Főszerepben a mellékszereplő
Cabernet Franc
2021-03-04 | VinoholicA magyar és főleg a villányi cabernet franc számottevő rajongótábort tudhat magának. De vajon jelenthet-e a fajta valós kiugrási lehetőséget a borvidéknek? Erre a kereste a választ saját kóstolási tapasztalatai alapján a cikk szerzője.
Címlapfotó: thelaurelofasheville.com
A cabernet franc, Bordeaux jobb parti házasításainak (merlot-cabernet franc) egyik fontos alkotóeleme egyre nagyobb szerepet kap a világban fajtaborként. A világ sok országában próbálkoznak vele Chilétől Új-Zélandig melyről itt található egy frappáns összefoglaló. Mellék- vagy főszerep illik hozzá jobban? Erre a szinte megválaszolhatatlan kérdésre keresem a választ a következőkben a rendelkezésre álló irodalom és „szubjektív” kóstolási tapasztalataim alapján.
Fajtajellemzők
A cabernet sauvignonhoz és merlot-hoz képest alacsonyabb tannintartalommal és élénkebb savakkal bír. Íze megfelelő érés esetén aromatikusabb, ellenkező esetben zöldebb. Teste közepes vagy inkább lazább. Főbb gyümölcsízei: szeder, cseresznye, szilva, málna és fekete ribizli levél. A másik két bordói fajtához képest sokszor illetik a sekélyesebb és egyszerűbb jelzőkkel, vagy ahogyan a Decanter magazin kolumnistája fogalmazott 2015 decemberében: „sajnos a legtöbb XX. századi cabernet franc nem más, mint kábítás: a borok karcsúak, savasak, zöldek és általánosságban nem izgalmasak”. A fajta fő vonzereje a jól elkészített borok esetében a feltűnő parfümösség, az érzéki struktúra és az ételekkel való jó párosíthatósága.
A cabernet franc körülbelül egy héttel a cabernet sauvignon előtt érik, nagyon érzékeny a tőketerhelésre, a talajadottságokra és az éghajlatra. Ha nagy a lombozata, akkor életerős, viszont alapos fürtválogatást igényel, hogy a bogyók megfelelő időben érjenek. Az agyag-mészkő vagy kavics-murva talajokon ad megfelelő minőséget, viszont meglepő módon, a jó termőtalajok vegetális ízeket eredményeznek. A szárazság és a napfény hiánya levélízű tónusokat ad, mivel napfény nélkül a zöld/paprikás ízekért felelős metoxipirazinok nehezen bomlanak. Természetesen mindeközben arra is figyelni kell, hogy a túlzott napsugárzás ne égesse meg az egyébként UV sugárzásra érzékeny bogyókat.
Több borász Bordeaux jobb partjáról egyöntetűen állítja, hogy az öreg tőkék tudnak csak jó cabernet franc borokat teremni.
Élénk savai egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a bordói házasításokban a globális felmelegedés hatásainak borászati ellensúlyozására.
Trendek
A tradicionálisan fajtabor területek mellett (Loire vagy Dél-nyugat Franciaország) a bordói házasításokból tudott kinőni oly módon, hogy először növelték az arányát a cuvée-ben, majd önálló fajtaként kezdtek vele foglalkozni. Ez a tendencia egyébként Villányban is megfigyelhető, legfeltűnőbben a legnépszerűbb házasítás, a Gere Kopár esetében, ahol évről-évre kúszott fel az aránya, és 2017-ben már elérte az 50%-ot, így a legdominánsabb fajtává nőtt ki. Ez a tendencia ösztönszerűen adja a fajtabor kipróbálásának a lehetőségét. Hasonló tendenciákat láthatunk Bordeaux-ban is: Jean-Claude Berrouet, aki a Petrus vezető borásza volt, több mint 40 éves karrierje során egyre több évjáratban használta a cabernet franc-t, igaz ott jóval kisebb, 5%-os arányról van szó, ami közel sem biztos, hogy jelentősen befolyásolja a bor végső minőségét.
Az óvilág mellet az újvilág is megpróbálta felfedezni magának a fajtát. Argentínában a Bodega Aleanna volt a legfőbb pártfogó 2017-ig, de emellett a Catena Zapata is lelkesen próbálkozott fajtaborok készítésével, ami mára úgy tűnik teljesen kifulladt, mivel egyik borászat kínálatában sem szerepel a cabernet franc fajtaborként. Új-Zélandon ugyan a cabernet franc-ok nagy része rozékhoz és bordói házasításokhoz használatos, ennek ellenére néhány borászat megpróbálkozott fajtaborokkal is 2015 környékén, például a Hans and Therese Herzog, de jelenleg ennek a borászatnak a kínálatában sem szerepel, mint fajtabor. Mára úgy tűnik, hogy az újvilágban szinte csak a kanadaiak hisznek a cabernet franc fajtajellegében, legfőképpen Ontario régióban.
Kóstolási tapasztalatok
25 magyar cabernet franc került kóstolásra néhány kivételtől eltekintve 2015-2017 közötti évjáratokból, melyek között egyaránt szerepeltek kevésbé ismert és nagyobb nevű pincészetek is. Az átlagpontszám 73/100 pont lett, ahol a legjellemzőbb kritika a harmónia hiánya, a barrique és zöld tónusok dominanciája volt. Összehasonlításképpen került sor 5 palack Loire völgyi és egy palack osztrák tétel kóstolására, melyek pontszáma 77/100 lett. A nemzetközi tételeknél kisebb arányban fordultak elő zöld tónusok, illetve a borok valamivel harmonikusabbak voltak. A különbség lényegében nem jelentős, de a tapasztalat alapján a fajta nem tud komoly erőt mutatni sem a francia, sem pedig a magyar bortermelőknél.
Annak ellenére, hogy a mintában Villány jelentősen túlreprezentált volt (76%), a 80 pont fölött teljesítő 13 tétel között mindössze 69%, vagyis 9 tétel volt villányi.
Összehasonlításképpen került górcső alá 4 Bordeaux jobb parti házasítás (2 átlagos, illetve 2 Grand Cru Classé tétel, 2005-2007 évjáratokból) magyar bordeaux-i házasításokkal összehasonlítva (itt is szerepeltek superior, illetve prémium tételek szép számban, 2009-2016 évjáratokból). A különbség ebben a szegmensben is fennáll a franciák javára, viszont mind a francia, mind a magyar borok sokkal jobban szerepeltek. A magyar Bordeaux-i házasítások (melyek túlnyomó része tartalmaz cabernet franc-t is) átlagosan 83 pontot értek el, ami nagyon szép eredménynek tekinthető, még akkor is, ha a franciák 89-et hoztak. Következzenek a kóstolási listák és az általam adott pontszámok.
Magyar cabernet franc-ok:
Borászat | Megnevezés | Ország | Borvidék | Évjárat | Pontszám |
Pastor | Szüretlen/Unfiltered | Magyar | Szekszárd | 2015 | 68 |
Mészáros Pál | Hidaspetre | Magyar | Szekszárd | 2015 | 70 |
Wassmann | Magyar | Villány | 2015 | 45 | |
Wassmann | Magyar | Villány | 2016 | 67 | |
Kiss Gábor | Code | Magyar | Villány | 2016 | 68 |
Heumann | Trinitás | Magyar | Villány | 2016 | 65 |
Mayer | Mayer | Magyar | Villány | 2015 | 75 |
Ipacs Szabó | Nászút helyett | Magyar | Villány | 2017 | 60 |
Lelovits Tamás | Magyar | Villány | 2016 | 83 | |
Sauska | Magyar | Villány | 2015 | 67 | |
Stier | Prémium | Magyar | Villány | 2015 | 63 |
Polgár | Családi válogatás | Magyar | Villány | 2015 | 78 |
Petrény | Magyar | Eger | 2014 | 85 | |
Kaló Imre | 4 x 4 | Magyar | Eger | 2017 | 87 |
Szemes József | Magyar | Villány | 2018 | 82 | |
Frittmann | Magyar | Kiskunság | 2016 | 68 | |
Vylyan | Villányi Franc | Magyar | Villány | 2016 | 83 |
Szemes József | Villányi Franc Dél Prémium | Magyar | Villány | 2017 | 87 |
Vylyan | Villányi Franc cálogatás Mandolás | Magyar | Villány | 2016 | 82 |
Juhász | Cabernet Franc Grand Selection | Magyar | Eger | 2015 | 85 |
Malatinszky | Cabernet Franc | Magyar | Eger | 2013 | 85 |
Malatinszky | Signature Cabernet Franc | Magyar | Villány | 2018 | 77 |
Malatinszky | Cabernet Franc | Magyar | Villány | 2007 | 87 |
Szabó és Fia | Cabernet Franc | Magyar | Balatonfüred-Csopak | 2017 | 82 |
Maul Zsolt | Lator | Magyar | Villány | 2017 | 87 |
Hehl | Zodiac | Magyar | Villány | 2018 | 85 |
Külföldi cabernet franc-ok:
Borászat | Megnevezés | Ország | Borvidék | Évjárat | Pontszám |
Domaine de la Semellerie | Francia | Loire/Chinon | 2018 | 70 | |
Frederic Mabileau | Les Racines | Francia |
Loire/Chinon |
2014 | 85 |
Frederic Mabileau | Les Rouilléres | Francia |
Loire/Chinon |
2017 | 87 |
Clos de Capucins | Eminence Grise Chinon | Francia |
Loire/Chinon |
2015 | 70 |
Charles Joguet | Clos du Chene Vert Chinon | Francia |
Loire/Chinon |
2016 | 70 |
St. Zehetbauer | Ried Steinberg Reserve | Ausztria | Burgenland | 2015 | 82 |
Cabernet franc-t tartalmazó magyar házasítások:
Borászat | Megnevezés | Ország | Borvidék |
Arány merlot (%) |
Arány CF (%) |
Arány CS (%) |
Évjárat | Pontszám |
Pannonhalmi Főapátság Pincészete | Hemina Vörös | Magyar | Pannonhalma | 75 | 25 | 2018 | 87 | |
Dula Pincészet | Terézi Excellence Cabernet | Magyar | Eger | n.a. | n.a. | 2009 | 85 | |
Tóth Ferenc | Várvédő | Magyar | Eger | n.a. | n.a. | n.a. | 2009 | 77 |
Jackfall | Pillangó | Magyar | Eger | n.a. | n.a. | 2013 | 78 | |
Heumann | Terra Tartaro | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2013 | 92 |
Eszterbauer | Mesterünk | Magyar | Szekszárd | n.a. | n.a. | n.a. | 2017 | 88 |
Günzer | Villus Cuvée | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2016 | 88 |
Cseri | Legenda | Magyar | Pannonhalma | n.a. | n.a. | 2015 | 92 | |
Lajvér | L12 Cuvée | Magyar | Szekszárd | n.a. | n.a. | 2015 | 70 | |
Lajvér | L12 Cuvée | Magyar | Szekszárd | n.a. | n.a. | 2016 | 70 | |
Szent Gaál | Francia hármaas | Magyar | Szekszárd | n.a. | n.a. | n.a. | 2016 | 73 |
Tűzkő | Domb Völgység | Magyar | Tolna | n.a. | n.a. | 2017 | 88 | |
Bodri | Gold Optimus | Magyar | Szekszárd | n.a. | n.a. | n.a. | 2012 | 85 |
Pannonhalmi Főapátság Pincészet | Infusio | Magyar | Pannonhalma | n.a. | n.a. | 2017 | 90 | |
Bock | Cuvée | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2015 | 70 |
Polgár | Elixir Cuvée | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2012 | 80 |
Gere | Kopár | Magyar | Villány | 40 | 50 | 10 | 2016 | 82 |
Gere | Kopár | Magyar | Villány | 40 | 50 | 10 | 2015 | 85 |
Gere Tamás & Zsolt | Aureus | Magyar | Villány | 40 | 40 | 20 | 2012 | 76 |
Gere Tamás & Zsolt | Aureus | Magyar | Villány | 40 | 40 | 20 | 2009 | 78 |
Günzer | Ördögárok | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2016 | 82 |
Günzer | Ördögárok | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2009 | 95 |
Pannonhalmi Főapátság Pincészet | Infusio | Magyar | Pannonhalma | n.a. | n.a. | 2016 | 88 | |
Sauska | Cuvée 7 2012 Villány | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2012 | 93 |
Thummerer | Vili Papa | Magyar | Eger | n.a. | n.a. | n.a. | 2009 | 88 |
Vylyan | Duennium hordóválogatás | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2011 | 88 |
Vesztergombi | Turul | Magyar | Szekszárd | n.a. | n.a. | n.a. | 2014 | 80 |
VinArt | Francia módi | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2015 | 60 |
Malatinszky | Primavera | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2014 | 88 |
Bock | Royal cuvée | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2013 | 92 |
Tiffán | Carissima | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2015 | 92 |
Bock | Capella | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2007 | 97 |
Jackfall | Grand | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2009 | 88 |
Jackfall | Pillangó | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2009 | 87 |
Tűzkő | 300 | Magyar | Tolna | n.a. | n.a. | n.a. | 2013 | 88 |
Bujdosó | Sirocco | Magyar | Balatonboglár | n.a. | n.a. | n.a. | 2013 | 82 |
Ősi Gábor | Villány Cuvée | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2012 | 80 |
Csányi | Elegance | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2012 | 70 |
Bock | Cuvée | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2014 | 88 |
Sauska | Cuvée 7 2012 Siklós | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2012 | 85 |
Dúzsi | Görögszó | Magyar | Szekszárd | n.a. | n.a. | n.a. | 2013 | 82 |
Tóth Ferenc | Várvédő | Magyar | Eger | n.a. | n.a. | n.a. | 2013 | 77 |
Ikon | Tulipán | Magyar | Balatonboglár | n.a. | n.a. | n.a. | 2011 | 88 |
Mayer | Kopár | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2013 | 82 |
Petrény | Padok Superior | Magyar | Eger | n.a. | n.a. | n.a. | 2011 | 88 |
Vojtek | Cuvée Cab Merlot | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | 2011 | 72 | |
Heumann | Terra Tartaro | Magyar | Villány | n.a. | n.a. | n.a. | 2012 | 85 |
Cabernet franc-t tartalmazó külföldi házasítások:
Borászat | Megnevezés | Ország | Borvidék | Arány merlot (%) | Arány CF (%) | Arány CS (%) | Évjárat | Pontszám |
Chateau Recougne | Bordeaux Supérieur | Francia | Bordeaux | 75 | 25 | 2005 | 85 | |
Chateau Angelus | Saint-Emilion Grand Cru Classé | Francia | Bordeaux | 62 | 38 | 2006 | 93 | |
Chateau Calon | St. Georges St-Emilion | Francia | Bordeaux | 2005 | 85 | |||
Chateau Figeac | Saint-Emilion Premier Grand Cru Classé | Francia | Bordeaux | 30 | 35 | 35 | 2007 | 92 |
A kóstolási tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarország néhány borvidékén (Eger, Szekszárd, Villány, Pannonhalma) a merlot és cabernet franc között egy erős szimbiózis tud kialakulni, hasonlóan a Bordeaux jobb partján (Saint-Emilion, Pomerol, Fronsac) tapasztalt hatásokhoz:
- a cabernet franc kiélezi a merlot bársonyosságát;
- a cabernet franc zöld ízvilága tompul, sőt herbálissá válik a merlot textúrájában;
- a cabernet franc jelenlétével a frissességet mutató meggyes/cseresznyés jegyek hangsúlyosabbá válnak;
- a merlot tanninjai komollyá teszik a bort és elősegítik a fahordós érlelés lehetőségét;
- mindkét komponens komplexebbé válik a frigy által.
Konklúzió
Annak ellenére, hogy a cabernet franc egy számottevő rajongótábort tudhat magának, nem gondolom, hogy kiugrás lehet sem Magyarország, sem pedig Villány számára. A fajta igazi értékét (és nem profitját!) a merlot-tal való házasításban látom, amiben véleményem szerint Magyarország kivételes adottságokkal bír. Ez természetesen nem zárja ki a cabernet sauvignon bizonyos mértékű részvételét sem a házasításokban. A magyar merlot-ra és cabernet franc-ra alapozott házasítások gyümölcsösebbek, fűszeresebbek és korábban fogyaszthatók, mint francia társaik. Kifejezetten Bordeaux jobb parti stílussal (merlot és cabernet franc alapú házasítás) még egy újvilági szereplő sem jelentkezett, ami kiváló pozicionálási alkalom lehetne a magyar borászati szektor számára.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!