A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egyértelmű volt, hogy furmintból készül

A Tokaj Nyitány pezsgősora 1. rész

2014-07-09 | Tóth Adrienn


Egyértelmű volt, hogy furmintból készül

Az idei Tokaj Nyitány egy különleges mesterkurzust is tartogatott az érdeklődőknek. Bár az eseményt moderáló pezsgőszakértő, Márkus György bevezetőjében megfogalmazta, hogy a pezsgőkészítés területén Tokaj még az út elején jár, azonban az eltérő megközelítéseket, tapasztalatokat már most is érdemes megfigyelni. Ennek kifejtésére a Vinoporton sorozatot indítunk, amelyben a kóstolón bemutatott pezsgőket vesszük alaposabban szemügyre. Elsőként Ujvári Vivient, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok borászát kérdeztük.


Hogy indult a pezsgő története nálatok?

 

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2011-ben úgy döntött, hogy belevág a pezsgőkészítésbe. Kíváncsiak voltunk, hogy mit tud, mit mutat a furmint szőlőfajta pezsgőként, valamint hogy mindehhez mit ad hozzá a talaj és a mikroklíma. 100%-ban furmint alapborból nyertük a pezsgőt, 4500 palackos nagyságrendben.

 

Ez a birtok első pezsgője, büszkék vagyunk rá. A szőlőt 2011. szeptember 12-én és 13-án szedtük. Ekkor még a savak – amellett is, hogy 2011 száraz év volt – ropogósak maradtak, színlében mennyiségük 8-8,6 gramm volt literenként, mindemellett 11,9% potenciális alkoholtartalom állt rendelkezésre.

 

Természetesen nagy és finom savtartalmú alapbor készítése volt a célunk. A pezsgő alapborát 500 literes, első- és másodtöltésű magyar tölgyfa hordókban erjesztettük, majd a méthode traditionelle eljárásnak megfelelően lett belőle pezsgő Szentesi József segítségével.

 

Egyértelmű volt, hogy furmintból készül

 

Milyen elvárásokkal vágtatok neki a pezsgőkészítésnek?

 

Ezt a tételt még a birtok korábbi borászának, Keresztes Ákosnak köszönhetjük. Megalkotásakor nem annyira elvárások, inkább kíváncsiság élt benne azzal kapcsolatban, hogy a végül kiválasztott technológia a mi alapborunkat milyen pezsgővé alakítja át.  

 

 

Az első pezsgő kizárólag furmintból készült. A jövőben változtatnál ezen?

 

Nem tervezem, hogy változtatok rajta – ha új pezsgőt készítek, ragaszkodni fogok ehhez; amin viszont elgondolkodom, az a hordó használata.

 

Honnan származott a szőlő, és miért pont ezt a termőterületet választottátok?

 

A Borkút- és a Galambos-dűlő idősebb ültetvényeknek számít, amely a technológiai szüret ellenére is kellő extraktot és testet eredményez.

 

Folyamatban van-e ezt követően a következő pezsgő készítése?

 

Egyelőre nem, most a 2011-es pezsgőnket degorzsáljuk és kóstoljuk több tételben. Ha a jövőben új Degenfeld-pezsgő születik, elképzelhető, hogy nem ragaszkodunk majd az évjárat feltüntetéséhez, és magasabb cukortartalmat állítunk be 6 gramm/liter környékén.

 

Egyértelmű volt, hogy furmintból készül

 

A pezsgőalapborhoz bioalapanyagot használtatok?

 

Átmeneti státuszban volt az ültetvény, amelyről szüreteltünk, hiszen 2009-ben kezdtük meg az átállást, így 2011-ben ez a terület még nem esett át a hivatalos kiürülési folyamaton.

 

Mit gondolsz, a pezsgő Tokajban átmeneti divat, vagy hosszú távú projekt?         

 

Szerintem mind a kettő igaz lehet. Nálunk kísérletként indult, ugyanakkor borvidéki szinten kiutat jelenthet a túltermelésből. Ebből a szempontból fontos, hogy van olyan cég, ahol komoly befektetést eszközöltek ennek érdekében, és hosszú távon terveznek vele.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!