A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A legjobb a legmagasabban van?

Nagy-Eged-hegy Mesterkurzus 2.0

2018-01-06 | Ferenczi Csilla


A legjobb a legmagasabban van?

Néhány hete zajlott a Nagy-Eged-hegy Mesterkurzus második felvonása. Az első 2016-ban volt, amikor a hegyen termelő három borászat összefogásából valami olyan csoda született, amit aztán muszáj volt megismételni. És ez a csoda minden nagy-egedi borban érezhető.


A hegy eddigi hányatott történetének nagyon fontos állomása volt a tavalyi év, amikor a Gróf Buttler Borászat, a Kovács Nimród Borászat és a St. Andrea Szőlőbirtok közösen mutatta be a nagyközönségnek a “szent hegy”, Magyarország egyik legkiválóbb terroir-jának hihetetlen erejét. Azóta számos hazai és nemzetközi borszakértő is megkóstolta a Nagy-Eged borait, és mivel többen is 90 pont fölé értékelték azokat, a második mesterkurzus megtartását szinte kötelességüknek érezték a szervezők. Az első pohár bor egyértelművé tette: izgalmas folytatásnak nézünk elébe.

 

Újra és újra fel kell fedezni

 

A mesterkurzust Izsák Norbert borszakíró nyitotta meg, aki frappánsan “szakáll-sorrendben” mutatta be az est előadóit: dr. Lőrincz Györgyöt, Kovács Nimródot és Rózsavölgyi Dénest.

 

A legjobb a legmagasabban van?

Fotó: Ungvári Péter

 

Gyors történelemórával kezdtünk: kiderült például, hogy megtalálták a Vitis hungarica néven ismert ősi magyar szőlőfajták lenyomatait is a hegyen – azt mondjuk nem tudni, készült-e valaha például bikavér belőlük. Aztán jött a filoxéravész, szocializmus, tömegtermelés: csak néhány körülmény, ami megnehezítette a nagy-egedi ültetvények művelését. Az 1970-es évek végén fel is hagytak vele, és a területet majdnem teljes egészében visszahódította az erdő. 2001-ben aztán a Gróf Buttler Borászat hozzákezdett saját, 20 hektáros területének újjálesztéséhez, 2003-ban pedig új ültetvények is kerültek a meglévők mellé: merlot, syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, pinot noir, kadarka és viognier formájában.

 

Szerencsém volt

 

– kezdte Kovács Nimród, amikor lehetőséget kapott arra, hogy hozzájusson tíz saját hektárjához az ikonikus hegyen. Idén már kilencedik alkalommal szüretelnek Nimródék, az első szűztermés 2008-ban volt.

 

A legjobb a legmagasabban van?

Fotó: kovacsnimrodwinery.hu

 

Az exkluzív eseményen (és az ott kóstolt borok által) az is kiderült, hogy van remény arra, hogy a legjobb magyar borok felzárkózzanak a nemzetközi élmezőnyhöz. A KOGArt Ház tekintélyes termében felszolgált csúcstételek között akadt furmint, kadarka, bikavér és syrah is, bár a hangsúly aznap este egylatalán nem a fajtákon, hanem a terroir-on volt, ahogy ezt a szervezők és a borászok is egyértelművé tették.

 

A magyar Grand Cru

 

Az 537 m magas hegyet két részre osztjuk: a Nagy-Eged-dűlő a szoknyán, azaz 250 m alatt helyezkedik el, fölötte pedig Magyarország legmagasabban fekvő és egyik legkiemelkedőbb termőhelye, a Nagy-Eged-hegy-dűlő található.

 

Egyedi fekvésének, talajösszetételének és klímájának köszönhetően kulcsfontosságú szereplője a hazai prémium borok kategóriájának. A Bükk-hegység egyik déli nyúlványán fekszik, és olyan értékes, triász kori mészkő található itt, ami sehol máshol nincs Egerben. Az átlag napsütéses órák száma 2500, az átlaghőmérséklet 17 °C. A borok a kiváló adottságoknak köszönhetően hosszan eltarthatóvá, kitűnő savszerkezetűvé válnak.

 

A következő 12+1 tételt kóstoltuk.

 

A legjobb a legmagasabban van?Fotó: Ungvári Péter

 

Welcome: St Andrea pezsgő 

 

Tartalmas, szép savgerincű pezsgő, elegáns buborékokkal, meglepően hosszú kortyokkal. Csupa meglepetés volt, pláne, amikor kiderült, hogy 100% kadarkából készült.

 

1. Kovács Nimród Furmint 2015

 

Magyar fajták telepítése volt a cél

 

– mesélte Nimród, aki a furmint oltványokat Szepsy Istvántól kapta meg, majd 350 méter magasságban telepítette. A 2015-ös egy melegebb évjárat volt (hőségriadóval és melegrekordokkal), amit a szőlő egy ideig jól tolerál. Szerencsére a minimumtól egy kevéssel több csapadék érkezett, így végülis egészséges, kiváló minőségű szőlőt szüretelhettek.

 

Illatában és ízében is rendkívül elegáns bor, kifinomult, nem túl tolakodó körtés, de annál karakteresebb ásványos jelleggel. Süteményes hordófűszerek, egy árnyalatnyi vanília, virágok, és még több körte a hosszú kortyban, ahol szintén a mészkő és kovakő dominál. Egészen elképesztő. 

 

2. St. Andrea Mária 2015

 

Semmi sem véletlen, nem azért adja az Isten az ajándékot, hogy ne használjuk

 

– utalt a hegyre az éppen athosz-hegyi zarándoklatáról hazatérő borász. Hozzátette, ők alapvetően három szőlőfajtát képzeltek el a Nagy-Egeden: furmintot, hárslevelűt és chardonnay-t. A 2015-ös Mária válogatott chardonnay és furmint házasításával készült, a Nagy-Eged Mária-szobor alatti részéből.

 

Lehengerlő karakterű, burgundi stílusú tétel, a vártnál talán picit magasabb alkohollal. Zamatos, almás kortyok, amik valóban mesteriek – ahogyan Kosárka József, a Magyar Borszakírók Körének elnöke is kiemelte. 

 

3. St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2013

 

Ez az évjárat különösen magán viselte az isteni kegyelem megnyilvánulását: Lőrincz György szerint, amit iszunk, tulajdonképpen "borrá nemesedett imádság". Eddig nem kóstolta más, az évjárat premierjéhez érkeztünk.

 

Magasra hangolt, izgalmas bor, érett gyümölcs eredménye. Rengeteg szilva, cseresznye, zöldfűszerek, remek egyensúly, és bár már most szépen lesimultak a tanninok, a bor még nagyon csikós, tegyük el jövő karácsonyig – ha marad belőle, ugyanis csak 658 palack készült. 

 

4. St. Andrea Nagy-Eged-hegy Pinot noir 2012

 

Elragadó, lendületes, gurulós bor, minden kortyában (és illatában is) jelen van a kendőzetlen terroir. Csipkebogyós, földiepres jegyek, krétás-poros rétegek, bársonyos tanninok, tartós kortyok. Az egyik titkos kedvencem, amiből kiabál a Nagy-Eged.

 


5. Gróf Buttler Egri Kadarka Superior 2014

 

Rózsavölgyi Dénes, a borászat birtokigazgatója elárulta, a Gróf Buttlernél kulcsfontosságú szereplő a kadarka, a bikavérük 25%-át is ez teszi ki. A fajta ráadásul úgy tűnik, kiválóan érzi magát a hegyen, tavaly 47, idén 113 mázsát szüreteltek , sőtmég aszúsodás is bekövetkezett a szemekben.

 

Kíméletes, kézi szüret és válogatás, gondos odafigyelés minden kortyban. Beleszagolva először gazpacho és ribizli, ám később kibontakozik elképesztő egyénisége, még több erdei gyümölccsel, édes fűszerekkel, orvosi pemetefűvel. Különösen mély és összetett bor, ami előtt komoly pálya áll. 

 

6. St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2012

 

Duplán aszályos év volt, mégis tökéletes bort tudtak alkotni. Lőrincz Gyuri elárulta, a bikavér elsősorban az évjáratot tükrözi, a fajták pontos összetételére így nem is tértünk ki kóstoláskor. Sokat sejtető illat, a borászat aktuális csúcsbora. Olyan bikavér, amit nőknek is bátran mernék javasolni; felettébb kerek, lágy, illetve kristálytiszta és határozott a bor. 

 

7. Gróf Buttler Egri Syrah, Grand Selection 2013

 

Szuperlatívuszok és dédimamám lekváros kenyere

 

– asszociált Dénes a borra, mielőtt megkóstoltuk volna. Aztán látom a sűrű, fekete színét, érzem érett, gyümölcsös illatát, és áfonyalekváros, kakaós, finoman füstös ízét. Kezdem megérteni, amiről beszél, különösen a második majd harmadik korty után: szép szerkezet, súlyos beltartalom és stabil savgerinc –  igazi nagy bor. 

 

Az első syrah telepítések 2003-ban történtek meg a Nagy-Eged-hegyen. Ehhez a tételhez 2013. október 3-án kezdték csak meg a szüretet, majd 225 literes magyar tölgyfahordókban érlelték.

 

8. Kovács Nimród Grand Bleu 2012

 

Magyarország legmagasabban szüretelt kékfrankosa. Úgy érzem, meg kell értenem a bort, úgyhogy adok neki egy kis időt, amit szerencsére meg is hálál: beleszagolva jönnek a gyümölcsök (főként feketecseresznye), amihez aztán rumosmeggy, szegfűbors és vanília is társul. Minél tovább szellőztetem, annál több rétegébe enged betekintést: egy kis dohány és étcsokoládé is színezi a hosszú kortyokat. 

 

9. Gróf Buttler Egri Bikavér 2012 (Nagy-Eged hordóminta)

 

Dénes éppen első borélményéről mesél, amikor nagyapja murciját, azaz a mókustejet itta. Aztán átengedi a szót a borásznak, Lóska Zoltánnak, aki elmondja, a Bikavér összetételét a két cabernet uralja (65%), ezt kevés pinot noir, illetve syrah kerekíti. Kékfrankos tehát nincs benne, amivel nagy harcokat is vívtak. A Nagy-Eged hordómintánk tíz hektós ászokhordós érlelést kapott, telt, koncentrált, ásványos, igazi nagy bor. 

 

10. Gróf Buttler Egri Grand Superior Cuvée – Phantom 2012 Nagy-Eged

 

Itt átadják a szót dr. Mészáros Gabriellának, aki már mondandója elején jelezte: nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog a véleménye. Borászati pedofília –  mondja arra utalva, hogy a magyar közönség túl fiatalon issza meg a borokat, majd hozzátette: reméli, az este kóstolt tételeket 5-6, netán 10 év múlva is lesz lehetősége megkóstolni, mert ezeket biztosan érdemes lesz. 

 

Merlot, kadarka, syrah, pinot noir, cabernet franc és sauvignon házassága. Roppant tömény, hosszú kortyok, fűszerekkel, csokoládéval, szederrel. Ezt is tartogatnám még, mert komoly fejlődési lehetőséget ígér. 

 

11. Kovács Nimród NJK 2009

 

Ez volt az első évjárat, amikor teljes egészében erről a Grand Superior területről tudták szüretelni az NJK bort. 70% kékfrankos, 30% syrah. A bor kóstolása közben Nimród azt meséli, hogy olyan brutális a terroir ereje, hogy "megeszi" az új hordókat is. Egyúttal büszkeségét fejezi ki kollégái és a terület iránt. 

 

Borzasztóan összetett, vaskos bor, málnás, likőrös, füstös jegyekkel. Ízében még buja szilvalekvár is jön, és olyan gyönyörűen integrált tanninok, amik mindenképpen húst kívánnak (például steak-et vagy vadhúst).

 

12. Kovács Nimród NJK 2011

 

A fiatalabb évjárathoz képest húsosabb, bőrösebb bor, 60% kékfrankos, 40% syrah házasításából. Sokat sejtet, nagy potenciál van benne, és alig várom, hogy később én is láthassam a benne rejlő lehetőségeket. 

 

Az ikonikus, szinte szent hegy borai egytől egyig rendkívüliek voltak. Ha jövőre is lesz mesterkurzus, ami további betekintést enged az újból felfedezett hegy kincseibe, remélem még többen ott leszünk – mert erről mindenkinek tudnia kell.  Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!