlt években csökkent, ma többek között Kővágóörs, Nemesgulács, Hegymagas, Badacsonytomaj, és Szigliget lankáin találhatók elszórva – sajnos ezek több mint negyedén idén jelentős volt a fagykár.

Ezt az évjáratot jéggel semmiképpen sem ajánljuk" – viccelődött.

 

Szőlőfajták tekintetében is széles náluk a választék: a nemzetközi kékszőlő-fajták, azaz a pinot, a merlot és a cabernet mellett kékfrankos, továbbá a vidékre jellemző fehérek, illetve olyan ritkaságok is teremnek náluk, mint a kék és fehér bakator, a budai zöld vagy zeusz. A következő néhány évben a Szeremleyek is letehetik a voksukat néhány különösen figyelemreméltó fajta mellett, szűkülhet a palettájuk.

"Jó bor az, amelyik el van adva"

Persze azzal Laci is teljesen egyetért, hogy a Balaton borrégió számára az olaszrizling jelenti a jövőt. Azt viszont nem érti, hogy a balatoni vendéglátóhelyeken miért kell mindenáron bikavért és tokajit is tartani. "Az ország egyéb kedvelt turisztikai célpontjain összesen nem töltenek annyi vendégéjszakát az utazók, mint a Balatonon akkor miért nem itt adjuk el a termékeinket?" tette fel azt a jogos kérdést Laci, amelyet a Balatoni Kör más tagjaitól is gyakran hallottunk. Laci a Kör tagjaként aktívan kampányol a helyi alapanyagok mellett.

 

 

"A bor luxustermék, egy erős országimázs viszont segítené az exportját" – a hazai bormarketing azonban bőven hagy maga után kívánnivalót. Laci szerint azzal is csak az időt vesztegetjük, hogy új, külföldiek számára is jól érthető nevet keresünk az olaszrizling szőlőfajtának, ehelyett is inkább a hírnevét kellene erősíteni. "Nekem könnyű az élet, mert én mérnök vagyok: ha valamit már működni látok, abból szabványt készítek" – nevetett a házigazda, aki szerint a hatékony marketingnek is léteznek már nemzetközi szinten bevált szabványai, csak végre alkalmazni kellene őket. A Szeremley Birtok egyébként termékei mintegy 15-20%-át értékesíti a határokon kívül.

 

Az Első Magyar Borház a 2000-es évek legelején robbant be a világpiacra, miután érmek sorát nyerte el olyan nemzetközi borversenyeken, mint a bordeaux-i Challenge International du Vin, a veronai Vinitaly, a strasburgi Riesling du Monde, vagy a franciaországi Frontignanban rendezett Muscat du Monde. 

 

A pince régebbi évjárataival egyébként akár a hazai boltokban is találkozhatunk – többségük ma is meglepően jól tartja magát. A pincében még a '90-es évekből is van néhány palack, persze ezeket már csak a család kóstolgatja. "1997 remek évjárat volt, különösen a rajnai emelkedett ki, sajnálom, hogy abból nem tettünk félre többet!" – mondta. Laci egyébként kéknyelűt, zeuszt vagy kései olaszt bont az ünnepnapokon. Velünk mást is kóstoltatott.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

Badacsonyi Muscat Ottonel 2013

Szeremley Laci szerint ez a borvilla, olyan, mint a zene A-hang, vagyis alap. A bor illatában és ízében is hozza a fajtára jellemző jegyeket, némi oxidatív, óbor karakterrel, ami a hosszabb héjon áztatásnak is köszönhető. Felismerhető, jellegzetes Szeremley bor, kerek, telt, kis maradékcukorral.

 

Badacsonyi Rajnai Rizling 2008

Illata fejlett, a kortyban mandula, virágok, citrusok tobzódnak. Kora ellenére jó karban van, kitölti a szájat, kerek, és egészen hosszan kitart.

 

Kéknyelű 2006

Illata buja, fülledt, kis szellőztetést kíván. A korty az elején várat magára, aztán berobbannak a citrusok, a fehér és sárga virágok, majd hosszan meg is maradnak a szájban. Tíz éves bor, még mindig formában – Szeremley Hubának sokat köszönhet a fajta, úgy tűnik, most meghálálja. A Szeremley Kéknyelű 2006-os, 2007-es és 2009-es egyszerre lettek aranyérmesek a badacsonyi fajtaversenyen. Laci szerint ennek a fajtának a bor fejletten szép.

 

Negyed évszázada karakter, minden magyar felismeriA Balatoni Kör tagjaként Szeremley Laci is készített BalatonBort

 

Badacsonyi Bakator 2008

Ez a fajta is a borász családfő munkájának köszönhetően menekült meg: egy génbankból került újra a borvidékre. Piros bakatorból ma mindössze 1,5 hektárt találni az országban, kék bakatorból sem sokkal többet, 2,25 hektárt – tudtuk meg Lacitól, akiről ezúton is kiderült, hogy igazi mérnök, vagyis a számok, pontos adatok, táblázatok embere.

 

A bor színe halvány, fakó, illatában fülledtség, főtt piros bogyós gyümölcsösség. A korty fanyar, szintén lomha gyümölcsösség jellemzi, enyhe rumos-csokis jelleg, gyorsan eltűnik a szájból. 

 

Rozé 2015

Illata rumpuncs, rumos csoki, és ez a jelleg az ízében is megjelenik (13% abv.). Mellette érett málna és eper, fejlett karakter. 

 

A vörös igazán nagy adóssága a Balatonnak, borkultúránknak."

 

Laci szerint a hazai fogyasztók általában nem fogadják el a példaértékű pinot-kat, de a balatoni, kedvesen gyümölcsös, nagy testű típusokat ők is kedvelik. "A merlot hálás szőlőfajta, a pinot noir csúnya dolgokra képes." Plusz pont szerinte a két fajta javára, hogy a termőterületet is képesek megmutatni. 

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

Merlot 2009

Színe téglába hajló, illata rumos-kakaós, étcsokoládés, édesfűszeres, fejlett. A kortyból kiérezhető a magas, 14,5%-os alkoholtartalom, de ehhez elegendő az extrakt is. Jó tanninok, étcsokis, kakaóporos jelleg. Életpályája már lefelé ível.

 

Zeus 2003

Színe arany, illata mint a sherryé: oxidatív jegyek, mogyoró, vaj, méz, toast. A korty ennél frissebb: hárs és méz jegyei jelennek meg benne, kevés citrus. Sűrű, olajos bor, lomhán mozog a pohárban, jól csúszik. Könnyen érthető, jól iható. 

 

Szeremley Laci, amikor nem épp valamelyik ország jelentős borkiállításán kóstol, ő tart kóstolót, akár a feldolgozóban, akár a család impozáns Szent Orbán Éttermében, akár vacsorával egybekötve.. Keressék a lehetőségeket!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!