A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az Ördöngös Nyúl és a Hazug Mókus

Meglátogattuk a Bolyki Pincét 2. rész

2011-11-05 | Tóth Adrienn


Az Ördöngös Nyúl és a Hazug Mókus

Bolyki Jánost kerestük fel egri pincéjében. Beszélgetésünk első részében a még nem is oly távoli indulás időszakát ismerhettük meg mind szőlőtelepítései, mind a pincészet felépítésének szempontjából. A mai cikkben már konkrét borokról ejtünk szót: előbb a mostanában polcokra kerülő 2009-es vörösekről írunk, majd a jövőbe tekintünk a 2011-es Metatéma segítségével.


A cikk első részéhez kattints IDE!

Legtöbben a vörösboraidról ismernek, pedig készítettél már igazán különleges fehéreket is. Az utóbbi időben – újdonság híján – kevesebb szó esik róluk.

A 2002-ben telepített hárslevelű adja a Metatémák alapanyagát. Az elnevezés a metafizikus tematikából adódik, az e világon túli, az érzékszervek által megfoghatatlant jelenti. Amikor ez az ültetvény 2005-ben először hozott termést, az egyszerre volt töppedt és botritizálódott. Nem igazán tudtam hová tenni. Végül egy új hordóba került, de nem értettem az ízeit.

Így telt el 2005 hátralevő része, majd 2006 és 2007 is. A kereskedők nem fogadták túl jól, amikor megmutattam nekik, mert nem igazán fért bele semmilyen sablonba. Igazából akkor kezdtek el érdeklődni iránta, amikor náluk is keresték a fogyasztók, akkorra azonban már szinte tőlünk is elfogyott, emlékszem az egész tétel 90%-át a pincében adtuk el.

2005 után a következő évjárat a 2007-es volt, azóta az évjáratok nem voltak alkalmasak a késői szüretre. 2011 szerencsére újra megadta nekünk a lehetőséget a Metatéma elkészítésére, a múlt héten szedtük le a hárslevelű utolsó részét, ez volt a második kör. A cukorfok alapján elég valószínű, hogy a 2011-es Metatéma nem lesz csontszáraz.

Ez mindig egy különleges tétel a pincében, így most is kísérletezek vele: három kádártól vásároltam hozzá egy-egy új hordót, az ülepítés után ezekbe kerül majd a bor.

Több új borral is piacra léptél mostanában, mesélnél egy kicsit ezekről?

Az Ördöngös egy kékfrankos, amely a Nem hall, nem lát, nem beszél folytatásának tekinthető, emiatt ugyanis - legjobb szándékom ellenére is – sok támadás ért. Azzal vádoltak, hogy a fogyatékosokat használom marketingépítésre, ezért úgy döntöttem, ilyen néven nem hozok ki bort többé.

Az Ördöngös nevet egyébként korábban is használtam már, de akkor egy kis tételű házasítást takart, amelyet a saját szájam íze szerint készítettem el. Ez szűnt meg borként, de nevében megmaradt a kékfrankos formájában. A 2009-es Ördöngös huszonkét hónapot érett 500 literes első töltésű tölgyfahordóban. Már csak azért is figyelemre méltó, mert a nálam dolgozó srácok szerint ez a legjobb bor az egész pincében.

Az Ördöngös Nyúl és a Hazug Mókus

Mit érdemes tudnunk a Hazug Mókusról?

A Hazug Mókus az Ördöngős Nyúl legjobb barátja, Ágaskodó Pocok még nem tart velük, de bízunk benne, hamarosan ő is csatlakozik. A viccet félretéve, ezek a borok olyan állatokról kapták a nevüket, amelyek megtalálhatóak a pince környezetében.

A Hazug Mókus egy szintén 2009-es évjáratú bor, ami azért különleges, mert általa első ízben palackoztunk le blauburgert fajtaborként, korábban ez a tétel mindig a bikavérbe került.

Valóban kevesen foglalkoznak önállóan ezzel a fajtával.

A blauburger a kékfrankos és a portugieser keresztezése, azért nemesítették, hogy a két fajta előnyös tulajdonságait ötvözzék rajta keresztül. Jellemző rá egy intenzív lilás színárnyalat, kóstolásakor pedig úgy tapasztalom, elsőre egy nagy bor benyomását gyakorolja az emberre, pár korty után azonban rájövünk, hogy egy lágy tanninszerkezettel bíró, kifejezetten kedves tétellel van dolgunk.

Újdonság még a novemberben polcokra kerülő 2008-as Bikavér is.

Ezzel az évjárattal - Ipacs Gézának hála - megújult a bor címkéje, és részben a név is, amely mostantól 100% Egri Bikavér lesz. A pincészetnél több házasítást is készítek minden évjáratban, a szempont, amelyre a bikavérnél mindig különösen ügyelek az az, hogy jól fogyasztható legyen, olyan bort kívánok palackba zárni általa, amelyet én is igazán szeretek inni.

Az Ördöngös Nyúl és a Hazug Mókus

Fontosnak tartom, hogy a pincészet egyik legnagyobb volumenben készülő bora olyan legyen, hogy ha felbontjuk a palackot, és megkóstoljuk a bort, kedvünkre való legyen az első korty, de olyan szívesen igyuk a másodikat és a harmadikat is, hogy egyszerre csak rájöjjünk, kiürült az üveg, és elmenjünk venni egy újat.

A végére hagytuk a legnagyobb falatot.

A Bolyki és Bolyki egy félig merlot-ból, félig cabernet franc-ból álló házasítás. A története azért érdekes, mert tulajdonképpen előbb született meg a címke, mint maga a bor. Amikor Ipacs Géza átküldte a terveket, megkérdeztem, mihez készültek, mire az volt a válasz: „nagy az a pince, biztosan találsz valamit”.

A 2009-es évjárat azután adta magát, így kiválasztottam a legjobb cabernet franc és merlot hordókat. Amikor a különböző arányú házasítási lehetőségeket kóstolgattam, hamar egyértelművé vált, hogy az 50-50%-os felállás adja a legjobb eredményt. A bort júniusban palackoztam, előtte első- és másodtöltésű hordókban érett huszonkét hónapig. A terveim szerint ez lesz a jövőben a pincészet zászlós bora, amelyet a legkiemelkedőbb évjáratokban készítek el.

Az Ördöngös Nyúl és a Hazug Mókus

Hogyan igyekszel elérni a lehető legjobb szőlőminőséget?

Jelenleg a terméskorlátozásunk hektáronként 30-50 mázsa között mozog a készítendő bor igényeihez igazodva, de ezt nehéz pontosan beállítani. Úgy gondolom, hogy ez egy stabil értékskála, ha ettől bármelyik irányba eltérnék, veszélybe kerülne az egyensúly.

A szőlőműveléssel egyébként folyamatosan kísérletezek, mert annyi itt a nüansznyinak tűnő, ám nagyon is fontos kérdés. Nem mindegy, hogy milyen mértékben és mikor levelezek le, vagy hogy milyen fürtöket hagyok meg.

Úgy látom, számomra a továbbfejlődés lehetőségét a szőlőművelés rejti. Ehhez pedig alapvetően az szükséges, hogy ott kell lenni a szőlőben. Ahhoz, hogy jó legyen ugyanis az alapanyag, minden munkát a megfelelő időben kell elvégezni, ha ez így történik, a bor már szinte magától elkészül.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!