A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Csopaki Kódex nagyobb sebességbe kapcsolt

Sétáltunk és kóstoltunk Paloznakon

2016-10-24 | Bánlaki D. Stella


A Csopaki Kódex nagyobb sebességbe kapcsolt

A Csopaki Kódex szigorú eredetvédelmi rendszerét már ösztönösen követik a kör tagjai, akik így most a turizmusra fókuszálnak. Idén ősszel szinte minden hétvégén programmal várnak minket: a Vinoport a Kódex borok sétáló kóstolójára csatlakozott múlt szombaton.


Családi szüret, sétáló kóstoló Budapesten, majd Paloznakon, buli a szőlőben, Márton nap és disznótoros hétvége – ez Csopak és Paloznak október-novembere. Legalább olyan csábító, mint a nyári Balaton.

 

Mindeközben Budapesten a Csopaki Kódex legújabb borai is levizsgáztak. A Borkollégium tantermében két héttel ezelőtt 14 tétel rajtolt a Kódex cím és matrica megszerzéséért, és a szakmai zsűri véleménye alapján közülük 13-an meg is kapták azt. "Olyan szigorú az eredetvédelmi rendszerünk, és menet közben is olyan gyakran kóstoljuk ezeket a borokat, hogy mire egy tétel a végső vizsgára kerül, nagy gond már nem lehet vele" – mondta Kovács Tamás, a Szent Donát Birtok borásza és a Csopaki Kódex motorja. Vele Paloznakon, az olaszrizlingek sétáló kóstolóján találkoztunk múlt hétvégén. Hét pincészet sorakozott itt fel a közösségi ház termében, hogy családias hangulatban, mintegy 50 fő előtt mutassa be borait.

 

 

A sétáló kóstoló Paloznakon újdonságnak számított, a Guden misével egybekötött hétvégéje viszont egyáltalán nem. A mise után a Homolához tartozó Sáfránykert Vendéglőben borvacsora várta azokat, akik stílusosan töltik ki az Olaszrizling Októbert. Természetesen a levezetést most is a környék borászainak törzshelye, a balatonfüredi Kredenc bulija jelentette. "Célunk, hogy ősszel is minden hétvégére jusson itt egy rendezvény, ezért is újítunk" – mondta Tomi. A borászok jó hangulatban kóstoltattak – pedig az évjárat és a jégeső csaknem mindegyikük számára 30-40%-os terméskiesést hozott.

 

Szent Donáttól most a 2015-ös Slikkert és a Kishegyet teszteltük. A két bor teljesen azonos eljárással készült, és mindkettő most szerezte meg a Kódex védjegyet. Mindkettő nagyon tetszett, a kóstoló top 5-jében biztosan benne voltak. Mindkettő rendkívül elegáns, 12,5% alkohollal bír és hozza a fajta mandulás jegyeit. A Slikker teltebb, olajosabb textúrával, picit több csonthéjas gyümölccsel, míg a meszes talajról származó Kishegy vékonyabbnak hat, több lendületes savval és fanyarabb mandulával.

 

A Csopaki Kódex nagyobb sebességbe kapcsolt

 

Szintén abszolút kedvenceim lettek a Guden Birtok borai. A Vitéz 2015 az a bor, amelyből bármikor, bármennyit meg lehet inni. Könnyű, vibrál, minerális, szép, kristálytiszta, elegáns és mégis karakteres, sok érett csonthéjas gyümölcs ízjegyével. Nem csoda, hogy a Jásdi Pincénél dolgozó három srác szerelemborai elfogynak helyben, és a közeli éttermekben (Baricska, Sparhelt, Chianti, Fricska Veszprém). Bánatomra nem terveznek növekedést, marad az 1,2 hektár, a feldolgozás pedig továbbra is a Jásdi Pincénél zajlik, de ahogy a kóstolón megtudtam, a Csopak és Paloznak között, Guden vitéz birtokán álló érlelőpincéjük megszépülhet a jövőben.

Guden Slikker előbbinél citrusosabb, élénkebb savakkal, több keserű mandulás jeggyel, lecsiszolt összhatással. A gudenes fiúk szerelmi vallomása ezt a wachaui rizlingek előtt: kifejezetten savra szüretelték az alapanyagot, meg is álltak még 7 gramm fölött.

 

A Jásdi borokat már Jásdi Istvántól kóstolhattuk; a borász jókedvűen csatlakozott az 5 óra magasságában gyarapodó tömeghez. Az alap Jásdi Csopaki Olaszrizling 2015 szintén egy jól iható, aromatikában inkább visszafogott bor, a fehér alma és barack, és virágok jegyeivel. Elegáns, harmonikus, szikár és frissítő. Ahogy szombat délelőtt még a Tihanyi Piac Placcon láttuk, ott is nagyon jól fogyott belőle, de délután sem volt kisebb a népszerűsége. A Lőczedombi viszont már igazi élményfaktor: koncepciózus, határozott savgerince köré sok érett citrus, fehér húsú barack és nyári alma, mineralitás csoportosul. Kerek, közepes hosszal, sima textúrával. 

 

A Csopaki Kódex nagyobb sebességbe kapcsoltJásdi István is jó kedvű volt, simán beállt néhány fotóra

 

Az újdonság erejével a Csiszár Pince hatott a kóstolón. A helyi hegybíró 14 hektáros birtokáról két tétel érkezett: a 2015-ös olaszrizling reduktív és hordóban érlelt változata. Visszafogott aromatikájú, könnyen fogyasztható boroknak találtuk őket, némi nehezebben tisztuló fülledtséggel. Előbbit egyébként az Instersparból is ismerhetjük, de a kettő közül a pincénél mindenképpen inkább az utóbbit érdemes keresnünk.

 

A nehéz 2014-es évből mindössze három Kódex bor készült. Véletlen, de ez a három mind ott volt a szombati kóstolón, méghozzá egymás melletti asztaloknál.

Petrányi Szitahegy 2014 egy atipikus olaszrizling, fejlettebb, már elhagyta a csúcsát, de még jól iható. Érdemes picit megforgatni a pohárban, érett alma és birs jegyeit mutatja, és néhány gramm maradékcukor is kerekíti. A pincétől talán inkább már a 2015-ös Szitahegyet innánk: ez elegánsabb, érett citrusos ízvilággal, élénk savakkal, picit több hordós érlelésből származó jeggyel.

 

A szintén 2014-es Homola Hajnóczy Olaszrizlingből 600 palackkal készült, karácsonyra el is fogy. Ez már szintén túl van élete delén, érdemes lesz elfogyasztani legkésőbb a december 24-i előételhez. Picit túlhűtve kóstoltuk, így meglehetősen visszafogott volt az aromatikája (alma, és a hordós érlelés vaníliás-kókuszos jegyei), picit kócos szerkezet. A 2015-ös Hajnóczyból már több mint kétszer annyi, 1400 palack készülhetett. Ebben a szintén túl alacsony hőfok ellenére jóval több gyümölcs bukkant fel, az évjárat jóval teltebbé tette. Sok alma, körte és barack, nagy lendület, hossz.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

Söpteiéknél nagy volt a sor – talán azért is, mert a borsor az Olaszrizling Október tesztjén is dobogós BalatonBorral indult. A Varázslat némi maradékcukorral egy lágyabb, jól érthető vonalat képviselt, barackos, virágos korttyal. Ez a BalatonBor reciproka, olyan értelemben, hogy 80%-a a Nagykút, 20%-a a Kertmög területről származik. Kóstoltuk még a Nagykút dűlő 2015-ös tételét: amely egy visszafogott, jól iható bor. A 3. Csopaki Kódex bor 2014-ből, a Söptei Nagykút 2014 minden tekintetben kilógott a sorból – és ezzel a nap tökéletes lezárásának bizonyult. Édes, érett illatában mézes trópusi gyümölcsök ugrottak ki a pohárból. A korty, bár száraz, a hársvirág, méz és a zamatos barack, a birs dominálta. Kis oxidált almás karakterével együtt tetszett.

 

Bővebben a Csopaki Kódexről>>

Jásdi István aktuális írásai>>

További olaszrizlingek, amelyeket teszteltünk>>

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!