A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bármihez ért, arannyá vált: borászát gyászolja Kalifornia

Meghalt Ray Duncan

2015-10-26 | Ferenczi Csilla


Bármihez ért, arannyá vált: borászát gyászolja Kalifornia

Olaj- és gázipar, síelés és borkészítés; ezekben alkotott maradandót Raymond Twomey Duncan az elmúlt 50 évben. Amiről viszont leginkább ismert, az a Silver Oak pincészet Kaliforniában, a Napa-völgyben. 84 évesen elhunyt Ray Duncan, gyászol a kaliforniai borvilág.


Raymond Duncan South Bend-ben (Indiana) született 1930-ban, később az ottani Notre Dame Egyetemen végzett, majd miután csatlakozott az Amerikai Tengerészgyalogsághoz, a Koreai háborúban szolgált. 1958-ban aztán Durangoba (Colorado) költözött, mely igencsak bővelkedett olajban és gázban. Létrehozta a Duncan Oil vállalatot, amely egy független olaj- és gázkezelő cég volt. A síelés iránti szeretete hatására 1968-ban pedig megszületett a Purgatory síközpont a közeli San Juan hegyekben.

 

Duncan először főiskolai barátai, a Spottswoode borászat alapítói, Jack és Mary Novak meghívására látogatott el Napába 1970-ben. Az időt pedig nem vesztegette,

1972-ben megvásárolt néhány Napa- és Alexander-völgyben fekvő birtokot, társával létrehozta a Silver Oakot, néhány évvel később pedig példaértékű cabernet sauvignonokkal állt elő.

 

Bármihez ért, arannyá vált: borászát gyászolja KaliforniaRaymond Twomey Duncan (Október 23, 1930 – Október 9, 2015)

 

A birtok alapításakor ismerte meg Justin Meyer borászt, aki épp ekkor fejezte be munkálatait a Christian Brothers szerzetesrendnél. Hamar barátok lettek, és ahogy mondták, egy korsó sör társaságában kezet is ráztak a közös üzletre.

 

A borászat nevének kiválasztása a véletlen műve volt. Amikor Meyer és felesége, Bonny a cégalapításhoz szükséges papírokat töltötték ki, sorra elvetettek minden névötletet, mire Bonny összekapcsolta az általuk pincének vásárolt régi tejüzem elhelyezkedését: Silverado út és Oakville között.

A bor, amit szexi utálni

Duncan inkább a pénzügyi és adminisztratív feladatokat látta el, Meyer pedig a borkészítést felügyelte. A képletük egyszerű volt: összepontosítsunk a kiváló cabernet sauvignon-ra!

A Silver Oak egyedi stílusa a mai napig meghatározza a modern amerikai borokat. Közkedveltté és közismertté tette a szőlőfajta telt, vastag oldalát, méghozzá minden korosztályban. Elsősorban az amerikai tölgyfahordók gazdag zamatával, mely összetéveszthetetlenül vaníliás, sőt akár kókuszos. Igaz, hogy ezt az édes tónust sokan nem szeretik a borokban, de arrafelé jóval több a rajongója, mint az ellenzője. A bizonyíték a pincészet 1972 óta tartó, gyakorlatilag töretlen sikere.

 

 

Meyer cabernet-ire nagyon hamar felfigyeltek, Duncan éleslátása pedig rögtön Kalifornia egyik legismertebb borászatává tette őket. Később folytatták a földvásárlást, például az Alexander-völgyben (Sonoma) fekvő Red Tail és Miraval dűlőket, vagy a napa-völgyi Jump Rock és Soda Canyon dűlőt (az egyetlen dűlőjük, ahol nem csak a cabernet sauvignon, hanem mind az öt bordeaux-i fajta megtalálható).

 

A pincészet szoros barátságot tartott fent mindkét terület legrégebbi szőlész-borászaival is. Így alakult, hogy a napa-völgyi és az alexander-völgyi Cabernet Sauvignon is házasítás, mégpedig a birtok és az ottani szőlészek legjobb dűlőiről válogatva.

Grillezett NY steak salsa verdével + Napa Valley Cabernet = a klasszikus kedvenc

Két évvel halála előtt, 2000-ben Meyer eladta részét Duncannek. Most pedig már Duncan fiai, David és Tim felügyelik a márkát, amely évente a két birtokról több mint 100,000 palack bort készít és az amerikai steakhouse-ok kedvence. A New York-i Del Frisco’s-ban például nem tudták feltenni a borlapra, mert olyan gyorsan elkelt.

 

Bármihez ért, arannyá vált: borászát gyászolja KaliforniaA Silver Oak Birtok jellegezetes tornyával

 

Duncan még 1999-ben fiaival megalapította második pincészetét; a Twomey-t, amely merlot, pinot noir és sauvignon blanc borokat készít Napa és Sonoma különböző területein. A család mottója pedig: nem létezik tökéletes! Folyamatosan törekszenek a még jobb területek megszerzésére, a folyamatok és módszerek hatékonyabbá tételére.

 

Minden eredmény a kemény munkából ered, és abból, hogy nyitott szemmel járunk, a jó helyen, a jó időben – mondogatta Duncan.

 

Üzleti sikereinek emléket állítva Duncant különféle jótékony tevékenységekbe vonták be, például a Crow Canyon Archeológiai Központ, a Denver Szépművészeti Múzeum, a Kent Denver Iskola, a St. Helena Montessori Iskola és a Sonoma Fősikola esetében. Idén pedig a Duncan család segítségével létrehozták a Notre Dame Egyetem kilencemeletes Hallgató Központját.

 

Duncan 2015. október 9-én Colorádóban, denveri otthonában hunyt el 84 éves korában. Sally feleségétől 6 gyereke született, és 16 unokája volt.

 

Forrás: WineSpectatorMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!