A számok tükrében
A Juhász testvérek birodalma 2. rész
2011-10-21 | Vizi CsengeA Juhász család pincészete már több tíz éve működő vállalkozás, amelyben a fivérek, Attila és Péter harmonikus kapcsolatban látják el feladataikat. Két különböző egyéniségű férfiről van szó, akik épp ezért a munkában jól kiegészítik egymást. Együtt építették fel pincészetüket is, amelynek kezdeti időszakáról és működéséről már olvashattak előző cikkünkben, most pedig ismerkedjünk meg magával a pincével és a portfóliójukkal, amelyről ismét az idősebb testvér, Juhász Attila mesélt.
Az állandóan fejlődő pince
A főpince a Kőlyuki pincesoron található, riolittufa falba épült, öt párhuzamos pinceágból áll. A pince ágak több mint 1 km hosszú összesen, amiben 8500 hl ászokhordó és 400 db barrique hordó található, vegyesen a régiek és újak. Ezek garantálják a borok állandó minőségét, ami visszafelé is igaz, hiszen a borok minősége dönti el sokszor azt, milyen hordóba kerül az adott tétel. Évente 1.000.000 palack bort palackoznak, amiből 600.000-et értékesítenek is.
„A palackos bor szegmensbe 2005-ben került be a vállalkozás, ekkor még csak évi pár ezer bort adtunk el. Mára a gasztronómiában ismertté váltunk, boraink 60%-át itt értékesítjük, míg a fennmaradó részt egyénileg, direkt értékesítéssel adjuk el. Külföldre az össztermék 15%-a jut el, főképp Kínában vásárolják Bikavérjeinket, de Finnországba és Svédországba is szállítunk a gasztronómia számára. Kereskedőink Németországba, Franciaországba, Belgiumba és Hollandiába is eljutnak, azonban az utóbbi kettőben még a bemutatkozás, építkezés szakaszában vagyunk, az egyik leghatalmasabb és új piacnak azonban mindezeken túl Ázsia fog számítani az elkövetkezendő években”
2002-ben készült el a feldolgozó a pince körül, amelyre komoly Európai Uniós támogatást kapott a pincészet. Ebből többek között kóracéltartályokra ruháztak be, a fogadójukat készítettél el, illetve cefreszivattyút, vákuumpréseket és bogyózót is beszereztek.
További fejlesztések 2006 és 2008 között történtek, ekkor nőtt a termelői bázisuk, rájöttek, hogy egyedül nem megy nekik. Újabb feldolgozót nyitottak egy 200.000 millió forintos beruházásból, ismét bővült a gépparkjuk. Majd egy újabb EU-s támogatásból sikerült különválasztaniuk a termelést: reduktív technológiára és a nagyborok készítésére, és külső illetve belső helyszínre telepíteni a technológiai berendezéseket.
„A tradicinális technológiát is megőriztük, fakádak és hordók találhatók a pincészetben, magas minőségű borok készítése esetén csömöszölést alkalmazunk. Ez 90%-os kézi feldolgozást eredményez, majd ezután kíméletes préselést használunk, végül a nedű a legjobb fahordókban érlelődik, amik között zempléni és francia tölgyből készült is van.”
A szőlőfajták
A Juhász testvérek szőlőfajtákban bővelkednek, ezzel tartva a már több évtizede kialakult egri trendet. Vörösarzenáljuk jellemző fajtái: kékfrankos, portugieser, zweigelt, blauburger, turán, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir… széles a paletta.
A fehérek sem panaszkodhatnak, hiszen olaszrizling, muscat ottonel, zenit, zefír, zengő, chardonnay, szürkebarát, sauvignon blanc is a paletta részét képezik. Ezek közül az olaszrizlinget és a chardonnayt tartják kardinális fajtáknak a pincészetnél.
A borok portfóliója
A Juhász Pincészet portfóliója 13 termékből áll, amelyek között a fentiek alapján is látható, fajtaborok és házasítások is megtalálhatók. A fehérek közül különlegesnek számít az Egri Csillag, Chardonnay barrique, Paptag Rose, illetve a vörösek közül a Paptag Vörös Cuvée és a Gesztenyés
Ahogy áttekintettük a portfóliót, faggatni kezdtük Attilát az egri újdonságról, aminek első évjárata van még csak forgalomban. Az Egri Csillagjuk témára rögtön rá is vágta Attila, hogy ez volt az az egri bor, ami hiányzott eddig e borvidékről.
„Aktuális téma ez, szükség volt egy ilyen bormárkára, ami csak az Egri borvidéken készíthető, ráadásul okos gondolat volt az, hogy összetevői olyan szőlőfajták, amelyeket fajtaborként szinte lehetetlen lett volna értékesíteni. Majd megszületett a termékleírás, amely nagyon szigorú előírásokat tartalmaz.
Kárpát-medencei fajtákat foglal magába 50%-ban, így a zefír, zenit, leányka stb. is részesei lehetnek e házasításnak. Nagyon kicsi mennyiségben világfajtákat is tartalmazhat.
Véleményem szerint a névválasztás zseniális, hiszen egyszerre tükrözi vidékünk történelmét és azt a nemességet, amit az ital magában rejt, a kecsességről nem is beszélve, amelyet pedig a fehérszőlők nedűje tartogat a kóstolni vágyóknak.”
A vidéken 2010-ből tízféle Egri Csillag van egyelőre forgalomban, amelyek egytől egyig szépek, felfedezhető bennük a megálmodott jegy, bár még az igazi irányt sokan csak keresik. Ehhez több idő kell. És hogy milyennek látja Attila az ideális Csillagot? „Legyen könnyed, gyümölcsös, így könnyen emészthető, és csak dob rajta, ha van teste, ami viszont ne legyen túl nagy, ahogyan az alkoholja sem, hiszen egy törékeny borral állunk szemben.
És legyenek különböző kategóriái, legfőképp az alap Egri Csillagon kívül szükség van a magasabb kategóriával rendelkező nagytestvérre is. Meglátjuk, hogyan alakul majd a következő években e márka. Mi mindent megteszünk azért, hogy Egri Csillagunk méltóan képviselje borvidékünket és külföldön majd hazánkat is.”
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!