Átadni a pincekulcsot a fiataloknak
A generációváltás kihívásai magyar borászatoknál
2019-08-26 | Sólyom Bence
A családi borászatok fennmaradásának kulcsa, ha sikerül megnyerni a fiatal generációt a szakmának, az idősebbek pedig megfelelően és időben át tudják adni a feladatokat az utánuk jövőknek. Részletek következnek a magazinban megjelenő cikkből.
Magyarországon több száz éves hagyományai vannak a szőlőtermesztésnek és borkészítésnek, a ma is működő pincészetek ennek ellenére alig tudnak felmutatni több generációra visszanyúló aktív borászati családfát. Történelmi okai vannak ennek, a 20. század eseményei a magyar borágazatot sem kímélték, az államosítás ráadásul nemcsak a minőségi termelés, hanem a családi tradíciók tekintetében is komoly károkat okozott. Volt tehát hova fejlődni az 1990-es évek elején, de a remek termőhelyi adottságoknak és az elszánt, már-már fanatikus szakembereknek köszönhetően a magyar bor felemelkedésének lehettünk és lehetünk még mindig szemtanúi.
Az ország történelmi sajátosságai miatt tehát hiába keresünk sok-sok generáción átívelő, megszakítás nélkül működő és folyamatosan építkező borász családokat, még csak a rendszerváltás utáni „nagy elsők” gyerekei kopogtatnak a pinceajtón. Ennek a generációváltásnak a kihívásaira voltunk kíváncsiak, amikor hét különböző borvidék fiatal borászaival beszélgettünk. S bár az interjúalanyaink az ország különböző pontjain készítenek borokat, abban mégis hasonlítanak egymásra, hogy egyre inkább az ő kezükbe kerül az irányítás, már ha még nem vették át teljesen a stafétát az alapító szülőktől.
Nyomás egyáltalán nem volt, de azért nehéz elkerülni, hogy ne légtornász vagy állatidomár legyen az, aki cirkuszi sátor tövében születik
– mondja például Szepsy István arra a kérdésre, hogy mennyire terelték akár csak finoman a borász élet felé a szülei.
>>> A teljes cikk a szeptember 5-én megjelenő Winelovers 100 magazinban lesz olvasható! Előjegyezni ITT lehet a magazint.
Winelovers borok az olvasás mellé

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!