A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mi folyik a déli parton? Újbor mustra!

Flow

2015-11-13 | Kodela Mia


Mi folyik a déli parton? Újbor mustra!

A dél-balatoni borok minőségük és elismertségük okán méltók arra, hogy nagyobb szerepet kapjanak a gasztronómiában, egész évben, az egész országban – így gondolja Dél-balatoni Borút Egyesület. A IV. dél-balatoni Borbemutató és Üzleti Találkozón volt lehetőségünk felmérni a helyzetet.


 

Negyedik alkalommal rendezték meg a dél-balatoni újborok bemutatóját, persze megint azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet erre a kissé háttérbe szoruló régióra. A délipart, noha közkedvelt nyári célpont, a borok, pincészetek ismertségében és a szezonon kívüli látogatottság tekintetében nem áll vezető helyen. Ezen szeretnének változtatni: a szakmai elismertségen túl

a turista- és borszezon meghosszabbítása, a helyi összefogás, a borászatok közötti jó kapcsolat a lényeg.

Kéthely lehet a központ?

A házigazda a kéthelyi Kristinus Borbirtok volt, amelyet eddig Ax & Ax néven ismerhettük. Idén novemberben nevet változtattak, és új borásszal, új címkékkel, új borcsaláddal és új filozófiával próbálnak hatékonyabban piacra lépni. A borász személye egyelőre még titok, a címkéken viszont már megjelent a balatonos logó és a pincészet szlogenje: Pincekulcs a Balatonhoz

 

Ötvenöt hektáros területük az 5500 négyzetméteres borászati központ körül terül el. A birtok agyagos-löszös talajú, amelyen nagyjából fele-fele arányban található kék- és fehérszőlő. Cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, pinot noir, illetve zöldveltelini, irsai olivér, chardonnay, tramini, szürkebarát és merlot. 2000 és 2005 között folyamatosan újratelepítették a szőlő egy részét. Ezt a nagyon széles szortimentet szeretnék csökkenteni és átláthatóbbá tenni, valamint a legmagasabb minőséget a lehető legkedvezőbb áron adni. 

 

Mi folyik a déli parton? Újbor mustra!

 

A terroirhoz való kötődés mellett fontos számukra a helyi munkaerőre és tudásra való támaszkodás. A borbirtok modern épülete (nyitókép) nemcsak a borászati munkáknak ad helyet, található itt étterem, bormúzeum, mozi, ahová majd be lehet ülni egy pohár borral, rendezvény- és koncertterem, egyszóval számos olyan tér, amely a régió ismertségének a növelésében segíthet. Alkalmi rendezvényekkel ezeket igyekeztek eddig is kihasználni.

 

A kóstolón öt bemutatkozó bort sorakoztattak fel. A 2015-ös irsai olivért, ami illatában parfümös, ízben visszafogottabban aromás, fajtajelleges, könnyed bor, valamint egy 60% kékfrankos, 40% pinot noir házasítású rozét, ami epres, friss és szintén visszafogottabb ízvilágú tétel.

 

A 2011-es Merlot 16 hónapig volt palackban, szeder, áfonya, kávé és füst, a hordós-fás jegyek dominálnak a borban, a savszerkezet szép, az alkohol melegíti a kortyot. A Sas Cuvée a 2012-es évjárat bora, merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása. Egy, az évjáratból is adódóan meleg karakterű, füstös, vaníliás, csokoládés jegyekkel rendelkező bor, érett feketebogyós gyümölcsök, édesfűszer, likőrösség és emelkedett alkohol jellemzi. Cabernet franc 2011, meleg, likőrös bor, gyógynövényekkel, dohány, feketebogyós gyümölcsök, érett tannin jellemzi.

 

Több pincészet is jelen volt a Balatontól mindössze 9 kilométerre fekvő Kötcséről

A Veszprémi Pince 18 hektár területtel és számos szőlőfajtával rendelkezik. A borok legnagyobb részét helyben értékesítik, ezért is fontos számukra, hogy minél többen felfedezzék ezt a borrégiót. Az olaszrizlingjük tartályminta még, citrusos, almás, egyenes bor, jó egyensúllyal.

 

A Gutman Borpince szintén kötcsei, 9 hektáros területtel rendelkezik. Szerintük a löszös talaj igencsak kedvez a vörösboroknak, amikből az idei évjárat után szép borokat várnak. Ide egy irsai olivér-zöldveltelini cuvée-t hoztak, ami nem egy szokványos házasítás. Illatban és ízben is a 90%-nyi irsai dominál, hozza a fajtajelleges jegyeket, mellette ízben citrusosan friss, szerkezetben pedig élénkebbé teszi a savakat a veltelini.

 

Mi folyik a déli parton? Újbor mustra!

 

A Buzás Szőlőbirtok tulajdonosának, Buzás Jánosnak nincs saját területe, a szőlőt a környékről vásárolja. Az évi tízezer palackból – aminek a címkéit a lánya tervezte – jut a helyi értékesítés mellett néhány hiper polcára is. A királyleányka-chardonnay cuvée friss, jó savszerkezetű bor, ringlóval, határozottan egreses, citrusos aromákkal, élénk, jó egyensúlyú bor.

 

A Fáncsi Hegyi Pince reduktív technológiával készíti a borait, 2011 óta palackoznak. Olyan fajtákkal is dolgoznak, mint a pinot blanc vagy a semillon, ám a borászuk szeretné szűkíteni mind a szőlőfajták körét, mind a szortimentet. Több hiperben is megtalálhatóak a boraik, de a céljuk, hogy a pincéjükhöz látogató csoportok, illetve a helyi, Balaton környéki eladás nőjön. A Zöldbor nevű zöldveltelinit szeptember elején szüretelték, behízelgő illatú, gyümölcsös-barackos tétel, kerek savakkal.

Kötcse után Szőlőskislak

Légli Géza 20 hektáron dolgozik és a természetközeli borkészítésben hisz, nem használ vegyszereket a szőlőben. A Kislaki Bormanufaktúra régen megtalálta már a saját stílusát, ami miatt évről évre növekszik a borait szeretők száma. A 2015-ös Rosécuvéemerlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és kékfrankos házasítása. Pirosbogyós gyümölcsök, ribizli, eper, kellemes fűszeresség, szép savszerkezet. Visszafogott, szerencsére messze van a szokásos tutti-fruttis rozéktól. Az Érintetlen 100% merlot, a nevét arról kapta, hogy sem szűrve, sem derítve nem volt. Fűszeres, fűszerpaprika, meggy, szeder, kékvirág, nagyon friss, nagyon gyümölcsös, a tannin kissé nyers még, de szép az egyensúly, üde és könnyen iható, izgalmas bor.

A balatonszárszói

Dézsma Pince a 0,6 hektár saját terület mellé vásárol még szőlőt. Nevét arról az 1500-as években épített pincéről kapta, amely a Tihanyi Apátság dézsma pincéje volt. Olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay, zöldveltelini, kékfrankos, merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon szőlőfajtákkal dolgoznak (jövőre szeretnének furmintot telepíteni), a fehér és rosé borok reduktív technológiával készülnek, míg a vörösborok hordós érlelést kapnak. A címkéket Forrai Ferenc tervezte a pincészetnek.

 

chardonnay tartályminta a habzóboruk alapja, citrusos, zöldalmás, jó savú, egyenes bor, ami a hozzáadott szénsavval együtt üde és friss. A rajnai-olaszrizling házasítás kifejezetten almás, most még kicsit élesztős karakterű bor, gyümölcsös, kis kesernyével, jó egyensúllyal.

 

Mi folyik a déli parton? Újbor mustra!

 

A Bujdosó Pincészet Balatonlellén található

A birtok összesen 80 hektáros. Sokféle szőlővel foglalkoznak, az egész család kiveszi a részét a szőlővel, borral kapcsolatos munkákból. 2015 tavaszán nyílt meg az egész évben nyitva tartó vinotékájuk, ahol a borvásárlás mellett meg lehet kóstolni az éppen készülő mustot, murcit, újbort is. A reduktív borok mellett a hordós, érlelt tételek is megtalálhatóak a szortimentben.

 

A pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot korán, direkt rozénak lett szüretelve, illatos és intenzív, eper, fűszerek, a könnyednél valamivel nagyobb test. Az Irsai Olivér szintén intenzív, nagyon szőlős, szőlővirágos, citrus, lime, nektarin, szőlőlé. Populáris és jól iható, nagyon gyümölcsös, könnyed tétel.

 

Mi folyik a déli parton? Újbor mustra!

 

A balatonboglári Rádpuszta Szőlőbirtokot

1998-ban egy szőlész-borász baráti társaság hozta létre, akik egészen mostanáig folyóborként értékesítették a boraikat, most viszont már a Forrai Ferenc címkéivel ellátott palackok is forgalomba kerülnek. A helyi éttermek mellett szeretnének több helyre bekerülni, és Budapesten is megjelenni.

 

A friss chardonnay most egy igazi grapefruit dzsúsz, ásványos karakterrel és pörkölt magos aromával. Akár még több savat is elbírna szerintem, de tiszta és egyenes, lendületes bor. A szürkebarátot zöldalmás, ananászos, citromos gumicukros aromái nagyon szépek, némi vajasság, keres savak, behízelgő, de nem cukrosan édes aromák jellemzik. Ugyan nem újbor, de a 2013-as késői szüretelésű Olaszrizling megkóstolása nélkül nem engedtek el az asztaltól. Ez a másodtermésből szüretelt édes, nagyon mézes illatú és ízű, 34 g/l maradékcukrot tartalmazó bor a Vinagora Borversenyen aranyérmet kapott.

Nem sikerült minden pincészet minden borát végigkóstolnom,

azért így is kirajzolódott egy kép a régió borairól. Volt pincészet, ami amúgy is az egyik kedvencem, volt több, aminek már jól ismertem a borait, és több, ami ismeretlen volt számomra, de kellemes felfedezés.

 

Beszélgetve a borászokkal, azt gondolom, nem ártana átgondolni, hogy mely szőlőfajták alkalmasak arra, hogy az itteni talajon minőségi bor készüljön belőlük és némileg csökkenteni a számukat ennek tükrében, pláne azoknak, akik túllépnének a helyi értékesítésen. Nagyon fontos, hogy sikerüljön megvalósítani azt az összefogást, amiről beszéltek, mert csak így lehet, egymástól tanulva fejlődni. Remélem, hogy a Dél-Balaton is olyan sokszínű és izgalmas programok és gasztronómiai élmények színtere lesz, mint most az északi part.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!