A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nívós borászképzés a Tokaj-Hegyalja Egyetemen

2022-02-01 | (X)


Nívós borászképzés a Tokaj-Hegyalja Egyetemen

Interjú Dr. Molnár Péterrel, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetőjével.


A THE - Tokaj-Hegyalja Egyetem - 2021. augusztus 1-ével nyitotta meg kapuit Sárospatakon. Az új egyetem szőlész-borász mérnöki szakán naprakész tudást adó képzések és a külföldi tapasztalatszerzés lehetősége is várja a hallgatókat. Többek között ezekről is kérdeztük Dr. Molnár Pétert, a THE Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetőjét.

 

Több mint húsz éve a Patricius Borház birtokigazgatója, a Hegyközségi Tanács elnöke, fél éve pedig a Szőlészeti és Borászati Tanszék vezetője is lett a Tokaj-Hegyalja Egyetemen. Mi motiválja abban, hogy ennyi feladatot vállaljon?
 
Tokaj-Hegyalja az elmúlt harminc évben a szőlészek és a borászok fegyelmezett munkájával sokat fejlődött. Sokat fejlődtek a szőlőültetvényeink és csodálatos borokat lehet kóstolni, azonban a borvidék prosperitása érdekében még rengeteg a tennivaló. Ezek olyan megbízatások a munkám mellett, amelyeket örömmel vállaltam el, hogy tehessek a borvidékért. Régi vágyunk valósult meg a Tokaj-Hegyalja Egyetem megalakulásával. Az újonnan létrejött egyetem szellemi hátteret tud adni a további borvidéki fejlesztéseknek. 
 
Mesélne arról, hogy indult a borász karrierje, milyen indíttatásból választotta ezt a szakmát?
 
A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen végeztem kertészmérnökként, a PhD dolgozatomat szőlőtermesztésből írtam, közben gyakornokként a tarcali Kutatóintézetben is dolgoztam. Akkor megerősödött bennem, hogy ez tényleg a világ egyik legjobb borvidéke és azt gondolom, hogy a szakma elsajátítása szempontjából megkerülhetetlen. Először az Oremusnál kezdtem el dolgozni, majd 2000 óta a Patricius Borházat vezetem. 

 

Nívós borászképzés a Tokaj-Hegyalja Egyetemen
Dr. Molnár Péter, a THE

Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője

 

A szőlész borász mérnöki képzés kiemelt jelentőséggel bír majd az egyetemen. Ezt az is mutatja, hogy a tanszék nem Sárospatakon hanem a Tarcalon levő borászati és szőlészeti kutatóintézetben kapott helyet. Hogy néz ki a gyakorlatban az egyetem és kutatóintézet együttműködése?
 
A Tokaji Kutatóintézet nagyon fontos szakmai alapot ad a borvidéknek. A gyakorlati életben sok szőlészeti és borászati kérdés merül fel folyamatosan, amelyekre kutatói oldalról is választ kell tudnunk adni. Olyan szőlész és borász kutatók dolgoznak az intézetben, akik vagy minősítettek, tehát doktori fokozattal rendelkeznek vagy folyamatban van a doktori fokozatuk megszerzése; az ő szerepvállalásukkal alakult meg az egyetemi tanszék. Így alakult ki egy nagyon szoros kapcsolat a tanszék és a kutatóintézet között.
 

Az interjú további része a Borászportálon olvasható.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!