A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hernyák Tomi: Nem szabadna feladni

Junibor interjú

2016-08-22 | Bánlaki D. Stella


Hernyák Tomi: Nem szabadna feladni

Egymás segítése, a tapasztalatok átadása, egy igazi közösség kiépítése – ez a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének célja, ezért tavaly a Zöldszüret nevű programmal nyitottak a még nem tag fiatalok felé. Az egyesület elnöke szerint lehet, hogy az eredeti céllal ellentétes hatást értek el, mégis újra meghirdették a pályázati rendszerű tagfelvételt. A még ismeretlen kezdő borászokról, a Junibor törzsközönségéről, és az idei Junibor Ünnep újdonságairól a Szent István Bazilika előtt beszélgettünk Hernyák Tomi elnökkel.


Tavaly tartottátok meg először a Zöldszüretet, mit tapasztaltatok akkor?

Tavaly több mint negyvenen jelentkeztek, végül nem is tudtunk egyetlen borászt kiválasztani: Bussay Dorottya és Kovács Tamás is bekerültek.

Zöldszüret

A Junibor tavaly hirdetett először tagfelvételt, ez a Zöldszüret. Pályázni idén is 35 év alatt, egy rövid bemutatkozással, emailben lehetett, idén pont augusztus 17-ig. A jelentkezők közül az Egyesület 20 fiatalt választ ki, ők augusztus 27-én lehetőséget kapnak rá, hogy egy zártkör# sétáló kóstolón bemutatkozzanak, boraikkal együtt. A kóstolón kizárólag a 32 tag Junibor tag vesz részt. Ők aztán decemberben szavaznak arról, hogy a 20 jelentkező közül ki kerüljön be közéjük. A bekerüléshez a tagság kétharmadának szavazata szükséges.

 

Anno azért találtuk ki a Zöldszüret programot, hogy lehetőséget adjunk a Junibor Egyesületbe kerülésre. A program abban is segített, hogy személyesen is megismerjük a jelentkezőket, és az év végi szavazáson hitelesen tudjunk döntést hozni. A másik nem titkolt szándék mindezzel az volt, hogy szűkítsük a szakadékot, amit a tagok és az egyesületen kívül álló fiatal borászok között észrevettünk. Úgy éreztük, a kívülállók azt gondolják, hogy ez egy gittegylet, ahová legfeljebb protekcióval lehet bekerülni. A cél a falak lebontása volt, kinyitni a kapukat, 

 

Ennek ellenére a tavalyi első próbálkozás után azok, akiknek akkor kénytelenek voltunk nemet mondani, talán csalódottan, keserűséggel vették azt tudomásul, talán meg is haragudtak ránk. Szimpátiát akartunk kiváltani, nyitottabbá válni, de nem vagyok biztos benne, hogy sikerült a tervünk. Remélem, hogy csak én érzem ezt, és valójában tévedek. A juniborászok többsége a Zöldszüretet az elmúlt évek legsikeresebb kezdeményezésének tartja. Ami viszont tény, hogy a tavaly kiesők közül sokan idén nem jelentkeztek újra.

 

Szerintem ez rossz gondolkodás: ha valaki nem vettünk be tavaly, az nem jelenti azt, hogy nem tartjuk jó borásznak, nem látnánk szívesen magunk között. Nem szabadna feladniuk; bízom benne, hogy jövőre újra tesznek egy próbát. A kitartás jó példája Laposa Bence, aki ugyanolyan régóta borászkodik, mint én, mégis szintén csak hosszú évek folyamatos lobbizása után nyert felvételt a Juniborba.

Felmerült, hogy egy-kettőnél több embert is felvegyetek?

Az évvégi titkos szavazáson én például mindig sok név mellé odarakom az ikszet. Ugyanakkor csak kétharmados többséggel lehet bekerülni, ez is az oka, hogy végül csak egy vagy két taggal bővülünk. Ezt egyébként nem gondolom rossz dolognak: nem vezetne jóra, ha egyik évről a másikra ötvenen lennénk. A pályázatok elbírálásánál, tehát a Zöldszüret kóstolóra bekerüléskor a húszfős korlátot azért is be kell tartanunk, mert a kóstolón ennél nagyobb létszámnál már elveszne a lényeg, vagyis hogy szemtől szemben, minél többet beszélgetni tudjunk a jelentkezőkkel, és mindenki borára jusson időnk.

 

Idén eddig mit tapasztaltatok?

Ma éjfélkor van a jelentkezési határidő, de mostanáig is mintegy negyvenen leadták a pályázatukat. Nagy az izgalom, pont az előbb keresett meg egy fiatal hölgy, aki most jelentkezett először. Egy évjárat van mögötte, azt próbálta megtudni, milyen esélyekkel indul. Nagyon nehéz az ilyen kérdésre válaszolni, mert nem kizárólag a bor dönti el, hogy bekerülhet-e valaki: szaktudás, tapasztalat, személyes varázs, szimpátia is közrejátszik. A legfontosabb szempont, hogy adott illető hogyan tudna helytállni közöttünk. Nálunk nincs különbség régi és új tagok között, az újaknak is ugyanúgy tudniuk kell szerepelni, beszélni, a minőséget képviselni.

A Zöldszüret kóstolóra olyanok is bekerülhetnek, akikről esetleg még sosem hallottatok?

Igen. Én például nem tartozom azok közé a szakemberek közé, akik napi szinten követik a sajtót, sokszor elkerülnek a reklámok, kóstolók, bortesztek. Mondhatni, hogy kicsit be vagyok zárkózva Etyeken a Junibor egyébként vígasz a mormotaságomra , úgyhogy én például sok új arccal találkozom így. Sokan meg tudnak lepni, hogy mennyire stílusos jelentkezéseket, honlapot vagy palackdizájnt képesek felmutatni. Míg egyesek hosszan külföldi tanulmányutakat és gyakorlatokat tudnak sorolni, másoknál a branding az erősebb, az vesz le a lábamról. Nehéz az ilyen különbségeket elbírálni, mindenféle csoportból választunk.

 

Hernyák Tomi: Nem szabadna feladni

Vannak olyanok, akik hátránnyal indulnak?

Igen, ilyenek azok, akik még csak egy-két évjáratból szüreteltek, vagy akik nem a saját borászatuknál dolgoznak. Utóbbi esetben felmerül a kérdés, hogy hogyan hozhatnak önálló döntéseket, ha egy kiforrott brand borait kell elkészíteniük évről évre.

A Junibor szerkezetében, szabályzatában történt változás az elmúlt egy évben? Sikerült megoldani a kiöregedés problémáját?

Nem változott a rendszer, a 40 év feletti tagjaink már tavaly a senior csoportba kerültek. Ez azt jelenti, hogy továbbra is minden rendezvényünkre meghívjuk őket – el is jönnek – szavazati joguk viszont már nincsen. A véleményüket továbbra is szívesen meghallgatjuk.

Kik lesznek kint közületek idén a Junibor Ünnepen augusztus 25-28. között?

A Junibor tagjai, mind a 32-en. Gere Andi, Gere Zsolt, Hernyák Tomi, Miklós Csabi, Bolyki Jani, Bukolyi Marcell, Gál Tibor, Vesztergombi Csaba, Árvay Angi, Pfneisl Katrin és Birgit, Franz Reinhard Weninger, Stefan Wille-Baumkauff, Kardos Gábor, Laposa Bence, Laposa Zsófi, Konyári Dani, Jekl Flóra, Kamocsay Ákos, Jandl Arnold,  Dúzsi Tomi, Kiss Gábor, Sebestyén Csabi, Demeter Endre Szepsy István, Takler Andris, Frittmann Peti, Prácser Miklós, Pracser Hajni,  Kis Tamás, Heimann Zoli, Bussay Dorottya, Kovács Tomi, Gál Peti.

 

Hernyák Tomi: Nem szabadna feladni

Mit tapasztalsz, a Junibor ünnep közönségét kik adják? A Junibor-DiVino törzsközönsége, vagy ilyenkor nagyobb a merítés?

Mint a DiVino Gozsdu házigazdája, hétről hétre, szerdáról szerdára látom, hogy van ma Magyarországon egy olyan réteg, amelyik szívesen eljár hétköznap esténként is borozni, barátozni, barátnőzni, meghallgatni egy-egy borászt. Ezen kívül viszont van egy másik csoport, akik csak hétvégén engedik ezt meg maguknak, akkor azonban belecsapnak a lecsóba. A Junibor Ünnepen – mivel ez egy négynapos rendezvény – mindkét csoport megjelenik, sokkal több emberrel találkozunk, mint a borász fogadóórákon szerdánként. A Junibor Borünnepen fesztiválhangulat van, nem borbár hangulat. Ehhez hozzájárul az impozáns háttér, a Bazilika, és persze az is egyedi pezsgést ad, hogy mi borászok ilyenkor végre együtt vagyunk. A rendezvény így végül mindig szakmai örömünneppé válik.

Tartogat újdonságokat az idei rendezvény?

Mindig újítunk az előző évi tapasztalatok alapján. 2016-ra sikerült profin megoldani a borok hűtését. Hogy ne legyen csalódottság, és minden nap legyenek kint borászok is, borász fogadóórákat is tartunk 18.00-21.00 között. Mivel az augsztus vége sokaknál már a szüret kezdete, nem tud mindenki négy napon át itt lenni, de naponta többen garantáltan elérhetők lesznek. A szombat pedig a szakmai nap, akkor minden Juniborász kint lesz a téren. Aznap tartjuk a Zöldszüret kóstolót is, ahol a jelentkezők borainak lekóstolása után mi hívjuk őket a mi boraink tesztjére, azaz a Kedvencek kóstolójára. Egyébként ez utóbbi is új rendszerben zajlik majd: idén nem egy zárt térben, hanem egy karszalag felmutatásával, az egyes standoknál lehet majd kérni ezekből a különleges, máshol nem elérhető borokból, szombaton 16.00-19.00 között.

 

Részletek a IV. Junibor Ünnepről és a Kedvencek Kóstolójáról a programajánlóban>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!