A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Igenis növekszik a sherry iránti kereslet

Nem csak a hipszterek kutatják a különlegességeket

2018-04-24 | Kollár Mariann


Igenis növekszik a sherry iránti kereslet

Amikor pár évvel ezelőtt a londoni Theatre of Wine borkereskedés üzletvezetője lettem, nagy büszkeséggel töltött el, hogy a polcok roskadoztak a különböző sherry fajtáktól. Őszintén szólva alaposan utána kellett, hogy járjak a témának, és rengeteget kellett kóstolnom ahhoz, hogy magabiztosan ajánlani tudjam őket.


Borítókép: barbadillo.com

 

Hónapok elteltével azonban szomorúan vettem észre, hogy míg a bolt pörög, és nem győzünk rendelni, addig a szebbnél szebb sherry palackok szégyenszemre portalanításra szorulnak. Mi oka lehet ennek, töprengtem magamban, és hogyan lehetne ezen változtatni?

 

Aggodalmamat alátámasztotta a WSTA (Wine and Spirit Trade Association) adata, miszerint az Egyesült Királyságban a sherry értékesítés 10 millió palackra zuhant 2015-ben, a 2005-ös 22 millió palack eladáshoz képest. Kisebb közvéleménykutatás után kiderült, hogy a vásárlók a sherry szó hallatán még mindig az édes és kevésbé minőségi italra asszociáltak, mint például az ikonikus kék üveges Harveys Bristol Cream, ami az idősebb generáció körében volt népszerű, nemhiába kapta gúnynevét, mint az „öreg hölgyek itala…”

 

 

Véleményem szerint a másik nyomós ok, hogy a rengeteg sherry fajta között nagyon nehéz eligazodniuk a laikusoknak; a fogyasztók nem mernek segítséget kérni, és sokszor a palack és a címke kinézete alapján választanak. Ennek orvoslásaként jómagam és kollégáim elkezdtünk egy „sherry mentő hadjáratot” indítani, amelyben szerencsére nem mi voltunk az egyetlenek. Hétvégenként mindig kinyitottunk egy palack sherryt az üzletben, amelyet bárki megkóstolhatott; sherry napokat tartottunk, és kóstolókat is szerveztünk, ahol mindenki megtalálhatta a számára legkedvesebbet. Lassan, de biztosan növekedett a sherry eladás is, és azt vettük észre, hogy egyre több a céltudatos vásárló, akik egy bizonyos fajtát, például egy antique oloroso-t keresnek.

 

A britek egyre kevesebb bort vásárolnak, ráadásul a font árfolyamának gyengülése átlagosan 6%-kal emeli az árakat, ezért a fogyasztók jobb ár-érték arányú és érdekesebb italok mellett –  mint például a sherry – teszik le a voksot, amelyek kisebb, főleg kézműves pincészetektől származnak. Mindezek mellett Londonban nem győztem kapkodni a fejem a gomba módra nyíló tapas bárok, éttermek és sherry bárok között, mint például a város szívében található Aqua Nuvea, Barrafina vagy a Copita, ahova már jól előre kell asztalt foglalni.

 

A száraz sherryt ugyanakkor koktélalapanyagként is használhatjuk.

 

Igenis növekszik a sherry iránti kereslet

 

A klasszikus Rebujito friss mentával, sprite-al vagy toniccal a legüdébb frissítő, miközben olvadozunk a nyári hőségben. A koktélbárok mellett a konyhákban sem elhanyagolható: bármilyen szép, fehér húsú hal sokkal ízletesebb lesz, ha sütés közben meglocsoljuk egy kis amontillado-val.

 

Manapság a trend és a sherry ezerarcúságának köszönhetően a száraz sherry fogyasztása egyre nagyobb népszerűségnek örvend; ezt támasztotta alá a Majestic Wine is, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb borkereskedése. Legfőképpen a prémium és szárazabb stílus iránti kereslet növekszik, ennek köszönhetően a fino és a manzanilla forgalma csaknem 25%-kal túlszárnyalta a tavalyi évet, tudtuk meg Rowan Gormley-től, aki a Majestic Wine vezérigazgatója. Gormley szerint a vásárlók zömét a mai hipszter generáció alkotja, akik szakállukat dörzsölgetve szívesen cserélnek eszmét egy pohár hűs oloroso vagy fino mellett.

 

Nem is olyan régen még komoly erőfeszítésbe került, hogy az éttermek és borboltok kínálatában ráleljünk erre az igen alábecsült spanyol nedűre, amelynek a készítése a mai napig szigorúan őrzi a hagyományokat.  Kíváncsian várjuk, hogy a száraz sherry újraéledése után mikor jön vissza majd az édes sherry divatja...  addig is, a kedvenc desszertem marad a pedro ximenez egy gombóc vanília fagyival.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!