A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nanotechnológiai újdonságok borászati alkalmazása

A bor érzékszervi tulajdonságai is módosíthatók egy új eljárás segítségével

2019-07-30 | Dohány Attila


Nanotechnológiai újdonságok borászati alkalmazása

A meglehetősen újnak számító nanotechnológiai kutatásokban szerzett ismeretek új gyakorlati alkalmazási lehetőségeket nyitottak meg a különböző tudományágakban tevékenykedő kutatók számára. Az elért eredmények egyre több szakterületen jelennek meg, beleértve a különböző mezőgazdasági kutatásokat is.


Címlapfotó: fehérbor mikroszkóp alatt (forrás: smithsonianmag.com)

 

A borágazat számára nyújthat alternatív megoldásokat az ausztrál Adelaide egyetem Élelmiszer- és Bortudományi Tanszékén végzett nanotechnológiai kísérlet, ami a különböző borhibák gyors és megbízható kiküszöbölését célozta meg.

 

 

A Prof. David Jeffery által vezetett több éve tartó kutatás egy olyan nanotechnológián alapuló módszert hozott létre, aminek segítségével sikeresen megoldható többek között a fogyasztók életét gyakran megkeserítő, dugóízt okozó fertőzés (TCA) megszüntetése is. A kívánt eredményt olyan mágneses nanorészecskék alkalmazásával érik el, amik képesek a borban megtalálható fehérjék és más nemkívánatos anyagok semlegesítésére.

 

Az ausztrál egyetem kutatói már a tavalyi évben sikeresen alkalmaztak nanotechnológiás megoldásokat. Egy olyan polimert használtak, ami eltávolítja a metoxipirazint a borból. Ez a vegyület felelős az egyes cabernet sauvignon szőlőből készült borokban felfedezhető domináns zöldpaprika aromáért. A forradalmian újszerű eljárás során mágneses nanorészecskéket csatoltak a zöld aromajegyeket eredményező metoxipirazin vegyület eltávolítására alkalmas polimerekhez, majd mágnes segítségével a nanorészecskék által összegyűjtött, elkülönített anyagokat kivonták a borból. Az eredmények elemzésekor kiderült, hogy az eljárás nem befolyásolta a bor általános aromaprofilját és színparamétereit, vagyis a célzott anyag közömbösítése mellett a bor minden egyéb alkotóeleme érintetlen maradt.

 

Nanotechnológia: A modern nanotechnológia kezdete a 80-as évek elejére, a pásztázó alagútmikroszkóp megjelenésének időszakára tehető, miután ezzel az eszközzel már lehetővé vált az anyag atomi szintű vizsgálata is. A vizsgálati eszközök fejlődésének köszönhetően a nanotechnológia tehát egy olyan tudománnyá vált, ami atomi szinten, azaz nanométer méretben vizsgálódik. A technológia tárgya meglehetősen parányi, hiszen a nanométer egy olyan hosszúságot jelent, amiből egymilliárd egység tesz ki egy méter.

 

A borászatban használható első nanotechnológiás kísérletek mindössze néhány évvel ezelőtt kezdődtek. Az első figyelemreméltó eredményt az ausztrál Borkutató Intézetben érték el Dr. Agnieszka Mierczynska-Vasilev irányításával. A tesztek során szintén a mágneses nanorészecsékékre épülő módszert alkalmazták a bor fermentációja közben kicsapódó fehérjék és egyéb mikroszkópikus üledékek kivonására, amik a bor zavarosságát okozzák. Az elvégzett kísérletek során úgynevezett akrilsav (AcrA) plazma polimerrel bevont mágneses nanorészecskéket használtak, amiket szűretlen sémillon és sauvignon blanc borba juttattak. A folyamat során a szükségtelen fehérjék a nanorészecskék felületéhez tapadtak, ezeket utána egy mágnes segítségével eltávolították a borból.

 

Nanotechnológiai újdonságok borászati alkalmazásaFotó: wineaustralia.com

 

A kutatás vezetője szerint ez az új technológia jóval gyorsabb és költséghatékonyabb a hagyományos szűrési és derítési eljárásoknál, mindemellett alacsony hőmérsékleten alkalmazhazó, oldószermentes és a művelet során a bor nem igényel semmilyen előkezelést. Ezen kívül széles körben alkalmazható és biztonságos, hiszen a művelet során használt nanorészecskék maradéktalanul eltávolíthatók a borból.

 

Dr. Agnieszka Mierczynska-Vasilev úgy gondolja, a kísérleti eredmények ígéretesek a nanotechnológia borászatban való alkalmazását illetően, mivel

az új eljárások lehetővé teszik a bor molekuláris vizsgálatát és a folyamatosan változó fogyasztói igények szerinti módosítását.

A mágneses nanorészecskéket felhasználó módszer a jövőben jelentős hatással lehet a bor érzékszervi tulajdonságainak finomítására a borban lévő illat- és aromajegyek manipulálásával, ami potenciális előnyökkel járhat mind az ágazati szereplők, mind pedig a fogyasztók számára.

 

Az eddig elért eredmények kecsegtetőek, az új technológiában kiterjedt és eddig talán még fel sem ismert alkalmazási lehetőségek rejlenek. A végleges kifejlesztéséhez, engedélyeztetéséhez, és a mindennapi biztonságos alkalmazásához azonban még további tesztek szükségesek – számolt be a wineaustralia online borászati szaklap.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!