A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A borászokat is aggaszthatja a legújabb felfedezés

A COVID-19 kapcsán vizsgálták az emberek szaglását és ízlelését a kutatók

2020-07-09 | Vinoport


A borászokat is aggaszthatja a legújabb felfedezés

Közel 2000 ember vett részt egy francia vizsgálatban. Az eredmény jóval túlmutat a koronavírus hatásán.


A francia borászok szervezete június végén közölte annak a kutatásnak az eredményeit, amelyben a szaglásról és ízlelésről szerettek volna többet megtudni. Eredetileg azért indították a felmérést, hogy kiderítsék, a COVID-19-nek tulajdonított egyik mellékhatás, a szaglás elvesztése mennyire tartós és populáció mekkora részét érinti. Összesen közel 2000 ember töltötte ki a kérdőívet, mintegy 60 százalékuk valamilyen módon kötődik az ágazathoz (termelők, sommelier-k, kereskedők).

 

 

A válaszadók 3%-a fertőződött meg koronavírussal, közülük 68 százalék mondta azt, hogy vesztette el időszakosan a szaglását, 10 százaléknak azóta se tért vissza – írja a vitisphere.com.

 

Ennél is érdekesebb azonban, hogy megkérdezettek közel 15%-ának már korábban, vagyis a járvány előtt is voltak nehézségei az illatok érzékelésével, 2% ráadásul soha nem nyerte vissza teljesen a képességét.

 

„A COVID-19 miatt kezdtünk kutakodni, de az eredmények jóval túlmutatnak azon” – magyarázza Professor Pierre-Louis Teissedre, a szervezet második embere.

 

„Becslések szerint az emberiség 15-20 százalékának van gondja a szaglással” – így Professor Pierre Bonfils Georges Pompidou European Hospital egyik vezető specialistája. Mint mondja, ezek a problémák mintegy 80 különböző okra vezethetők vissza: orrpolip, az orrnyálkahártya gyulladásából visszamaradó defektus, valamint vírusos és idegrendszeri megbetegedések szerepelnek a listán. A szakemberek további vizsgálatokat sürgetnek, többek között a borásztársadalom tagjainak bevonásávalMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!