A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„Ma mindenki borász akar lenni”

A budafoki borászati szakiskola felnőttképzéseket is kínál

2018-08-27 | Geri Ádám


„Ma mindenki borász akar lenni”

A felnőtteknek is változatos képzési palettát kínál a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola – mondja Földesi Gyula igazgató a vele készített interjúban. Egy régóta dédelgetett nagy tervük is megvalósulni látszik, ami szerinte elengedhetetlen ahhoz, hogy tényleg jó borászokat képezzenek hazánkban.


Címlapfotó: budafokteteny.hu

 

A beszélgetésünk első felében azt vettük sorra, mit tud ajánlani a „Soós” azoknak a fiataloknak, akiket esetleg nem vettek fel főiskolára, egyetemre. Ezúttal beszéljünk a felnőttképzésről, ami szintén évtizedes múltra tekint vissza Önöknél. Mit kínálnak jelenleg a felnőttek számára?

1996 óta van nálunk felnőttképzés. Az idén ősszel induló OKJ-s borász szakmunkás képzésre szeptember 10-ig még lehet jelentkezni. Ez folyamatosan nagyon népszerű szak, minden évben 60-70 ember vesz részt rajta, pedig nem olcsó a képzés. De az évek során elterjedt, hogy a hozzánk beiratkozók valóban értéket kapnak a pénzükért. Ki merem jelenteni, az országban nálunk a legszínvonalasabb a gyakorlati képzés. A hallgatók a tanfolyam vége végére olyan tudást szereznek, hogy a többség saját szőlőterület vásárlását szokta célul kitűzni. Az itt termelt szőlőből pedig már szakszerűen igyekeznek bort készíteni, olyan minőségben, amelyet örömmel mutatnak meg barátaiknak, sőt, sok esetben ez értékesítésre is kerül.

 

„Ma mindenki borász akar lenni”

 

OKJ-s borászképzést magáncégek is indíthatnak, több is van az országban. Ezeknél hiányzik az említett gyakorlat?

Tisztelet a kivételnek, és anélkül, hogy bántani akarnám őket, de a legtöbb borászképzést úgy hirdetik: az oktatás klimatizált helyiségben, a legkiválóbb vetítési technikák bevetésével zajlik. Ez azonban nem tantermi szakma. Ki lehet vetíteni a vászonra egy szőlőterületet, egy szüreti képet, egy prést, de mennyivel többet ér, ha valaki mindezt a pincében tapasztalja meg. Ha kóstolás útján maga is meg tudja állapítani, tart-e még az erjedés és ha leállt, be tud avatkozni. Mi az egész folyamat alatt végig kóstolunk, rendszeresen kimegyünk a pincébe, megnézzük, rendben fejlődik-e a bor. Ezeket a dolgokat így lehet igazán megtanulni olyan szakemberektől, akik kiismerik magukat a pincében, maguk is részt vesznek a munkálatokban. Emellett a mi hallgatóinknak vizsgabort kell készíteniük, amely 60 liter must önálló erjesztését, az új bor kezelését és palackozott formában való letöltését jelenti. A képzés során metszést, telepítést, üzemi technológiai feladatokat kell végezni és nagy hangsúlyt kap a laboratóriumi feladatok megismerése, gyakorlása is. Ehhez jön még természetesen az elméleti szakoktatás is.

 

 

Azt hallani, a Borkollégium által kínált WSET borszakértő képzés és más tanfolyamok esetében is vannak olyan tervek, miszerint azokat elvinnék gyakorlatiasabb irányba. A szőlészeti-borászati technológia is szervesebb része lenne tehát a tananyagnak. Ez az új szemlélet mennyiben változtathatja meg a Soós helyzetét?

A WSET egy magasfokú képzés, de jelenleg nem ad technológiai háttérismeretet. Megismerkednek a hallgatók a világ boraival, de magáról a borkészítés mikéntjéről szerintem nem esik elég szó. Én már tettem is javaslatot Tábor Istvánnak, a Borkollégium tulajdonosának, hogy működjünk együtt. Alakítsunk ki egy többlépcsős képzést, kössük össze a WSET-et a mi képzésünkkel. Nálunk megtanulnák a szőlészet és borászat alapjait, kivisszük a tanulókat a feldolgozóba, szüretre. Aztán mennek tovább a Borkollégiumba, ahol egy másik fontos aspektusból tanulhatnának a borokról. El lehet persze végezni bármelyiket külön-külön, de igazán együtt adnak átfogó képet. Nem csak a világ legdrágább, legkiválóbb borait kell ismerni, azt is érdemes tudni, egy kistermelőnek miért olyan a bora, amilyen, milyen nehézségekkel kell megküzdenie a szőlőben, pincében. Szóval az lenne a leghatékonyabb, ha ezek a képzések egymásra épülnének, úgyhogy én nem annyira konkurenciát, mint inkább lehetőséget látok.

 

„Ma mindenki borász akar lenni”

Fotó: Marek Attila / MTI

 

Megfordítva a kérdést: gondolkodtak-e azon, hogy kicsit Önök nyitnak lefelé, és indítanak bortanfolyamokat olyan borkedvelők számára, akik ugyan saját bort nem szeretnének készíteni, de jobban el akarnak mélyedni a borok világában? Ezekre is nagy az igény ma.

Korábban indítottunk partnercégekkel általunk Borkódexnek nevezett egynapos tanfolyamokat, ami pontosan ezt az alap ismeretanyagot adta. De volt 10 alkalmas kurzusunk is, amiben már volt kis labor, meg borászati technológia is. Azt azonban tudni kell, mivel mi egy iskola vagyunk állami fenntartóval, nagyon szigorú keretei vannak annak, hogy milyen szolgáltatásokat nyújthatunk. Ezzel együtt amennyiben összejön egy 15-17 fős baráti társaság, akkor a Borkódex tematikája mentén szívesen indítunk esténként úgynevezett tájékoztató gyakorlati képzést. A tapasztalatok szerint a résztvevők 50-60%-a utána beiratkozik az éves OKJ-s tanfolyamunkra.

 

Úgy néz ki, hosszú évek sikertelen próbálkozása után jövő februárban el tudnak indítani egy újabb OKJ-s képzést, a vincellér képzést, amire idén december 20-ig lehet jelentkezni. Mi volt eddig a gond és miről fog szólni ez a képzés?

A borászkodás alapvetően a szőlőtermesztésre épül, igazából ezt kellene az embernek előbb egy évig tanulnia. A piac azonban máshogy működik, ma mindenki borász akar lenni és legfeljebb közben jönnek rá, hogy ennek szerves része a szőlészet is. Nálunk a vincellér képzésben például rögtön növényvédelmi előadással kezdünk, és akinek szüksége van rá, az kiválthatja a zöld könyvet, ami elengedhetetlen, ha az ember utóbb kereskedni akar a borával. De megtanulják a különböző metszési módokat is a tangazdaságunkban. Szóval a többség előbb-utóbb belátja, hogy erre is szüksége van. Mégis, ha mi azt mondanánk, hogy csak az vehet részt a borász képzésünkön, aki előtte elvégzi a vincellért, ami már így összesen két évet tenne ki az iskolapadban, labdába se rúghatnánk olyan tanfolyamok mellett, amik azt ígérik, négy hónap alatt borászt faragnak az emberből. A szőlőben például mindenképpen szükség van egy évre, hogy a teljes vegetációt láthassuk. Ezzel együtt gondolkodunk azon, hogy összevonjuk a két képzést, és egyetlen vizsgával a végén másfél év után szőlész-borász papírt adunk. Szerintem ennek lesz létjogosultsága és minden évben el fog tudni indulni.

 

„Ma mindenki borász akar lenni”

 


További információk a képzési lehetőségekről:

Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola
Telefon: 06-1-426-53-84
E-mail: titkarsag@borasziskola.huMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!