Egy jó burgundi! De fehér vagy vörös?
WSET felsőfok, Elzász és Burgundia
2016-02-02 | VinoportBurgundia a világ legjobb pinot noir borait adja – ezzel az állítással kevesen vitatkoznának. De azt már ritkábban halljuk, hogy a világ legkifinomultabb chardonnay borai is innen származnak. A Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyamának 4. óráján a Burgundiát, és szöges ellentétét, Elzászt is megismertük.
Burgundia és Elzász – ha kíváncsi rá, mit tanultunk a Borkollégium óráján, ide kattintson>>
Domaine Schlumberger Riesling 2011, Alsace
Színe a halványnál erősebb citrom. Illata rendkívül intenzív, tiszta, szép, benne érett gyümölcsök (maracuja, érett őszibarack, sárga virágok, vanília), és kis petrolosság teszi egyedivé. A korty kevésbé meleg tónusú: fanyar citrusok (lime, a grapefruit hártyája), menta, alma. A savérzet hosszan kitart a szájban, jelentős, citrusos jellegű savak (kb 7g/l a sav, 12,5% az alkohol). A korty végén pici fémesség. Tipikus rizling, a könnyedebb, könnyen érthető, jól iható fajtából. 5 pontot adnánk rá.
Josmeyer Les Folastries Gewurztraminer 2012, Alsace
Színe sárga, illata rendkívül intenzív, muskotályos, traubi szódás, erősen parfümös (sárga virágok, licsi, hárs). Az íze mérsékelt intenzitással, de visszaadja az illat által ígérteket. Licsi, alma, mango, sárga virágok, kis vanília és majoranna, és némi fanyarság grapefruit formájában – tipikus tramini. A korty hosszú. Kis petrolosság teszi karakteressé. Ugyanakkor kicsit lomha bor, a magas alkoholtartalom (13,5 abv.) a hiányzó savak mellett azonnal feltűnik. 5 pont.
William Fevre Chardonnay, 2013, Chablis, Burgundia
Színe halvány citrom zöldes reflexekkel. Illata nem túl intenzív, egy leheletnyi petrol, kis füst, licsi, sárga virág fedezhető fel benne, némi ásványossággal. Kifejezetten száraz a korty, hűvös karakter, benne citrusok és csonthéjasok, keserű mandula. A savakról és mineralitásról, a mészköves talajról szól. Karcsú, közepesen hosszú. 5 pont.
Louis Jadot Chardonnay 2013, Cote de Beaune, Bugundia
Színe citrom, zöldes reflexekkel. Illata intenzív, istállós, nedves szalma, macskapisi, petrol. Mögötte azért megjelennek a csonthéjasok, a mandula, a vaníliás és karamelles tónusú hordó. Ízében barack, mangó, grapefruit, vérnarancs és ásványosság. "Flambírozott ananász vajas pirítóssal." Az alkohol fűt a garatban, a hordó jegyei még nem épültek be teljesen. Karakteres, élvezetes, fejlődő tétel. Közepesen hosszú. 6,5 pont.
Villa Ponciago Fleurie 2012, Beaujolais, Burgundia
Színe meggypiros, illatában kis kénes fülledtség; animalitás, bőrösség, gomba. Közepes vagy közepes(-) intenzivitás. A kortyban meggy, meggymag, hordótannin, cser – extraháltság. A hűvös, fanyar karakter mögött azért megjelenik némi sósság, ásványosság. Vannak savak is, lendület. Vékony. 5 pont.
Bouchard Pére et Fils Bourgogne La Vignée 2013, Cote de Beaune, Bugundia
Színe rubin, illatában szeder, ribizli, meggy, szegfűszeg, fahéj, bors... nedves erdő, gombák, animalitás. Nem kifejezetten intenzív, viszont összetett. A gyümölcsök a kortyban is megjelennek, ezeket zöldes kocsányos jegyek, cser, hordótannin, frissen őrölt szegfűszeg ízjegyei, és jelentős savérzet egészíti ki. Egész hosszú a korty, a bor vékony. Tipikus burgundi pinot, biodinmaikus. 6 pont
Domaines des Croix Aloxe Corton "Les Boutiéres" 2010, Cote de Beaune, Bugundia
Színe rubin, burgundi vörös, közepesen intenzív, inkább halvány. Illata picit fülledt, nedves erdős gombásság, szarvasgomba, és cseresznye sorakoznak fel benne. A kortyban meggy, cseresznye, kis meggymag, kocsányosság, cser. Lendületes, jó, szép savakkal és tanninokkal. Egyensúlyos, közepes savak, tanninok és alkohol. Komplex, karakteres, elegáns, és még legalább 3-4 évig nyugodtan érlelhető. 7 pont.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Megjelent a Winelovers Wine Awards eredményeit listázó digitális kiadvány
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!