A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Imádjuk a petrolos borokat!

WSET felsőfok, 7. óra, Németország, Ausztria

2016-02-24 | Vinoport


Imádjuk a petrolos borokat!

Milyen ember a német? Olyan, aki a bal fülét jobb kézzel, a feje fölött átnyúlva vakarja - a WSET3 bortanfolyam Németországról szóló részében már megpróbáltuk kibogozni a német boroscímkéket, most azt is eláruljuk, milyen borokat kóstolhattunk a Borkollégium óráján.


A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>

A Németországról szóló részért, pontosabban a német borcímkék kibogozását segítő cikkért pedig ide kattintson>>

Reichsrat von Buhl Deidesheimer Bio Riesling 2014, Pfalz, Németország

Színe citrom, illata közepesen intenzív, benne citrusok, sárga virágok, vanília, alma, körte, és ásványosság. A kortyban némi szénsav. Ízében citrusok, füves-zöldes jelleg, üdítő savanyúság, tiszta. Hosszú, jó savak, jelentős (kb. 7g/l), ropogós. Mindehhez közepes alkohol és test társul, némi maradékcukor is. Fanyar, savhangsúlyos, szép bor. 5+ pont

Weingut von Winning Win-Win 2014, Deidesheimer Bio Riesling, Pfalz, Németország

Parfümös illat, benne virág, kőpúder. Később érett körte veszi át a dominanciát - intenzív. Kortyolva sárga alma, sárga virágok, akác, birs, őszibarack, a lecsengésében grapefruit. A bor üde, jó savakkal, némi ásványossággal, picike maradékcukorral. Itatja magát, nem túl komplex, de élvezetes, hosszú.

5+ pont.

 

Stift Göttweig Riesling Göttweiger Berg 2014, Kremstal, Ausztria

Színe citrom. Illata közepes(-) intenzitású, benne méz, hárs, virágok, érett őszibarack, mandula és ásványosság - nagyon szép, meleg karakter. A korty almás, citrusos, jelentős savval, rizlinges petrolossággal. A hosszú lecsengésben erős hordópörkölés jegyei jelennek meg, még elegáns mértékben. Grapefruit, kesernye és barack van mellette, de még ez is élvezhető. Pici maradékcukor (3g/l, sav: 7g).

6+ pont

Tom Dockner Parapluiberg Riesling Traisental 2014, Ausztria

Illatában intenzív petrolosság, füst, mellette szőlővirág, őszibarack, mandula és csonthéjasok. Színe citrom. A kortyban pár gramm maradékcukor a kb. 7g/l-es savhoz. Ásványosság, citrusosság, érett grapefruit és vérnarancs jelennek meg, Golden delicious alma, végén kis kesernye, pici szénsav. Nagyon hosszú, lendületes, kerek, egyensúlyos. Szép, még fiatal.

7 pont

Domäne Wachau Grüner Veltliner 2013 Kaiserberg, Ausztria

Illata közepes(-) intenzitású. Visszafogott, citrusok, csonthéjasság, ásványosság, kevés sárga virág tűnnek fel. A kortyban jó savérzet, nem sok sav, de az szikár, harapós. Ásványosság egészíti ki a citrusokat (grapefruit, vérnarancs), sárga alma, fehér húsú őszibarack, kis fűszeresség, fehérbors. Csontszáraz, kristálytiszta. Közepes hossz. Szép, jó ivású.

7 pont

Tinhof Leithaberg Blaufränksich 2013, Burgenland, Ausztria

Illata meggy, fűszer, szilva, meggymag. A korty száraz, benne magas savtartalom, szép, érett tannin, szegfűszeg. Kellemes, jó ivású, kerek. Friss, üde, lendületes. Ételt kíván maga mellé. Karakteres.

6 pontMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!