A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Badacsony tanösvény

Lássunk többet borvidékeinkből!

2013-07-25 | Tóth Adrienn


Badacsony tanösvény

Virágos kőris, molyhos tölgy, sárga kövirózsa, kőkapu, kilátás a Balatonra. Bár a nagyobb túrákra inkább a tavaszi és az őszi hónapok alkalmasak, nem feltétlenül a nyári kánikula időszaka, azért egy-egy túraszakasz bejárására egy hűvösebb nyári nap vagy éppen a kora reggeli órák is megfelelnek. A borvidékeink alaposabb megismerését szolgáló sorozatunkban ma az észak-balatoni téma jegyében a badacsonyi geológiai és botanikai tanösvény kapcsán vértezzük fel tudnivalókkal az útnak indulókat.


 

A tanösvényeket a nemzeti parkok és a civil szervezetek azzal a céllal alakították ki és tartják karban, hogy azoknak kínáljanak útvonalat, akik szívesen járnak be egy-egy természetvédelmi területet gyalogszerrel. Ezek a tematikus túraútvonalak gyalogosan bejárhatóak, és a különböző állomáshelyek látnivalóiról tájékoztató táblák vagy kiadványok szólnak. Egy 2009-es felmérés eredményeként ma Magyarországon száznegyven tanösvény működik.

A Balaton-felvidéken, a Tapolcai-medencében húzódó útvonal Badacsonytördemic, Badacsonytomaj és Nemesgulács települések határait érinti. Elhelyezkedésénél fogva a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik, a Badacsonyt hazánkban másodikként, 1965-ban nyilvánították tájvédelmi körzetté. A figyelem középpontjában álló téma, ahogy azt a borkedvelők valószínűleg sejtik, egyedi talajadottságainak köszönhetően a földtan, valamint a növénytan.

A tanösvény teljes hossza négy kilométer, ezen a hosszon tíz, kétnyelvű tájékoztató táblákkal ellátott állomás található, a tervezett menetidő két és fél óra. Azért is praktikus végigmenni rajta, mert önmagába tér vissza, így nem kell alternatív módokon visszajutni az esetleg a startnál hagyott járműért.

A túra a Kisfaludy ház feletti parkolótól indul, itt egy áttekintő térkép mutatja, hogy milyen útvonalat járnak majd be a vállalkozó kedvűek. Az egyes állomásokon végighaladva nemcsak a minket körülvevő természetet figyelhetjük meg közelről, hanem elmélyíthetjük ismereteinket olyan témákban is, mint a Balaton, a Tapolcai-medence és a Badacsony kialakulása, a hegy növényzete és madarai, a helyi bányászat története és az ezt követő helyreállítás, a Kőkapu és a kőzsákok mibenléte, valamint az itteni szőlő- és kultúrtörténet.

Azok, akik előre szeretnének felkészülni a látnivalókra, megvásárolhatnak egy tájékoztató füzetet, valamint ide kattintva az érdeklődő játékos kedvű gyerekeknek vagy felnőtteknek letölthetitek a Badacsonyi és a Szent György-hegyi bazaltorgonák tanösvények munkafüzeteit.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!