A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kiss Attila: a Mátra négyévszakos borvidék

Kiváló évjáratra számít a mátrai borász, és tele van ötletekkel

2017-09-20 | Vancsik Ivett


 Kiss Attila: a Mátra négyévszakos borvidék

Kiss Attila a borvidék minőségi fejlődéséért dolgozó fiatal generáció egyik meghatározó képviselője; vele beszélgettünk a Mátra jelenéről, jövőjéről, a 2017-es szüret ígéreteiről.


 

A Mátra klasszikusan fehér- és rozéboros vidékként lett elkönyvelve, a vörösborokkal kisebb mennyiségben foglalkoznak az itteni borászok. A fogyasztói ízlés változásával azonban átalakulhat a borvidék arca: a friss, reduktív fehérborok mellett a modern stílusú, könnyedebb, gyümölcsösebb és fűszeresebb mátrai vörösborok új rajongókat nyerhetnek meg, a táj szépsége és a kikapcsolódási lehetőségek bővülése pedig egyre több (bor)turistát vonzhat.

 

Számos borszakíró az egyik legígéretesebb hazai borvidékként tartja számon a Mátrát. Ön, mint mátrai borász, hasonlóképp látja a borvidék lehetőségeit?

 

Magam is hallottam már ezeket a véleményeket. Kétségtelen, hogy az elmúlt öt évben talán a Mátrai borvidék fejlődött a legnagyobbat a minőség tekintetében. Az új generációt képviselő szakemberek megjelenésével fiatal, dinamikus borászközösség lépett a színre. A lendület még mindig tart és a jövőben is további haladás várható.

 

Sajnos azonban a marketing ezzel nem tudott lépést tartani. A borvidékben óriási a potenciál, rengeteg a kiaknázatlan lehetőség; a minőségbeli előrelépést pedig mind a fogyasztók, mind a kereskedők igénylik. Csak a legjobb lehet versenyképes – adottságai alapján a borvidék esélyei nagyon jók, de kell a szakértelem, a profi technológia is.

 

Borászközösséget említett – ezek szerint nem tekintik egymást versenytársaknak?

 

Mi nem a másik rovására versengünk, hanem hogy megmutassuk, mit tudunk kihozni magunkból – ezzel a másik borásztárs munkásságát is előbbre tudjuk vinni. A Mátrai Borászok Egyesületében is együttműködünk; fajtakóstolókat tartunk, ahol az adott fajták borait közösen megkóstoljuk, és a borok esetleges hiányosságai kapcsán azt is megbeszéljük, mit lehetne másképp csinálni szüreti időszakban, a borkezelésben.

 

A marketing terén hol, miben lát lehetőséget?

 

Az Egyesületen belül volt már olyan felvetés, hogy készüljön közös bor, de őszintén szólva én nem látom értelmét egy új terméknek. Ugyanakkor a BalatonBort jó kezdeményezésnek tartom: az ötletgazdák a bort egy turisztikai térséghez kapcsolják és erre építkeznek, megteremtve a kapcsolatot a térség és a borászatok között; az online és a rendezvényes megjelenés profi. A közösségi borvidéki összefogás – erre Szekszárd is jó példa – egyértelműen erős marketing eszköz: nem csupán a költségmegosztás miatt, de a nívós rendezvényen való megjelenésnek presztízsértéke van és a médiában közös erővel könnyebben és hatékonyabban lehet kommunikálni.

 Kiss Attila: a Mátra négyévszakos borvidék

Mik lehetnek a hívószavak a Mátra esetében, hol látja a kitörési pontokat?

 

A Mátra négyévszakos térség, itt mindig lehet programot találni, ami összeköthető a borozással: télen a síelés, ősszel a wellness programok, tavasszal és nyáron az erdei séták, kisebb-nagyobb túrák és kirándulások. A borvidék jól megközelíthető; az M3-on Budapestről 1 óra alatt ide lehet érni. Gyönyörű a táj, a panoráma - és kiválóak a borok. Rengeteg ötletem van, ami a turizmusra épül; anélkül, hogy titkot árulnék el, elmondhatom, hogy igyekszünk is kialakítani ilyen jellegű együttműködéseket.

 

Egyre több borvidéken kísérleteznek pezsgővel. Születhet-e mátrai pezsgő? Alkalmas lenne a termőhely, az itteni a szőlőfajták?

 

Szóba került már a pezsgőkészítés: egy hűvösebb évjáratba, odafigyelve a savakra, elképzelhető lenne, de inkább mint különlegesség, nem forgalmi tételként. Tervezem késői szüretelésű borok készítését is, olaszrizlingből – de még nem az idén; egyelőre a technológiai hátterem még hiányzik, pedig az előrejelzések alapján szép őszünk lesz, az évjárat alkalmas lenne rá.

 

 Kiss Attila: a Mátra négyévszakos borvidék

 

Minden borvidéken gőzerővel zajlik a szüreti munka. Önök milyen tényezőkre figyelnek a szüret időpontjának megválasztásakor?

 

Nálunk nincs többlépcsős szüret; a beltartalmi értékeket figyeljük – ilyenek a cukor, a titrálható sav, a pH –, ez egészül kis az érzékszervi bírálattal, ami tulajdonképpen a kóstolás. Ekkor megvizsgáljuk a bogyók héját, hiszen abban vannak az illatanyagok. Idén az erős napsugárzás elleni védekezés miatt vastagabb a szőlő héja, ami azt jelenti, hogy nem lesz könnyű az aromaanyagokat kinyerni; több pektinre, zavarosító anyagra számíthatunk, ezért nehezebb dolgunk lesz a pincében. De hát azért vagyunk szakemberek, hogy az ilyen kihívásokat is megoldjuk. A fajtajelleg megőrzése érdekében az erjesztéshez fajélesztőt használok, de kizárólag olyat, amelyik a korábbi tapasztalatok alapján már bizonyított; nem ül rá a borra és nem változtatja meg a karakterét.

 

Összességében a 2017-es nagyon jó évjárat lesz, így minden esély megvan arra, hogy a terveim szerinti jó ivású, korrekt, reduktív borokat el tudjam készíteni.

 

A fogyasztói stílus érezhetően átalakult: a könnyedebb ételek, az egészséges életmód térhódítása közrejátszik abban, hogy a gyümölcsösebb ízvilágot keresi a fogyasztó a borban is.

 

A májusi jégverés után sokan aggódtak az idei évjáratért…

 

A mi területeink szerencsére jelentős károk nélkül megúszták az ítéletidőt. Az utóbbi években az időjárás ugyanakkor nagyon erősen befolyásolta a szüretet. Korábban a szüreti időszak egyhónapos intervallum volt – most inkább csak 25 nap. Mi idén már augusztus 15-én kezdtünk a korai érésű fajtákkal (Irsai Olivér, egy héttel később Ottonel Muskotály) – ezek érése a nyári nagy forróság miatt annyira előbbre tolódott, hogy a szokásosnál legalább két héttel korábbra kell hozni a szüreti időpontot. A fehér és rozé alapanyagok részben már benn vannak a pincében; az olaszrizlinget és hársot nemsokára elkezdjük, majd a végén a vörösbornak szánt kékszőlőt szedjük. Ha szép, hosszú őszünk lesz, akkor gyönyörű vörösboraink készülhetnek kékfrankosból és cabernet-ből is.

 

 Kiss Attila: a Mátra négyévszakos borvidék

 

Most, szeptember közepén, a szüret 80 százalékán túl vagyunk; az alapanyag megfelelő mennyiségű és nagyon jó minőségű. Kifejezetten bizakodó vagyok a leendő 2017-es boraimat illetően, sőt, egy-két újbornál már látom is az eredményt. Bízom abban, hogy a többi borászkollégámnál is hasonló a helyzet, és a remek mátrai borokkal még nagyobb részt tudunk kihasítani a piaci tortából.

 

Ha még többet olvasna Kiss Attiláról, kattintson IDE! >>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!