A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hamarosan újra lehet pályázni szőlőtelepítési engedélyre

2023-03-22 | Sztanev Bertalan


Hamarosan újra lehet pályázni szőlőtelepítési engedélyre

Áprilisban nyílik meg a lehetőség arra, hogy új telepítésekhez engedélyt igényelhessenek a szőlőtermelők.


Ennek apropóján érdemes kitekinteni, hogyan is alakul az Európai Unió és benne Magyarország termőterülete, hol van igény új telepítésekre és hol hagynának fel a szőlőtermesztéssel. 

 

Hogyan szabályozza az EU a szőlőtelepítéseket?

Az EU a 1970-es években indult egyre mélyülő borpiaci válságok következtében telepítési tilalmat vezetett be. Ez azt jelentette, hogy új ültetvényt telepíteni nem lehetett, csak egy korábban kivágott ültetvény nagyságával azonos területen lehetett szőlőültetvényt újratelepíteni. Az újratelepítést lehetővé tevő jogokat volt lehetőség értékesíteni, így ahol jelentősebb igény mutatkozott eziránt, ott ezeknek a jogoknak a piaci értéke jelentősen felment.

 

A tilalom - számtalan meghosszabbítást követően, hosszú, érzelmektől sem mentes politikai viták után - végül megszűnt és helyét a telepítési engedélyezési rendszer váltotta fel. Bár az Európai Bizottság eredeti javaslata a telepítések teljes liberalizációját irányozta elő, ezt a bortermelő tagállamok határozottan elvetették. Az új rendszerben már lehetőség nyílt – korlátozott mértékben – új telepítésekhez szükséges engedélyek megszerzésére is. Ezzel párhuzamosan a forgalomképes telepítési jogok rendszere megszűnt, új engedélyhez így térítésmentesen lehet jutni 2016. január 1-től.

 

A jelenlegi rendszer

Az új rendszerben a tagállamok szőlőtermő területük legfeljebb 1%-ának mértékéig hagyhatnak jóvá új telepítési engedély iránti kérelmeket, de dönthetnek arról, hogy kevesebb, mint 1%-ban határozzák meg az elérhető engedélyek mennyiségét. Számokban ez annyit jelent, hogy évente 22 000 hektár új szőlőültetvény telepítését teszik lehetővé, amelyből ténylegesen 16 500 hektár telepítését hagyják jóvá. Magyarországon évente 610 hektár körüli területnagyságra lehet új telepítési engedély iránti kérelmet benyújtani (Magyarország tényleges borszőlőtermő területe 61 000 hektár), de a rendelkezésre álló mennyiséget a telepítők eddig még egyik évben sem használták ki.

 

Hogyan alakultak a szőlőtermő területek az Unióban 2001 és 2021 között?

Érdekes megfigyelni az Európai Unió szőlőtermő területének alakulását 2001 és 2021 között. Az EU által közzétett adatok alapján a kezdeti 3,2 millió hektár 80 000 ha-ral csökkent, oly módon, hogy ezen időszak alatt szinte az összes bortermő tagállam szőlőtermő területe csökkent. Az adatok változásának megértéséhez tartozik, hogy a 2004-ben és azt követően az EU-hoz csatlakozott tagállamok majd 500 000 hektárral növelték az EU szőlőtermő területét. Ebből az is következik, hogy ennyi terület biztosan eltűnt a termelésből az elmúlt 20 évben.

 

Joggal felvetődik a kérdés, hogy volt-e értelme ellenezni a telepítések liberalizációját, ha a szőlőterület nagysága csökken, és a rendelkezésre álló új telepítések nagyságát sem használják ki teljes mértékben az EU szőlőtermelői? A kérdés megválaszolásához érdemes megnézni, hogy a telepítési hajlandóság hogyan alakul az egyes bortermelő országokban. 

 

Az EU bortermelő tagállamainak egy csoportja (Spanyolország és Németország) az 1%-nál jelentősen kevesebb új telepítési engedély kiosztását teszi lehetővé. Egy másik csoportja a maximális 1%-os területnagyság elérését teszi lehetővé, de a szőlőtermelők nem igényelnek annyi új telepítést. Izgalmasabb azonban a harmadik csoport, mely bortermelő tagállamok a maximális új telepítési engedély kérelmezésének lehetőségét biztosítják, azok mégsem elegendőek az igények ismeretében. Ebbe a csoportba tartozik Franciaország, Olaszország, Portugália és Görögország. Ebből a csoportból különösen Olaszország tűnik ki, ahol a közel 7 000 hektáros lehetőségre több mint 71 000 (!) hektáros igény mutatkozik. EU-s szinten összesítve ez azt eredményezi, hogy a 22 000 hektáros lehetőséggel szemben 95 000 hektáros igény van a telepítésekre.

 

Ezekből az látszik, hogy telepítési korlátozás nélkül az EU borpiaca hamar kibillenne az amúgy sem stabil egyensúlyából.

 

További borjogi hírek:

BorÉRT Online Borjogi Útmutató

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!