A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Garamvári: Gondoljunk borként a pezsgőre!

Pezsgőt minden nap, ebédre is

2016-01-19 | Bánlaki D. Stella


Garamvári: Gondoljunk borként a pezsgőre!

Új arculatot, új márkanevet kaptak a korábban Vincentként ismert Garamvári pezsgők. A megjelenés elegáns, a Magyar Borok Bálja kiemelt pezsgőihez méltó, ugyanakkor Garamvári Vencel szerint a pezsgő a mindennapok itala is lehetne. Ő fogyasztja akár káposztás cvekedlihez, pörkölthöz is.


Nyitókép: Garamvári Vencel a 2015-ös Magyar Borok Bálja vendégeként

Legutóbbi találkozásunk óta megújult a Garamvári pezsgők arculata. Mi az oka a váltásnak?

A boraink 26 éve vannak jelen a piacon Garamvári név alatt, a pezsgőink mintegy 16 éve készülnek Vincent márkanévvel. Utólag be kellett látnom, hogy nem volt jó döntés a pezsgőket eltérő néven forgalomba hozni. Most úgymond próbáljuk utolérni magunkat, és egyértelművé tenni a fogyasztók számára a márkaazonosságot. Már készülnek a két borcsalád, a Kócsagos és a Prémium borcsalád új címkéi is, így ezután teljesen egységes lesz a megjelenés. Egy egységes arculat - ez volt a cél.

Vannak már visszajelzések a váltással kapcsolatban?

Igen, pozitív a visszajelzés a pezsgőscímkékkel kapcsolatban, egyértelműen letisztultnak, elegánsnak találják a fogyasztók. Igyekeztünk úgy kialakítani a dizájnt, hogy az alkalmazkodjon a palackformához, átalakítottuk a kupakot és a nyakszalag részt is, illetve a hátcímke szövegét is a látványhoz hangoltuk. Átvitt értelemben megjeleníti azt a borvidéket is, amelyről a termék származik: a hullámzó Balaton feltűnik. 

 

Garamvári: Gondoljunk borként a pezsgőre!

Mennyire fontos az, hogy a pezsgők esetében az eleganciát, az exkluzivitást sugározzuk? Még mindig elsősorban ünnepi alkalmakra választjuk ezt az italt?

Bízom benne, hogy a pezsgőre egyre inkább borként, borfajtaként tekintünk, és nem egy külön kategóriát képező ünnepi italként, hiszen valóban egy sajátos technológiával készülő, értékes borról van itt szó. 

 

Piaci versenytársaink is látják benne a potenciált, egyre több termelő igyekszik szélesíteni a kínálatát, borvidéktől függően egyre többen készítenek a fehér-, rozé- vagy vörösboraik mellett pezsgőket is. Nem véletlenül: a pezsgőnek a gasztronómiában is helye van: tökéletes aperitif, de végig is kísérheti, le is zárhatja az étkezést.

Ön és a családja milyen alkalmakkor iszik pezsgőt?

Minden nap iszunk pezsgőt, nemcsak hivatalból, hanem általában az étkezésekhez. Attól függően, hogy mit eszünk, iszunk pezsgőt akár délben vagy este, legalább egy pohárral. A pezsgő egy légiesen könnyű, jó zamatú, alacsony alkoholtartalmú, élvezhető bor, nagyon szép savakkal - illik bármilyen ételhez, egy egyszerű káposztás kockától a pörköltféléken át az édes tésztákig.

A Magyar Borok Bálján idén is kiemelt szerepet kap két Garamvári pezsgő. Az Furmint Bruthöz és a 2011-es Optimum Bruthoz Bernáth József mesterszakács camambert-krémet, endíviás Granny smith almát, illetve kaviáros rántott tiszai harcsafilét álmodott meg. Hogyan készült ez a két pezsgő, illetve milyen tulajdonságaik miatt kerülhetnek ilyen ételek mellé?

A furmint alapbort a Garamvári pezsgőkhöz a tokaji Puklus Pincészet készíti, de tavaly a saját területeinken is telepítettünk furmint szőlőt. Érzékeny fajta; az érése során meg kell várni, amíg eléri azt a minimális cukortartalmat, amelynél a fajtajelleg már megjelenik. Akkor 7,5-8 gramm per liter savtartalommal kalkulálhatunk, amelynél az borkősav-almasav aránya megfelelő, 3:1 körül alakul.

 

A szőlő kézi szüretelése után történik a bogyózás, majd a pezsgő alapborhoz a színmustot és az első prést használjuk, 60-65%-os mértékben. Ezután a reduktív kezelés és a minimális kén-dioxid szint garantálja, hogy a bor erjedés után is gyümölcsös, friss, elegáns, és jó szerkezetű marad. Ez egy 5-6 hónapos érlelés után, a szüretet követő márciusban kerül a budafoki pezsgőpincészetünkbe.

 

Garamvári: Gondoljunk borként a pezsgőre!Garamvári Vencel

 

Én kizárólag tradicionális módszerrel pezsgősítem a borokat, tehát palackban történik az erjesztés és az érlelés. A palackos érlelés időtartama a kiemelt évjáratok esetén meghaladja a 36 hónapot. A furmint pezsgő jól bírja az érlelést, évtizedekre is készíthetünk furmintpezsgőket, ha odafigyeléssel dolgozunk. Az alacsony pincehőmérsékleten szép szénsav alakul ki, és lekötődnek az autolízisből származó anyagok. Az elhalt és lerázott élesztőüledéket a palack nyakából fagyasztásos seprőtelenítéssel távolítjuk el.

 

Az érlelt pezsgőt végül egy finom expedíciós likőrrel látjuk el: a végeredmény cukortartalma 6-7 gramm per liter körül ingadozik, a savtartalom 6-8 gramm. A dosage szintén furmintból készül. Ezután a pezsgő megkapja a végleges dugót, ismét érlelődik 3-5 hónapot, majd ezt követően kerül rá a címke. A Furmint Brut egy szép, elegáns, illatos, légiesen könnyű termék, a Borbál egyik nyitópezsgője.

 
Garamvári: Gondoljunk borként a pezsgőre!A tavalyi bál pezsgői, a Furmint Brut és a Prestige Brut az előételekhez és a desszertekhez is passzoltak

 

A Garamvári Optimum Brut 2011-es évjárata balatonlellei alapborokból készült. 50% chardonnay, 30% pinot blanc, illetve pinot noir. Ebben az évjáratban csúsztatva szüreteltük a chardonnay, amelynek eredményeként viszonylag magasabb alkoholfokot és alacsonyabb savtartalmat kaptunk. Ezt egyenlítették ki a másik két fajta alapborának tulajdonságai. Ezt a reduktív technológiát alkalmazva dolgoztuk fel, Budafokon pezsgősítettük, és 2 éves érlelés után kezdtük értékesíteni. 

 

Ez egy picit testesebb, 9 gramm körüli cukortartalommal, simább, könnyebben fogyasztható, harmonikus. A késztermék alkoholtartalma rendhagyó módon, az évjáratnak köszönhetően meghaladja a 13%-ot. Remélem, hogy tetszeni fog a Magyar Borok Bálja vendégeinek.

Hogyan szerepelnek a Garamvári pezsgők a hazai gasztronómiában?

A gasztronómia fontos piacunk, minden ismertebb hotelbe szállítunk, és ott vagyunk néhány jó étteremben. Hogy csak néhány példát mondjak, a Garamvári pezsgők szerepelnek a Marriott és a Boscolo Hotel, a Novotel és az AquaWorld Hotel, az Alabárdos Étterem itallapján, továbbá mi adjuk a hivatalos Gundel pezsgőt is. A közelgő Év Szállodája díjátadón a házigazda Hilton Hotel is bennünket kért fel a pezsgő biztosítására.

 

 

Évi 10%-ot növekszik az értékesítésünk, miközben egyediek vagyunk ebből a szempontból, hiszen közvetlenül értékesítjük a termékeinket a gasztronómiában is. Ennek persze előnyei és hátrányai is vannak, például emiatt másként alakulnak a marketing költségeink, mint más hasonló pincészeteknek. Részben ezért is fontos, hogy termékeink megjelenjenek olyan magas presztízsű rendezvényeken, mint amilyen az Év Szállodája díjátadó vagy a Magyar Borok Bálja.

Mint a 2006-os Év Bortermelője, Ön is a Magyar Borok Bálja vendége lesz. Ezen kívül a már emlegetett Puklus Pince borászát, Puklus Csabát jelölte a Gál Tibor Emlékdíjra. Miért őt?

A Tokaj-hegyaljai Puklus Pincészet régóta ismert kiemelkedő, sokszoros díjnyertes borairól, a Puklus családdal a Garamvári Szőlőbirtok régóta együtt dolgozik. A család három férfitagja mind borász végzettségű, és gyakorlatilag hárman végzik a mintegy 20 hektáros birtok minden szőlészeti és borászati munkáját. Nagyon szerények, visszafogottak, pedig merem állítani, hogy a Puklus egyike a Hegyalja legkülönlegesebb borait adó pincéknek. 

 

A három férfi közül Csaba a legfiatalabb. Ő elsősorban jó munkabírásával, szorgalmával, precizitásával tűnik ki. Tehetséges, remekül kóstol; én messzemenően méltónak tartom a Gál Tibor Emlékdíjra.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!