A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Összehasonlítottuk a boros oktatási rendszereket

Mit, hol, hogyan tanítanak a borokról?

2020-08-28 | Máté Alexandra


Összehasonlítottuk a boros oktatási rendszereket

Ma már rendkívül széles a választék: szervezett keretek között, profi oktatók segítségével tudásunkat egészen magas szakmai szintre fejleszthetjük. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mindezt sommelier-ként, borkereskedőként, esetleg egy pincészet alkalmazottjaként akarjuk megtenni.


Címlapkép: Benkő M. Fanni

 

Az alábbiakban részletet közlünk a Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazinban megjelenő írásból. A magazin szeptember 17-én kerül az újságárusokhoz, de előrendelés esetén már 10-én kiviszi a postás Magyarország 100 legjobb borának listáját. Ráadásul az előfizetők most ajándékot is kapnak. További részletek és előfizetéssel kapcsolatos tudnivalók itt érhetők el.

 

Az oktatási formák mindegyike megalapozott struktúrára épül, bátran bízhatunk abban, hogy ha ezek közül választunk, nem nyúlunk mellé. Érdemes azonban a választás során szem előtt tartani a célt, hogy végül mit szeretnénk majd kezdeni a megszerzett ismeretekkel.

A döntést megkönnyítendő, az alábbiakban a 4 legnagyobb presztízsű boros oktatási rendszert vesszük górcső alá.

 

 

WSET

 

A WSET (Wine and Spirit Education Trust) rendszerrel a Borkollégium tanfolyamkínálatában is találkozhatunk. Négy különböző szinten tanulhatunk a borokról profi oktatóktól, egy nemzetközileg elismert, akkreditált képzési forma keretein belül. Elsősorban olyanoknak ajánlott, akik alapos borismereti képzésre vágynak.

 

IMW

 

A WSET diplomával (is) jogot szerez a hallgató a továbblépésre, elvileg megnyílik számára az út az IMW (Institute of Masters of Wine) képzésre, aminek végén a legmagasabb, Master of Wine fokozat szerezhető meg. Ez a borszakértők valódi magasiskolája, a címet az egész világon mindössze néhány száz szakértő tudhatja magáénak.

 

CMS

 

A CMS (Court of Master Sommeliers) oktatási struktúrája a WSET-éhez hasonlóan 4 szinten zajlik, azonban inkább olyanoknak ajánlott, akik a boros vendéglátásban látják a jövőjüket. Egy igazi sommelier számára a CMS által nyújtott tudás elengedhetetlen, hiszen a borfelszolgálás protokollját is magas szinten oktatja, valamint fontos részét képezi a borok és ételek egymáshoz fűződő viszonyának tudománya.

 

WSG

 

Akik már rendelkeznek alapvető borismerettel és inkább speciális nemzetközi vizekre eveznének, azoknak kiváló lehetőséget nyújtanak a WSG (Wine Scholar Guild) kurzusai, melyek a francia, olasz és spanyol borok alaposabb megismerését kínálják.

 

Ha szeretné elolvasni a teljes cikket, benne az egyes tanfolyamok részletesebb leírásával, összehasonlító táblázattal, árakkal, szerezze be a szeptember 17-én megjelenő Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazint. Fizessen elő akár már most, akkor ajándék is jár a kiadvány mellé!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!