Mi történik télen egy biodinamikus szőlőben?
2025-01-23 | Dóber LászlóSorozatunk második részében Dóber László, a Kristinus Borbirtok szőlésze és farm managere a biodinamikus birtok téli munkálatairól számol be.
A Balatonhoz is beköszöntött a nagybetűs tél. Kiürültek az balatoni-nyaralók, lelassult a közúti forgalom, és a természet is téli nyugalomra tért. December első hetében megkezdtük a metszést a szőlőültevényeinkben.
Lassan 5 éve, hogy megkezdtük a közös munkát az olasz Simonit & Sirch metszési szaktanácsadókkal. Minden vágást a legkisebb sebet ejtve végzünk el, ezzel a károkozóknak a legkevesebb esélyt megadva, hogy a vágási felületen a szőlőt megtámadják. A Simonit metszés alapja a nedvkeringés útját megtartva a folytonos metszési pontok fenntartása. Ezzel a nyári szárazságban is a folyamatos nedvkeringésnek biztosítunk teret, így a növény kevésbé lesz érzékeny a lassan már normálisnak tekinthető 8 hetes nyári aszályra.
Idén Szent Vince-napján (01.22.) a Vincevesszőket Chardonnay ültetvényből gyűjtöttük össze a Tavasziföld dűlőből. A borászatban minden évben fontos esemény ez, hiszen ezek a vesszők pompáznak egész évben vázákban az étteremben, és az irodákban is. Tavaly minden Furmint vessző megeredt, és gyönyörű hajtásokat nevelt, végül kiültetésre kerültek. Az idei Vince-napi időjárásra elmondható az, hogy a reggeli fagyos -3 fokkal indult nyirkos hidegből, délutánra +3 fokkal ködös, de enyhe idő érkezett, így szép évjáratot várhatunk: ha csapadékos az idő a szent ünnepén, esetleg olvad, és megcsordul az eresz, akkor a bortermés megfelelő lesz: „ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”.
Ilyenkor télen marad idő a tám rendszer javításra, és a mezőgazdasági gépek tavasszal induló szezonra való felkészítésére.
A farmon az évnek ebben az időszakában hatalmas várakozással végezzük a napi tennivalókat a tehenek mellett. Két anyatehén is vemhesült, és mindkettő borjú február hónapra várható. Ilyenkor a tehenek mozgása lelassul, és többet fekszenek a gőzölgő mélyalmon, és hatalmas pocakot növesztenek. A téli legelő teljesen fagyott, így biodinamikus szénával etetjük őket 3 hónapon keresztül.
Rudolf Steiner filozófiája alapján, a biodinamikus gazdálkodás alapja az állattartás. A növény-állat-talaj-ember szimbiózisából kifejlődött gazdaság lehet csak fenntartható, és kiteljesedett. A Kristinus Borbirtokon a szarvasmarhák legfőbb szerepe a szarvasmarha szervestrágya megtermelése, amit később a kora tavaszi hónapokban juttatunk ki a szőlősorközbe, egy 5 hetes aerob humuszkomposztálást követően. Ezt a technológiáját az Agrofutura Magyarország Kft. adta át számunkra.
A biodinamikus gazdálkodásban, csak és kizárólag, állati eredetű szervestrágyát lehet alkalmazni tápanyagutánpótlás céljából. A biodinamikus szervestrágya szabályozás a következőképpen néz ki számokban:
- korlátozott a trágya felhasználás (112 kg N és 42 kg P/ha engedélyezett)
- a vásárolt szerves trágya használata korlátozott (max. 40 kg N/ha)
Hamarosan végzünk a metszéssel, és elkezdjük a szőlővessző lekötését. Korai rügyfakadásra számítunk az enyhe tél miatt. Tavaly az első rügyfakadásunk a Parapli dűlőben, Chardonnayban volt, április 2-án.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!