A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Harci díszben Szekszárd legújabb csúcsborai

Trónvárományosok

2015-09-18 | Bánlaki D. Stella


Harci díszben Szekszárd legújabb csúcsborai

Szekszárdon ez az ősz a borvidéki palack debütálásáról szól, de miről szól maga a szekszárdi palack? A Szekszárdi Szüreti Napok nyitókóstolóján ezt maguktól a kezdeményezőktől tudtuk meg, sőt, az új palackba töltött első borokat is megkóstoltuk.


"Van előttünk egy jó példa, Tokaj. Tokajban viszont mindig volt, most is van egy erős külső tőke, ezzel szemben itt Szekszárdon nincs tőkeerős borász, aki a haladást tudná finanszírozni" – így mutatta be az új, egységes szekszárdi palackot idősebb Heimann Zoltán borász. Heimann szerint a palack Eszterbauer János nélkül sohasem készült volna el, Eszterbauer ugyanezt mondta Heimannról.

 

Először a Fuxli kapcsán fogott össze hat szekszárdi borász. Minőségi szabályokat fektettek le, és aki hajlandó volt ezeknek megfelelni, az lehetőséget kapott a csatlakozásra, ami persze egy hatékonyabb marketing/kereskedelmi fellépést jelentett számára is. A palack lényegében ugyanezt a célt szolgálja.

 

Az alapvető, és nagyon fontos különbség a tokaji és a szekszárdi palack koncepciójában az, hogy Szekszárdon csak a bírálóbizottság által vakon lekóstolt, a standardoknak megfelelő, a borvidéki koncepcióval összhangban készült borok kerülhetnek ilyenbe. Kizárólag szekszárdi kadarkák, kékfrankosok és bikavérek, amelyek hibátlanok, a fajtajelleget vagy borstílust méltó módon képviselik. Ahogy Mészáros Gabriella ezzel kapcsolatban megjegyezte, "Tokaj sincs elkésve, előttük az élet."

 

Az első bírálaton már túl van a 12 tagú borászokból álló bizottság, Heimann Zoltánné vezetésével. Ahogy azt a Szekszárdi Szüreti Napokon a családi stand mellett elmondta, a minőség változó volt, és szinte egyetlen bor sem került be ellenszavazat nélkül. Az ilyen alapon elfogadott borokat két-három hete töltötték le. 

 

"Nagyon bízom benne, hogy a szekszárdi palack a minőség védjegyévé fog válni. Még messze nem látom, hol van ennek a kifutása, milyen a jövője, de a lényeg, hogy haladunk előre" – mondta Heimann Zoltán. Eszterbauer azt tette hozzá, hogy a palack esztétika szempontjából kap kritikákat, de ez egy kompromisszum, 30-40 borász ízlésének kellett megfelelnie. Mindenesetre büszkék vagyunk rá, mert a miénk, és azt gondolom, hogy lesz még alkalmunk javítani rajta."

 

Ezt a fejlődést, a változás, változtatás lehetőségét mindenki megemlítette, úgyhogy biztosan sor is kerül majd rá. Szabó József, a palackot előállító orosházi üveggyár képviselője szerint a lényeg, hogy több évnyi útkeresés után végre konszenzusra jutott a borvidék. Megemlítette, hogy az igény már a Balaton körül is megfogalmazódott, de valószínűleg ott is évekbe kerül majd kompromisszumot kötni. Talán pont addigra sikerül, mire a Szekszárdon most letöltött borok palackérése befejeződik, és elárasztják a boltok polcait.

 

Ilyenek a trónvárományosok

Még nincsenek forgalomban, de a Szüreti Napok sajtóeseményén bemutatott borok jelenlegi csitri állapotukban is élvezhetőek voltak. Jövőre a Borkollégium kurzusán is kóstolható lesz a borsor, érdemes lesz résen lenni és lecsapni a helyekre.

 

Ahogy a Borkollégiumban, úgy Szekszárdon is Mészáros Gabriella vezette fel az újoncokat. Alább az írásos ízelítő, egy-egy gondolat az akademikustól, Heimann Zoltántól, illetve vélemény a borok jelenlegi állapotáról.

1. Hetényi János Pincészet, Kadarka 2013

Mészáros Gabriella: Amit én a legfontosabbnak tartok, hogy a palack egy burgundi típusú palack. Ennek jelkép értéke van, hiszen a szekszárdi céh tagjai ezzel is vállalták, hogy a minőségi minimumot magasra tűzik. Ezzel is tudomásul veszik, hogy elmúlt a nagy tanninbombák ideje, el kell mozdulni egy lényegesen élénkebb, gyümölcsösebb, elegánsabb karakter felé.

 

Hetényiék hagyományos módon gazdálkodnak szőlőben és pincében, minden boruk hordóban érik. A bor színe meggypiros, teste közepes. A korty kevésbé gyümölcsös, mint az illat, de szerethető; karakteres, de nem lerohanó. Jó érettségi állapotban van, kerek, jó savakkal, szép tanninokkal. A kadarka fűszerességét mutatja. Egyensúlyos.

2. Mészáros Borház Kadarka 2012

M. G.: Egy-két termelő talán még mindig túl erőteljesen használja a hordót, de ha ez a fogyasztói igény,akkor ez érthető. Más kérdés, hogy a fogyasztókat is lehet iskolázni.

 

A ház alapkadarkája. Az előzőnél jóval melegebb évjárat, ennek megfelelően az előzőnél sötétebb színű, könnyedebb. Illata is sokkal melegebb, szinte mediterrán, édeskésen fűszeres. A kortyból mégsem hiányoznak a savak, a korty jó egyensúlyban van.

3. Eszterbauer Borászat Tanyamacska Kékfrankos 2013

M. G.: Korábban rengeteg kékfrankos a hordóról és idegen cserzőanyagokról szólt. Pedig a fajtában ott van a jó szerkezet, az egyensúly. A fajtát a maga keretei közé kellett szorítani ezzel a palackkal.

 

A családnak mindig is fontos szőlőfajtája volt a kékfrankos, ez pedig mindig is az egyik legjobb ár-értékarányú bora. Színe mélyebb, a tartalom megint valamivel a közepes felett. Illatában a hordófűszerek dominálnak, meggyes, talán konyakmeggyes. A korty mediterrán jellegű, a savak kicsit hiányoznak, valóban egy melegítő, téli bor, puhább karakter, plüssmackós. Nem bonyolult, de őszinte kékfrankos.

4. Schieber Pincészet Kékfrankos 2013

A palackról

Szekszárd az egyediséget szeretné hangsúlyozni vörösboraiban, a kitörési pontot ezért a kadarkában, a kékfrankosban és a bikavérben látja. Cél, hogy az itt készült borok többsége egyre inkább az eleganciáról, gyümölcsösségről, fűszerességről szóljon, ezért választottak burgundi típusú közös palackot. Ez a szabványnál hosszabb, négyszer fut rajta körbe a Szekszárd felirat, és látható rajta a borvidék logója.

 

M. G.: A kékfrankos elsősorban mindig gyümölcsös, a fűszerek csak utóbb érkeznek.

 

A Schieber az Aranyfürt területeit vette át, ezek nagyon jó termőhelyek. Szép érett, élénk színű bor. Az illatban édes hordófűszerek. A korty itt is lefelé ível, kis csípősség. Sokkal több hordófűszer, ezek élénkek, intenzívek, piros bogyós gyümölcsökkel vegyülnek. A tannin és a sav is korrekt. Ez már egy karakteresebb bor.

5. Heimann Családi Birtok Kékfrankos 2013

M. G.: Szekszárdot sem szabad egységesen löszösként elkönyvelni, vannak változatosságot adó beszakadások a talajban.

 

Öreg tőkék, vagyis legalább negyven éves telepítés. Sötét szín, jelentős tartalmat ígérő üvegablakok. És valóban: az illat kellően összetett, mélyebb rétegek, bonyolult szerkezet bontakozik ki. A gyümölcsökön és a fűszereken túl már az ásványok is megjelennek. A bor még nagyon fiatal, de már most jó ivású és izgalmas. Érett fekete gyümölcsök, változatos, komoly sötét fűszerek, jelentős sav és tannin, a hordó tanninjegyei. Fél év múlva valószínűleg jóval krémesebb lesz, de már most is a sor egyik legjobbja.

 

Harci díszben Szekszárd legújabb csúcsborai

6. Németh János Pincészet Kékfrankos 2013

M. G.: Németh János borász gyakorlatilag semmiféle idegen anyagot nem használ, nem organikus, de spontán erjeszt és borai olyanok, ahogy a természet adta őket.

 

Ránézésre sötét, tartalmas. Talán ennek is - ahogy sok Német Janó bornak - több levegőztetésre van szüksége. Az illatban a spontán erjedés, az "alulkénezettség", kis oxidáció is érződnek. A kortyban a meggy, szilva jelenik meg - érett alapanyag, a bor mégis szikár. Mellette paprikásság, fehér- és feketebors. Elég gazdag.

7. Takler Borbirtok Kékfrankos Reserve 2013

Takler Ferencék sok francia hordóval dolgoznak. Nagy alapanyag, sűrű, vastag tétel. Illatában a hordó dominál, ízében kevésbé. Nagy test, karakter, lerohanó, kevésbé elegáns, inkább határozott. Ez is palackos érlelésért kiált egyelőre.

8. Sárosdi Pince Kékfrankos 2012

M. G.: A kékfrankos hajlamos a korábbi töppedésre meleg évjáratokban.

 

Színe mélyrubin, szinte fekete. Illata szép, ígéretes, gazdag, az évjáratnak megfelelően nagyobb tartalmat ígér. A korty komplex, felütése gyümölcsös, közepén különböző hordófűszerek, bors, paprika, fahéj váltakoznak, hosszú lecsengésében finoman a sav-tannin. Sűrűbb szövésű bor ez is, kicsivel több gyümölcs azért jól állna neki.

9. Hetényi János Pincészet Kékfrankos 2012

A pohár szélén üvegablakok, a bor szinte fekete. Érett, kerek, lekváros, de egyszerű bor. A meggy dominál. A korty lefelé ível, forró, mediterrán.

10. Szeleshát Szőlőbirtok Tábornok Kékfrankos 2012

Heimann Zoltán: Akkor van értelme, ha egy jellegzetesen szekszárdi ízvilágú kadarkát, kékfrankost teszünk le az asztalra.

 

A pincészetnek szintén széles választéka van kékfrankosból, talán a K2 a legismertebb, ez mindig az enyhén túlérett tétel. A Tábornok egy kishordóban érlelt válogatást takar. Ebben a borban is a hordó dominál, tipikusan francia hordó, cappuccinós karakter.  Szép szerkezet, szép savak, korrekt tanninok, kellő gyümölcsök, elegendő hosszúság. Fele hordó magyar, fele francia.

 

Vinoport (@vinoport.hu) által közzétett fénykép,

11. Bodri Pincészet Bikavér 2013

M. G.: A Bodri borok sokáig elég vastagok voltak, az utóbbi pár évjáratban indult el a pince az elegánsabb stílus felé, mind a hordóhasználat, mind a feldolgozás által. Ezt pozitívumként könyveltük el, bízva abban,hogy ez csak az út eleje.

 

A bor illatban gazdag. Fiatal még. A Bordeaux-i fajták kidomborodnak, de hagyják érvényesülni a gyümölcsösséget. A korty koncentrált, sűrű, szinte harapni lehet. Részben valószínűleg kis hordóban is járt, erre utal kellemes fűszeressége. Nem tipikus bikavér, két év múlva érheti el a csúcsot. Sok tannin, kicsit erőteljesebb fa, farnehéz.

12. Márkvárt János Bikavér 2013

M. G.: Ösztönös borász, borai nincsenek túlbonyolítva, nem gyepálja meg a szőlőt, boraiban mindig van egy kis vegetális karakter, nem viszi túlzásba a hordót, és mindez jól áll nekik. A természetesség a boraiban nagyon szép tud lenni.

 

Élénk rubin szín, teljesen más a bor mint az előző. A korty is élénkebb, inkább elöl erős. Nagyon szép, kedves, arányos, és már most fogyasztásra kész. Könnyed, élénk, savai és tanninjai élnek, játszanak. Van benne lendület.

13. Heimann Családi Birtok Bikavér 2013

M. G.: Milyen legyen a szekszárdi Bikavér? Szerintem a bikavéreknek olyannak kellene lennie, mint egy szép barbaresco.

 

Sötét, tartalmas bor, érett alapanyag, gazdagság. Grafitos, a merlot dominál. Illata buja, a bor krémes, összeszedett, rendezett. Vakon kóstolva talán meg sem mondanánk, hogy magyar bor. Visszafogott kenyérhéjas karakter, pici élesztősség. A palackos érlelés ad még neki egy csavart.

14. Németh János Pincészet Bikavér 2013

Heimann Zoltán: A Szüreti Fesztiválon már kiemelten ügyelünk a borok minőségére, ha bármilyen szempontból hibás tételt találunk, megvizsgáljuk, és bizonyosság esetén egy évre kizárjuk a borászt.

 

Két hete töltve. Nagyon szőlős, mint egy marék friss merlot. Tipikus Németh Janó bor, azzal együtt, hogy ez maga a szőlő. Gyümölcsös aroma, amely még csiszolódhat, de a kereksége biztosan megmarad. Gazdag, intenzív.

15. Tüske Pince Bikavér 2013

M. G.: A bikavér itt 40% kékfrankost és kadarkát kell hogy együtt tartalmazzon, sokan inkább az 50%-ot támogatják.

 

Karcsúbb stílus, több mint 50% kékfrankos. Illatában meglepő eukalipsztuszosság, gazdag, a hűvös karakter az egész boron végigvonul. A korty élénk, üde, szinte vibrál. Elegáns, gyümölcsös, nagyon jó ivású.

16. Mészáros Borház Bikavér 2013

M. G.: Komoly nagyságú terület mind cabernet-ból mind sauvignon-ból. A kékfrankos is mindig válogatott tétel, legalábbis ami a bikavérbe kerül. A hordóhasználatuk jellemzően jelentős.

 

Kékfrankos alap. Pörkölt, kávés karakter. Nehezebb versenyző. A szerkezet enyhén a tannin felé billen, az alkohol is jelentős. Biztosan volt kishordóban is, legalább részben. A savak is határozottak. Virgonc még, fiatalos, zárkózott. 3-4 év is kellhet neki, hogy kiteljesedjen.

17. Eszterbauer Borászat Tüke Bikavér 2013

Heimann Zoltán: A borvidék annál erősebb, minél többen vagyunk benne palackos bort előállító borászok.

 

A pincészetnél ennél csak a Mesterünk koncentráltabb, ez annak az előszobája. Ár-érték arányban az ország egyik legjobb bikavére. Ez a bor fekete. Komplexitásában szinte érettnek tűnik. Gazdag, jelentős tanninnal, az érettséget kellemesen hűvös eukaliptuszosság is kiegészíti. A tanninok inkább a gyümölcsé, mint a fáé. Buja. Dél-amerikai illatok. Nagy ígéret ez a bor. Nagyon fiatal, de már élvezhető.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!