A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kézműves Szekszárdról

Bősz Adrián és borai

2011-06-18 | Vizi Csenge


Kézműves Szekszárdról

Hónapokkal ezelőtt indult sorozatunk Szekszárdról, de ekkor még nem gondoltuk, hogy egy kézműves fiatal borászt is bemutathatunk. Bár a szőlőfürtöket boraihoz egy barátjától szerzi be, nedűi és szaktudása arra utal, hogy komoly figyelmet és sok energiát fordít a munkafolyamatok véghezvitelére. Bősz Adrián gyakori vendég a szőlősorok között is, gyakran cserélnek véleményt Gelencsér Sándor barátjával, és próbálnak együtt nagyokat álmodni, illetve újabb és újabb dolgokat kipróbálni.


 

Bősz Adriánnal még csak pár éve futhatnak össze a borrajongók egy-egy kóstolón, vagy épp egy szekszárdi (bor)túrán. Nemrég vágta bele fejszéjét a boralkotás művészetébe, teljesen önerőből dolgozik, anyagi forrásai is korlátozottak, így szép lassan építgeti borászatát egyik téglát a másikra rakva.

"Legfőképp egyedül építgetem a pincét, hitel nélkül, de szüleim és húgom támogatását is élvezem a napi munkák során, azonban az ő határaik is végesek, hiszen mindannyian más szakmában dolgoznak. Ebben a pincészetben az én álmom vált valóra, ezért a munkák oroszlán része is az enyém. De ez így is van rendjén. Az elméleti és gyakorlati tervezésben többek között Gelencsér Sándor barátom segít, akinek a palackjaim tartalmának nagyobb alapját köszönhetem, vagyis a szőlőt. De nagyban segíti a fejlődésem Ruppert Ignác tanácsadása is, aki több borászati termékekkel foglalkozó céget is képvisel."

Gelencsér Sándor 20 hektárnyi szőlőterülettel rendelkezik, profi agrármérnök, aki saját földjén, saját szőlőjét gondozza, ráadásul több mint 30 év szakmai tapasztalattal rendelkezik, emiatt Adrián könnyedén támaszkodhat barátja képzettségére. Biztonságot ad neki a tudat, hogy egy olyan embertől vásárolja fel borának alapanyát, aki dédelgeti növényeit, és nem utolsó sorban minőségorientált. Emellett 1 hektár szőlővel Adrián is rendelkezik, ahol kékfrankos, cabernet-k és rajnai rizling terem.

"Bár gépésznek tanultam először, rájöttem, borászkodni szeretnék, így ezt is kitanultam. A szőlőben is megfordulok gyakran, nem csak a pincében, ötletekkel bombázom Sándort, amikre ő nyitott is. Így történhetett meg, hogy változtattunk a tőkék terhelésén,figyelem előtt tartva azt, mi is jó a növénynek, nem akartuk nagyon korlátozni, de elburjánzani sem jó hagyni a növényt, a dinamikus tőketerhelést alkalmazzuk. Úgy gondoltolom, egy 10 éves ültetvényen nincs értelme tőkénként 60-70 dekás termésátlaggal szőlőt termeszteni, persze a 4-5 kg sem működik, hiszen az előbbinél túlságosan vegetatívvá válik az ültetvény, míg az utóbbi a minőség rovására megy."

A Báta település, Cenege dűlői adják Adrián szőlőinek legjavát, amely löszös, barna erdőtalajjal rendelkező terület, vízgazdálkodásában, tápanyagellátásban nagyon jó talaj, ez a szőlőnek tökéletes, de itt jön be a szőlész tevékenysége, hiszen oda kell figyelni a növényre. Azért fontos ez, mert a tőkék egy ilyen terroiron szintén túlerősödhetnek, ami nem feltétlenül tesz jót a borok minőségének. De a lényeg az, hogy szemmel láthatólag e földterületen jól érzi magát a növény, hiszen egy déli, meleg helyről beszélünk, kis fennsíkkal.

"Számomra ezek a terroir tényezők azt eredményezték, hogy boraimat classic kategóriában készítsem el, így ár-érték arányban egy könnyen elérhető borszegmenst tudok nyújtani a fogyasztóknak. Az előbbi hagyományokat megtörve, 2009-től prémium borokat is készítek már, amelyből hamarosan megjelenik az első tétel, ez az Öreg-Cserhát dűlőjéből kerül ki. Sajnos 2010 nem lett az az év, amelyben a nagy terveim megvalósulhattak volna, de 2011-ben bízom…"

Szekszárdon járva, talán nem meglepő, hogy Adrián kínálatában is a vörös borok vannak túlsúlyban, de persze fehéret is kóstolhat a hozzá betérő érdeklődő. "A szőlőfajták tekintetében egy hozzáértő módon összerakott birtokkínálattal rendelkezünk, van cabernet franc, kékfrankos, kadarka, medoc noir és rajnai rizling szőlőnk, de még véleményem szerint a merlot hiányzik a kínálatból. Sándorral már megbeszéltük, hogy ezt szeretnénk minél hamarabb pótolni. A 2006-os Szekszárdi Báta Cuvée után inkább a fajtaborok felé vettem az irányt, de természetesen azóta is folyamatosan kísérletezgetek.

Továbbá talán meglepő lehet a fehér kínálatból a rajnai rizling jelenléte a portfóliónkban, de az az igazság, hogy Sándor és én nagy rajongói vagyunk e fajtának, hobbiként indult ennek a termesztése, ami mára komoly tétellé nőtt fel. Persze ne egy Rajna vidéki rizlingre gondoljunk ízvilágában, inkább a déli, gyümölcsös hatásával hódít e tételem."

Abban a kérdésben, hogy Adrián vajon a borász stílusok palettájának melyik oldalát képviseli, nem könnyű dűlőre jutni, hiszen sokszor kézműves borászként emlegetik, ami technológiájára igaz is, hiszen amit lehet, azt kézi erővel és ügyességgel próbálja megcsinálni anyagi forrásainak behatároltságának köszönhetően, azonban mikor rákérdeztünk arra, hogy borait milyen stílusba sorolná, kicsit eltöprengett.

"Mondják, hogy kézműves pince vagyunk, de ezt olyan nehéz körülírni, hiszen valóban több munkafolyamatot kézzel csinálunk, de profi technológiát alkalmazok, hogy a palackjaim tartalmában és annak minőségében ne kelljen egyetlen fogyasztónak sem csalódnia. Amúgy ha már itt tartunk, akkor illő köszönetet mondanom Ruppert Ignác barátomnak és az általa képviselt cégeknek mert innovatív gondolkodásuknak és a termékeik magas minőségének köszönhetően igen jó és stabil utat találtam az egyedi, magas minőségű boraim megalkotásához..

Ha azonban a stílusomat kellene leírni, akkor többek között a gyümölcsösséget említeném meg, ennek vagyok a híve. Négy éve, amikor elindult a borászatom, már tudtam, hogy ezen az úton szeretnék haladni, mert azt tapasztaltam külföldi útjaim során, hogy Európa nyugati felén ez a stílus kezd egyre jobban elterjedni. Itthon sokat kell magyaráznom, hogy miért is ezen a szerethető, behízelgő borvonalon haladok. Szerintem még közel öt év kell ahhoz, hogy igazán kedveljék ezt a stílust az emberek, akár minden nap, az ebédhez kibontsanak egy-egy palackot."

Bár gőzerővel és sváb precizitással dolgozik Adrián, úgy gondolja, attól még messze van, hogy utolérje magát, és hogy ebben a szerteágazó mezőgazdasági ágban rendezetten tudjon működni pincészete, talán még évek és nem kevés tudás kérdése. De törekszik arra, hogy egyre egységesebb stílusban jelenjen meg, és majd ha már minden lehetőség adott, szeretné, a portfóliójában a prémium kategóriás tételek 10-15%-on belüli arányt képviselnének, amik mellett 5% olyan különlegességeknek adna helyet, mint a menoir vagy a fehér kadarka, a további 80-85% a jelenlegi és ezek kibővítése, vagyis a világízlésnek megfelelő borok lennének.

Amennyiben kíváncsiak vagyunk e világízlés-stílusra, tegyük próbára a szecessziós címkeruhát (Vágvölgyi Péter kezenyomát) viselő Bősz borokat, kattintsunk a - hamarosan működő - www.boszadrian.hu oldalra, ahonnan már most is, septiben beszerezhetjük Adrián elérhetőségét, hogy a Szekszárdi borvidék legdélebbi pontján, Bátán meglátogassuk a fiatal borászt.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!