A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jay-Z dobta, mi imádjuk

Pezsgők a WSET felsőfokú bortanfolyamról

2016-01-26 | Vinoport


Jay-Z dobta, mi imádjuk

Jay-Z, a világhírű rapper kedvenc pezsgője sokáig Louis Roederer Cristalja volt, 1998-ban még dalszövegbe is foglalta az italt. Aztán 2006-ban örökre szakított ezzel a champagne-al, miután a pezsgőház új igazgatója Frederic Rouzaud kimért kijelentésében utalt arra, hogy a Cristal nem igazán a klubbélet és a rappervilág itala szeretne lenni.


Ezzel a sztorival kezdte Sánta Zoltán a WSET3 felsőfokú bortanfolyam Champagne-ról szóló tanóráját. Sajnos Cristalt végül nem mutatott nekünk, de egy palack Roederert azért felbontott a végén.

Bortolomiol Ius Naturae Prosecco Brut Valdobbiadene Superiore 2014

Illatában fehér húsú barack, citrusok, almakompót, lonc. 10 gramm körüli cukor, mellé lágy savak (5,5), barackosság, érett grapefruit, alma. Rövid, korrekt, barátságos, jó minőségű. 5 pontra értékeltük.

Jansz Premium Non Vintage Cuvée, Tasmania, Ausztrália

Színe arany. Illatában kétszersült, keksz, megbarnult alma és nugát. A kortyban közepes méretű buborékok, alma és citrusok. Kerek, az ízek gyorsan eltűnnek, a savérzet viszont hosszan kitart és jelentős. 6 körüli sav, 8,6 cukor, jó egyensúly. A pezsgő transzfer módszerrel készült, méthode tasmanoisefőleg pinot noir alapborból, kisebb részt chardonnay és helyi szőlőfajták házasításával. 18 hónapig érlelték seprőn. 5,5 pont.

Loius Francois Brut Nature 2011 nyerspezsgő

Jelentős habzás, színe halvány. A szájban is jelentős felhabzás. Nem kifejezetten karakteres illat vagy íz. Az illat zárkózott, kis ecetesség feltűnhet benne. A kortyban inkább kis fanyarság, citrusok, jó, jelentős savak érvényesülnek, száraz hatás, keserű lecsengés. A felhabzást leszámítva kellemes. 4 pont.

 

Pierre-Marie Chermette Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut én.

Agyagos-mészköves talajról, organikus gazdálkodásból, alacsony kénszinttel. 6 hó tölgykádban, 3 évjárat házasítása, 12 hónapot érett seprőn. Illatában kezdetben kis fülledtség, avar, erdei gomba, kitisztul. Aztán keksz, toast, briós, élesztő, kenyérhéj - szinte animálisba hajlik. Mögötte alma és barack. A korty lágy, benne barna alma, citrusok, kenyérhéj, a lecsengésben enyhe kesernye. Komplex, szép, krémes. Nem túl intenzív savérzet. Meleg típus. 6 pont

La Vida al Camp Brut Sant Sadurni D'Anoia Cava én.

Színe halvány arany. Illata összetett, főleg a reszelt barna alma, szegfűszeges almakompót, kellemes mértékű oxidáltság, autolízises jegyek. Intenzív gyöngyözés, habzás. A korty alma, barna alma, fűszeres alma, kis citrus, jelentős savak. Elegáns kesernye a lecsengésben. Hosszan ottmarad a szájban, kitölti a szájüreget. Sav 6,6; cukor 7. 15 hó érlelés - reserva.

6,5 pont.

Louis Roederer Champagne Brut Premier Reims én.

Színe halvány arany. Illata intenzív, élesztős, kelt tészta, toast. Kis fásság, kis nedves erdő. Ízében szép almás karakter, mellette narancs vagy érett grapefruit. Kitölti a szájat és hosszan ott is marad. Akár tíz évig is eltartható. 3 év seprős érlelés. 7 pontMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!