A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A borral való foglalatosság: életforma

Kattra Imre válaszolt 1. rész

2012-09-02 | Tóth Adrienn


A borral való foglalatosság: életforma

Ha Biatorbágy felől érkezünk Etyekre, alighanem a Kattra lesz az első pincészet, amelybe betérünk. Nemcsak földrajzi értelemben érdemli ám ki ezt a címet, hiszen majd' húsz éve készíti már Kattra Imre a borait. A két évtized alatt komoly utat jártak be, és még mindig keresik az újabb lehetőségeket, most például egy Etyek-Budai Friss elnevezésű fehér házasítás formájában. Imrét elsőként arra kértük, foglalja össze röviden a legfontosabb tudnivalókat a borászat kapcsán.


Egy családi vállalkozás a miénk, tízhektárnyi szőlőt dolgozunk fel, amiből hathektárnyi a sajátunk. Legutóbb, idén tavasszal egy félhektárnyi pinot noirt telepítettünk.

Hogyan indult a történet?

1992-ben pályát módosítottam, azelőtt az Utasellátónál voltam igazgató, a Parlament, a Forma–1 vendéglátásával is foglalkoztam. Szerencsésnek érzem magam ezért a váltásért, mert ennek köszönhetem, hogy ma azt csinálom, amit szeretek.

Mióta létezik a Kattra Pincészet?

1994 óta dolgozom főállásban a családi pincészetben. Annak idején egy kis pincével és egy negyedhektárnyi szőlőültetvénnyel indultunk el, amelyet zalagyöngye borított. Persze azóta sokat fejlődtünk, a kezdeti pincénk ma már palackos tárolóként funkcionál, és bár sok fáradtsággal jár a letöltött üvegeket oda áthordani, kitartunk mellette, mert ott jó kondíciók között tudhatjuk kész borainkat.

Mit lehetett kezdeni a zalagyöngyével?

Nem sokat. Ezt az is bizonyítja, hogy már rég nem része a birtoknak, van viszont helyette chardonnay, szürkebarát, olaszrizling, cserszegi fűszeres, sauvignon blanc, tramini, pinot noir, cabernet sauvignon és merlot szőlőnk. Ezekből fajtaborokat készítünk, valamint két cuvée-t.

Hogyan írnád le, hogy készülnek nálatok a borok?

A fehérborokat és a rozét hűtött körülmények között, irányítottan erjesztjük. Fontosnak tartom, hogy minden általam szükségesnek vélt technológiai eszköz adott a magas színvonalú borkészítéshez. Jelenleg egy összesen 51 000 liter kapacitású, hűthető-fűthető tartályrendszer áll rendelkezésünkre. Ez teszi lehetővé, hogy a kék szőlő erjedése 20 fokon induljon, majd 28 fokon záruljon le. 

A borral való foglalatosság: életforma

A vörösborokat egyébként ún. vegyes készítési móddal nyerjük, hiszen az automata erjesztőtartályban zajlik le a fermentáció, ezt követően azonban az érlelés időszakára fahordóba kerülnek a borok. Eddig minden vörösbor fába került, mostanában a pinot noir esetében gondolkozom ennek részbeli vagy teljes elkerülésén. A merlot számára másodtöltésű, francia barrique hordót vásároltam, mert úgy gondolom, ennek a bornak jobban állnak a fából nyert aromák.

A hordós érlelés e szerint csak a vörösboroknál jöhet szóba?

Nem kizárólag. Ágnes lányom immár második éve készíti el saját borát, amely egy kishordóban battonage technológiával érlelt chardonnay. Bízom abban, hogy ő viszi majd tovább a pincét, és erre minden reményem megvan, hiszen már végzett borász technikusként és levizsgázott a Wine and Spirit Education Trust felsőfokán. Félállásban egyelőre az Etyeki Hegyközségnél dolgozik, de a fél napot már itt tölti a pincében, és ha minden összejön, még az idén megkezdi tanulmányait Gyöngyösön a szőlész-borász mérnök szakon.

Az utóbbi években a borpiacon sokan küzdenek értékesítési problémákkal. Mi a helyzet ezen a fronton a Kattra Pincészetnél?

Nálunk nem jellemzők ilyen gondok. Boraink kb. 70%-át közvetlenül, a pincéből adjuk el, de három-négy kivétellel – akiknek én szoktam elvinni a bort – az éttermes, kereskedő partnereink is ide jönnek a palackokért. Főleg éttermekben, szállodákban vagyunk jelen, a nagy áruházak igényeihez nálunk túl alacsonyak a palackszámok.

Nem bánom, hogy így van, nem is szeretnék jelentősebben növekedni, ezt a méretet átlátom, úgyhogy kitartok mellette. Előnyben részesítem a kezelhető nagyságot, ezáltal lesz ugyanis közvetlen a kapcsolat a partnereinkkel, vevőinkkel. Az általunk készített többféle borstílusnak köszönhetően egy széles vásárlói réteget tudunk kiszolgálni, valószínűleg ennek is nagy szerepe van sikerünkben.

A borral való foglalatosság: életforma

Egységesnek, átgondoltnak hat a pincészet címkéinek arculata. Ki tervezte őket?

Már két éve használjuk ezt az új címkecsaládot, az előzőt is  Forrai Ferenc  grafikus tervezte – akinek most éppen a Magyar Borok Házában nyílik kiállítás boros munkáiból –; nekem tervezett először címkét, és már akkor is tetszett a stílusa.

Nem kell mindenhez értenünk, a címketervezés is egy külön szakma, viszont meg kell tudnunk találni azt az embert, akiben megbízunk, aki ért ahhoz, amihez mi nem. Eleinte szokatlan volt az új dizájn, de mára megszerették a vendégeink: azt tapasztaltuk, hogy figyelemfelkeltőek, így egy borszaküzlet polcán is könnyű rájuk találni.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

Egy másfél hektáros telepítés szerepel a terveink között, de azt még nem tudjuk pontosan, milyen fajták mellett döntsünk. Most úgy gondolom, három fajtát ültetünk majd fél hektáros ütemekkel. Új szőlőkkel már nem feltétlenül szeretném bővíteni a portfóliónkat. Pusztán a divathullámok miatt nem akarunk változtatni, inkább hosszú távon gondolkodunk. Az új telepítések célja az, hogy a már rendelkezésünkre álló, keresett fajták mennyiségét növeljük.

Sok szó esik a borászokra nehezedő terhekről. Mégis megkérdezem: jó dolog borásznak lenni?

Szerintem mindenképpen. Bár sok munkával jár, de a fáradtságot hamar elfelejtjük, ha pozitív visszajelzéseket kapunk. Persze ezek nem jogok, inkább következmények: szívós, kemény munkával lehet elérni, hogy igazán megbecsüljék az embert és a borait. Persze ugyanezt el lehet érni gyorsabban is, úgy, hogy valaki sok pénzt invesztál a borászatba, és azt jól csinálja.

Ha azonban valakinek nem áll rendelkezésére jelentősebb forrás, neki napról napra, következetesen kell dolgoznia. A hosszú távú eredmények pedig nem fél vagy egy év után mutatkoznak meg, hiszen egy jó bora bárkinek lehet, szerintem az az igazi teljesítmény, ha vannak, akik tíz éve visszajárnak hozzád. A borral való foglalatosság nem munka, inkább életforma.  

Interjúnkat hamarosan folytatjuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!