Paprikás ételek borajánlása
Avagy mit adjunk a vasárnapi ebédhez?
2008-06-09 | Varga MónikaIsmerőseim gyakran kérdezgetnek arról, hogy egy családi vagy baráti körben rendezett kis vacsorához milyen bort vegyenek. A menü, természetesen nem a mostanság divatos fúziós konyha remekeit vonultatja föl. Kicsi hazánkban bizony nagyon szeretjük a paprikával készült ételeket, és ez így van rendjén.
Nincs is jobb annál, mint a nagyi paprikás csirkéjével vagy anyu töltött káposztájával egy hétvégén jól degeszre ennünk magunkat, nem is beszélve a kerti bográcsozásokról. Most egy kicsit felejtsük el a nyakkendős, étteremben feszengős estéket és a mostanában divatos gasztronómiai irányzatokat képviselő éttermek mini műalkotásait. Inkább képzeljük el magunkat a nagymamánál vagy egy tábortűz körül.
A bor kiválasztásánál nem mindegy, hogy mennyi paprika került az ételbe. Az éttermek manapság inkább csak megmutatják az ételnek a paprikát. Na de otthon, ott azért már más a helyzet!
Van ugye a jól ismert pörkölt, ami nem mindegy milyen húsból készült, meg az sem mindegy, hogy adtunk-e hozzá tejfölt (na az már a paprikás). A paprikás egy kicsit könnyedebb, ha ráadásul ez egy harcsapaprikás, nyugodtan adhatunk hozzá fehérbort, de a bor mindenképpen testesebb legyen, olyan, ami kapott fahordós érlelést (Chardonnay barrique vagy Furmint). Egy gombás étel ízét például nagyon szépen kiemeli a fehér bor. Azt vettem észre kóstoláskor, hogy ha egy étel mellé fehérbort iszik az ember, az remekül kiemeli a fűszerességét, míg ugyanaz az étel sillerrel vagy könnyed vörösborral kóstolva a hús ízét hozza előtérbe. A tejföl lágyítja a fűszereket és selymesíti az étel textúráját.
Ha már egy pörköltet eszünk, jobb, ha inkább rosét vagy sillert iszunk hozzá. Vigyázat, halhoz soha ne válasszunk vörösbort! Ha mindenképp vöröset akar a társaság, keressünk olyat, aminek viszonylag alacsony a tannin tartalma (pl. némely Kadarka és Pinot Noir), mert a hal olaja és a tannin együtt kellemetlen ízt ad. A marhahúsból készült ételekhez már nyugodtan választhatunk egy testesebb bort. A paprikás ízeket nagyon jól kiemelik a szép savgerinccel rendelkező italok (ilyen a Kékfrankos).
A nemesebb alapanyagokhoz, mint például a szürkemarha válasszunk egy szelekciót. Minél jobb minőségű az ételhez használt alapanyag annál komolyabb bort érdemes kínálni, de nem kell feltétlenül egy méregdrága vörössel előrukkolni. A házias elkészítési módok nem nevezhetőek kíméletesnek, egy vagyont érő borban felfedezhető fineszeket a paprika egy pillanat alatt elnyomja. Egy tábortűz mellett a füst nagyon megzavarja a szaglásunkat, ilyen alkalmakra nem szabad a legdrágább borunkat megnyitni.
Mindenképpen jó minőséget válasszunk, de tényleg ne a legmagasabb árkategóriából! Remélem, segítettem egy kicsit abban, hogy mit vegyünk a vasárnapi ebédhez .
Ha érdekelnek további írásaink a témában, jelentkezz téma hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!