A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Elegancia vs koncentráció a hazai csúcsvörösökben

2022-11-14 | Ripka Gergely


Elegancia vs koncentráció a hazai csúcsvörösökben

A cím a magyar vörösborok elmúlt 20-30 évének talán legszembetűnőbb dilemmája. Ahogy lassacskán finomodik, edukálódik a hazai borfogyasztó réteg (boriskolák, nemzetközi kitekintés, színvonalas rendezvények által), úgy vált el egyre élesebben a két meghatározó trend. - Ennek egyik végén a zömmel inkább talán a borász és a klíma által formált nagy testű, tanninos, magasabb alkoholú újhordós vörösek állnak, másik végén a fineszre építő visszafogottabb, elegánsabb vörösek, ahol a borász is egyre tudatosabban inkább a termőhelyet, a gyümölcsöt, a fajtát igyekszik bemutatni. Lássuk, az idei Bordói November prémium különtermében mit mutat a mai hazai mezőny!


Néha a kevesebb mennyivel több!

A dilemma alapja tehát az, hogy mind az egyre melegedő évjáratok, mind a borász büszkesége (a fajtaválasztékkel kiegészülve) sok esetben felülírja az átlagfogyasztó elvárásait egy-egy csúcsbor megformálásakor. Egy termelő nyilván akkor a legbüszkébb a borára, ha testesebb, komplexebb, szebb hordós jelleg mutatkozik meg benne, mint a szomszédéban. Örökérvényű elv ugyanis minden piacon, hogy ki kell tűnni a többi termék tengerében. Ez főleg a modernkori magyar bortörténelem hajnalán (90-es évek vége, 2000-es évek eleje) jelentett farnehéz, túlsúllyal küzdő borokat. Szépen lassan először a borsajtó, aztán a fogyasztók, majd a borászok is belátták, hogy ilyen borokból senki nem tud 1-2 pohárnál többet meginni. A bor pedig arra készül, hogy élvezzük, elfogyasszuk (és pláne a borászat szemszögéből az lenne a nyerő helyzet, ha az a bor oly könnyedén tudna elfogyni, hogy aztán a következő kartonra is gyorsan beérkezzen a megrendelés). 

 

Megoldást jelenthet persze egy hűvösebb fekvés, egy finomhangolt szüreti időpont, vagy akár a lágyabb borokat adó fajtaválaszték is. De ahogy az évjáratok egyre melegebbek (ld. 2012, 2018, 2022 stb), úgy mégis mind a mai napig gyakorta felmerül a kérdés például borversenyeken: mi volt a célja és kinek szánta a borász azt a lekváros, nehézkes, súlyos, tanninos bort. Tudjuk, hogy egy bor tanninjai is képesek az idő előrehaladtával finomodni (lesz ilyenre is példa ma), de a mai gazdasági viszonyok közepette ez megint számtalan kérdést vet fel. Meddig várjunk a borral? Ki fogja érlelni (a borász, a kereskedő vagy a gasztronómiai szereplők)? Ki teheti meg azt, hogy ilyen magas árszínvonalú borokat vásároljon hosszabb távon? És sorolhatnánk tovább a kérdéseket.

 

A csúcsborok kultusza

Persze a csúcsmárkák kultuszát senki nem adja fel továbbra sem (nem is kell). Számtalan példát ismerünk a Kopártól a görög és latin fantázianevekkel kihegyezett csúcsborok népes táboráig, melyeknél szinte mindig a három közül valamely bordói fajta a meghatározó. A bársonyos merlot, a villányiak kedvence, a cabernet franc (önálló, védett árujelzőként is) vagy az egyébként a felmelegedésnek talán leginkább örvendő cabernet sauvignon, melyről húsz éve még sokan azt mondták, hogy nálunk nem érik be mindig.

 

Érzésem szerint hosszú távon mindenképp érdekes lenne a termőhelyet és a helyi fajtákat is erősíteni ebben a kultuszban, hisz ezekkel leszünk egyediek, különlegesek. Remek példa erre a Kopár-dűlő (a maga sajátosan ‘magyar’ történetével), és mintha erősödne még Villányban az Ördögárok, a Bocor, a Fekete-hegy presztízse is, sőt Szekszárdról és Egerből is akadnak izgalmas példák. 

 

De ugyanígy a fajtáink terén is érdekes lenne a kékfrankost például jobban helyzetbe hozni, még ha nem is lehet belőle mindig olyan könnyen nagy testű bort készíteni: kárpát-medenceivé, egyedivé teheti csúcsborainkat. - Mi több, bizony a Bordói November csúcsboros termében is egy kékfrankos-házasítás tetszett a legjobban. 

 

Íme a kóstolt borok:

 

Dúzsi Tamás és Családja Cabernet Franc Super Prémium Rosé 2017

 

Narancsos rozészín jelzi korát. Késői szüretet sejtet az illat koncentrációja, túlérett eperrel és más piros gyümölcsökkel, kis rebarbarával. Ízen kerek zamat, ribizlis, epres, málnás, édeskés gyümölcsök sűrű kavalkádja. Lecsengésben élénken érződik a piros ribizli. Egy rozé, melyet még most is primer jegyek szőnek át. Ne várjunk tőle laza könnyedséget, de a meglepő 16-os alkohol mégsem túloz ízben. 

 

Bodri Pincészet Bodri Szekszárdi Merlot „Gurovica” 2020

 

Likőrös, szilvás, mély illatában elegáns fa, szantál, fakéreg és szegfűszeg. Ízében csodás fűszerek, szép puha tanninjával finomszemcsés szerkezetet mutat. Sötét húsú gyümölcsök teszik fiatalos szerkezetű és hosszú borrá. Végül tömör, fajtajelleges étcsokis végszóval búcsúzik. 

 

Csányi Pincészet Csányi Selection Villányi Vesper 2017

 

Érettebb rubin szín. Zárkózott, fűszeres, mákos, fakérges illat. Sok szilva, fekete cseresznye, dohány érezhető benne. Széles korty, húsos gyümölcsök és vastag test jellemzik. Viszonylag lágy sav teszi puha, selymes textúrájú borrá, bársonyos lecsengéssel. Cabernet franc-os szerkezetű villányi tétel. 

 

Eszterbauer Szekszárd Grand 2017

 

Szekszárd közösségileg definiált nagybora 25% kékfrankost kötelezően tartalmaz és legalább 5 évig kell érlelni. Roppant nemes, kifinomult szépség tárul fel orrban. Elegáns hordó mellett, érett piros gyümölcsök, fekete fűszerek, bors: igen részletgazdag és nemes bukéval vesz le a lábunkról! Mély, széles, öblös korty, benne érett vörös szilva, cseresznye és meggy, mindez elképesztő koncentrációban. Finom tannin tapad a végén, étcsokoládéval, miközben a bor egyensúlya is remek. Nos ez valóban nagy bor, a sor egyértelműen legszebbje! 

 

Elegancia vs koncentráció a hazai csúcsvörösökben

 

Fritz Ambrosius Cabernet Franc 2018

 

Frissen őrölt kávé, étcsokoládé, kakaó árad az illatából. Édeskés gyümölcsök, széles, mély íz. Húsos korty, sok babérral, már finom tercier jegyek jelenléte mellett. Némileg hagyományos stílusú vörösbor. Finom selymes korty, érett jegyek, szép kávésság. Tetszik az érettsége, de a szép kimunkált test mellett gyümölcsös részleteket is mutat. 

 

Garai Cabernet Sauvignon 2020

 

Gyönyörű, fiatal rubin szín. Friss, élénk piros bogyós gyümölcsök meggy, cseresznye és paprikás fűszerek orrban. Élénk savak, étcsokoládé, összességében ebben a sorban nagyon fiatal szerkezet jellemzi. A lecsengését cassis és erdei bogyós gyümölcsök színezik. 

 

Gere Tamás és Zsolt Aureus Cuvée 2012

 

Klasszikus bordó blend, franc túlsúllyal. Érett gránát szín, apró, sötét kiválásokkal (dekantálni érdemes lehet már). Kis animalitás, érett jegyek, antik bútor, konyakmeggy sejlik fel illatában. Érett az íze is: finoman tapadó és szárító tanninnal, érett aszalt gyümölcsökkel, majd étcsokoládés, likőrös, gyógynövényes, fekete borsos utóízzel. 

 

Günzer Családi Birtok Ördögárok 2017

 

Közepesen érett rubin szín. Illatában azonnal a minőségi fa jön, kis kókusz, édes fűszerek, bútorfa, alatta pedig szilvalekvár. Édeskés felütés a kortyban, aztán szárító tanninok, kókuszos, édes fűszeres, újvilági megfogalmazás (kevesebb termőhelyi karakterrel). Profi és modern stílusú villányi vörös. 

 

Günzer Családi Birtok Cabernet Sauvignon 2018

 

Rubin szín. Intenzív kávé, kakaó érezhető orrban. Az előzőhöz nagyon hasonló újvilági jelleg, sok hodóval, kávés jegyekkel és közepes testtel. A korty végén finom erdei gyümölcsök, szeder, cassis tűnik fel. Stílusban nagyon hasonló az előzőhöz, komoly hordóhatással, kávés lecsengéssel és sok fekete fűszerrel. 

 

Elegancia vs koncentráció a hazai csúcsvörösökben

 

Jammertal Cassiopeia MCS*Achird 2016

 

Merlot és cabernet sauvignon. Gránátba hajló rubin színe jelzi, hogy nem fiatal a bor. Lassan nyílik. Igényes fa, kávés, egyedi édes fűszeresség és hordóhatás érezhető illatában. Egyensúlyos korty, visszafogott tannin, kerek, bársonyos íz, sok gyümölccsel, sötét húsú erdei bogyósokkal, finom szárítással az íz végén. A hordó még elég fiatalos benyomást kelt a borban, azaz nyugodtan érlelhető még néhány évet. 

 

Koch Csaba Villányi Cabernet Sauvignon Premium 2012

 

Gránátosabb színre váltott már. Szép érett illatok, finom hordóval, érezhetően “megnyugodott” bor (a fiatalok közt). Finom érettség jelentkezik ízben is, markáns tannin, erős tapadással, pirosas fűszerek, majd szárító végszó. Kissé kevesebb már benne a gyümölcs, ellenben markáns a hordó. 

 

Malatinszky Csaba Kövesföld 2006 (1.5 L)

 

Kizárólag magnum palack készült a tételből. Cabernet sauvignon és cabernet franc házassága. Animális, érett, tercier jelleg, fekete fűszerek, gyógynövények, vegetális jegyek. Mégis nemesség árad belőle, de ehhez érdemes szellőztetni is egy kicsit. Sima, megnyugodott íz, csodás arányok, finom gyümölcs (főként pirosak), elegáns fűszeresség, illetve remekül beépült tannin. A végén sós terroir-jegyek, összeérett, letisztult részletek. Kifinomult és kész bor, nagyjából a csúcsán. 

 

Maul Zsolt Dávid 2017

 

Villányi cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon. Finom, sötét fűszerek, diszkrét, mégis nagyon elegáns illat, sötét erdei gyümölcsökkel, szederrel, cassis-szal színezve. Ízében gyógynövényes díszek, remek tannin és szép arányok. Testes bor, amit mégis kimondottan jó inni. Végén a lecsengésében kávés hordót érezni. 

 

Elegancia vs koncentráció a hazai csúcsvörösökben

 

Maul Zsolt Dániel 2017

 

Merlot és cabernet franc duettje. Csodás rubin szín. Kifinomult illat, vegyesen gyümölcsök és fűszerek díszítik. Elegáns, kimért stílus ismét. Húsos gyümölcsök, telt és kerek ízek, szuper arányokkal. Integrált tannin, hosszú, kávés hordós jegyek, majd elegáns bársonyosság jellemzik. Izgalmas koncentráció. A két Maul közül tán ő lett a komolyabb. 

 

Pannonhalmi Apátsági Infusio 2019

 

Gránát szín. Gyönyörű fűszerek, sötét húsú erdei gyümölcsök illata, mellette elegáns hordó, sok fekete ribizli érezhető a bor csodás illatában. Ízben is jóleső, élénk gyümölcsök tanúskodnak a hűvösebb klímáról, kis édesség is bevillan, majd gyógynövények játéka. Modern, újvilági hordóhasználat, aminek talán még be kell épülnie. Hosszú, finom tanninú és remek arányokkal készített bordói házasítás (nálam felférne a képzeletbeli dobogóra).

 

Schieber Patina Merlot 2019

 

Bíbor és rubin szín játszik a pohárban. Egészen újszerű stílussal különül el a sorban. Modern, kirobbanóan gyümölcsös, kávés jegyek, sok-sok hordófűszerrel. Finom üdítő sav, egészen frissítő ízek, fiatalos stílus, mégis tartalmas bor sok húsos gyümölccsel. Remek tannin, izgalmas fűszerek, (intelligensen) vaníliás hordó. Végre egy igazán eleven bor! Tetszett nagyon. Dobogóra esélyes ezzel a sok harapható, jóleső gyümölcsével ő is. 

 

Simigh Szekszárdi Merlot 2017

 

Szép rubin szín. Friss primer illatjegyekkel indul, főként fekete húsú erdei gyümölcsökkel. Friss, fiatalos korty, benne, negro cukorkás, mentás gyógynövényesség, tapadó tannin, vanília, azaz kifejezett hordó érezhető. Modern jelleg. Szép mélység, teltség és koncentráció együttesével. 

 

Simigh Szekszárdi Cabernet Franc 2017

 

Rubin színű bor ez is. Paprikás fűszerek jelennek meg orrban nagy koncentrációban, kis zöldesség és animális. Babér, közepes test, és közepes lecsengés. 

 

Szekretár "Marathon" Merlot Prémium 2018

 

Étcsokoládé, vanília és szilva tiszta, modern hangolású illata. Ízében is jön az étcsokoládé, élénk sav, igaz kicsit egyszerű szerkezet mellett. Élénk fűszeresség, intenzitásban, koncentrációban kissé egydimenziós, de tiszta, elegáns savú, közepes testű tétel, amely semmiben nem túloz. 

 

Thummerer Cabernet Franc Superior Válogatás 2018

 

Enyhén vegetális, fűszeres jegyek tanúskodnak a hűvösebb klímahatásról. Mákos, gyógynövényes fajtajellegével is sajátosan kilóg a sorból. Koncentrált, testes, édesfűszeres jegyek ízben. Az utóízében étcsokoládé, majd komoly tanninnal tapad a legvégén. Mély íz, simaság, bársonyos szövet, kis (alkohol)édeskés lecsengéssel. 

 

Elegancia vs koncentráció a hazai csúcsvörösökben

 

Tüske "Annus" Cabernet Sauvignon 2018

 

A Hidaspetre-dűlő termése. Fiatalos gyümölcsök, érettek, pirosak, elegáns hordóval és finoman piros fűszeres díszekkel. Nem a koncenctrációra vagy a mélységre hajt ez a bor, de pont ettől tetszik. Itt a kevesebb tényleg több! Tiszta gyümölcsök ízben, édeskés fűszerek, telt primer hatás. Összességében lágyabb és simább bor, mégis igazán jól esik inni, otthon is bármikor, bármivel örömmel fogyasztaná az ember. 

 

Varsányi Egri Bikavér Superior 2018

 

40% kékfrankos. Bíbor és rubin színek egyszerre. Finom, erdei gyümölcsös, egzotikus, fiatalos, primer aromatika, sok szederrel, áfonyával, sajátosan újvilágias és könnyed hangolásban. Ízben is elég egyszerű, fesztelen, laza bor. Vegetális jegyek, maximum közepes testtel és szép hordóvaníliával a végén. 

 

Liszkay Cabernet franc 2016

 

Rengeteg fűszer, egész, sötét húsú gyümölcsök, fekete ribizlivel, tipikus bordói jellegű zöld paprikás, vegetális jegyekkel. Meglepően fiatalos, gyógynövényes íz. Friss savak, izgalmas tannin, cassis, áfonya, mindez közepes testtel és koncentrációval. Finom szárítás, hűvösebb terroir-karakter érződik a korty végén. 

 

Liszkay Cabernet Sauvignon 2015

 

Határozottan érett illat, sötét gyógynövények és fűszerek. Ízben is sötét tónus, fekete gyümölcsök, érettség és gyógynövényes jegyek a meghatározóak. Erőteljes tanninnal tapad mindvégig, a végén kesernyés ízjegyekkel. Egyfajta hűvösebb terroir-jelleg itt is megjelenik, ami nagyon egyedivé teszi mindkét monoszlói tételt. 

 

Elegancia vs koncentráció a hazai csúcsvörösökbenMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!