A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Robotok fogják készíteni a bort?

A mesterséges intelligencia a borászatok küszöbén

2017-08-15 | Geri Ádám


Robotok fogják készíteni a bort?

A borkészítés egyre több szakaszában sikerül a legújabb fejlesztéseknek hála robottal kiváltani az élő munkaerőt. A borászoknak azért egyelőre még nem kell aggódniuk.


Fotó: robotnik.eu

 

Önállóan mozog a szőlőskertben, érintés nélkül ellenőrzi a szőlőszemek érettségét, előrejelzést ad a termés várható minőségéről és mennyiségéről és még szőlészeti javaslatokat is tesz. Ez nem egy sci-fi könyvből vett részlet, hanem az Európai Unió által is támogatott VINBOT projekt, amelyről az acttivate.eu számolt be idén júliusban. A tervek szerint végső valósággá két év múlva válik a dolog, ekkor lesz sorozatgyártásra érett a borászok munkáját segítő robot, amelyik csak az egyik a megannyi jelenleg futó hasonló  fejlesztés közül.

 

VINBOT – a zöldszüretelő

 

A VINBOT egy teljesen önálló robot, ami külső beavatkozás nélkül mozog a szőlőben, szenzorainak arzenáljával pedig egész sor műveletet végez; méri a szőlő állapotával kapcsolatos paramétereket, fotókat készít, algoritmusokat lefuttatva elemzéseket nyújt, GPS segítségével valós idejű térképen jelez mindent, majd mindezt egy felhőbe juttatja, hogy minél előbb hozzáférjen az adatokhoz, akinek szüksége van rá.

 

 

A legnagyobb kihívás a képfelismerő rendszer fejlesztése volt, amelynek segítségével a robot azonosítja a vizsgálandó fürtöket a levelek és a többi fürt között

 

– mondja André Barriguinha, a projeket irányító portugál Agri-Ciêncie elnöke. A hibaarány a prototípuson egyelőre igen magas, 30 százalékos, ezt szeretnék a fejlesztők 10 százalék alá levinni. A másik még tökéletesítésre váró részlet a robot mozgása a változatos talajviszonyok között.

 

Abszolút nem csak passzív adatgyűjtő robotról van szó, a VINBOT javaslatokat is tesz, döntéseket készít elő. Mutatja például, szerinte hol kell zöldszüretet tartani a hozamkorlátozás érdekében, de ha kell a borászat menedzselésével kapcsolatban is dob fel ötleteket, valamint marketingstratégiát, árkalkulációt is készít.

 

VineRobot – az elemző

 

Hasonló elven működik a szintén EU-s pénzből támogatott, 2015-ben zárult spanyol VineRobot projekt fejlesztése. A szőlőbe kiküldött önjáró robot szenzorok segítségével vizsgálja a szőlő paramétereit (szőlőbogyók víztartalmát, összetételét), majd az adatokat továbbítja a borásznak.

 

„A robot, amit mi létrehoztunk, nem helyettesíti a szőlészt, borászt, csak segíti az ő munkájukat, ami által az egyik legnehezebb szőlőben végzett munkánál váltja ki az embert” – mondja Javier Tardaguila, a University of La Rioja kutatója és professzora. A VineRobot érintés nélkül meg tudja határozni a szőlőfürt érettségének fokát, és képes becslést is adni a várható termésmennyiségről.

 

Wall-Ye – a metsző

 

Nem csak javaslatokat tesz, de ha kell, maga végzi el a zöldmunkát a francia fejlesztésű Wall-Ye. A 20 kilós, 25 ezer euróba kerülő gépre a hat kamera, GPS és egyéb szenzorok mellett ugyanis olló is került, amely elemzés után metsz vagy éppen a terméketlennek ítélt rügyeket vágja le.

 

„Egyre több borász panaszkodik, hogy nem talál idénymunkást a zöldmunkákra” – mesél az ötlet megszületéséről a fejlesztő Christophe Millot. Idénymunkásnak ugyanis általában a nyári szünetüket töltő diákok állnak, esetükben azonban bizonytalan, hogy következő évben visszatérnek-e. Márpedig a tapasztalatok szerint három szezonba telik, míg egy kezdő úgy beletanul, hogy idővel a kívánt tempóban képes dolgozni. Ehhez képes Wall-Ye, ha kell éjjel-nappal dolgozik, és egy nap alatt 600 tőkével képes végezni.

 

„A metszés az egyik legfontosabb és legnehezebb művelet. Itt dönti el a gazda, mennyi szőlőt szeretne az adott tőkén, ami alapvetően befolyásolja a bor minőséget. Minden növény egyedi és ennek megfelelően kell őket kezelni” – fogalmazta meg kételyeit Denis Fetzmann, a burgundiai Domaine Latour birtokigazgatója a Dailly Mail-nek. „Azt el tudom képzelni, hogy az előmetszést novemberben robot végzi, és márciusban emberek fejezik be” – tette hozzá. Más oldalról közelítette meg a problémát Phillipe Bardet, a Chateau du Val d’Or in Bordeaux tulajdonosa: „A filozófiámba egyszerűen nem fér bele, hogy a Saint Emilion grand cru-met robotok segítségével készítsem”.

 

Kaliforniában és Ausztráliában minden esetre hasonlóan dolgoznak a fejlesztők, és az is sokat elmond az ilyen jellegű projektek megítéléséről, hogy a Pernod Ricard új-zélandi borászati leányvállalata már 2010-es évek elején megbízást adott a University of Canterbury-nek egy hasonló robot elkészítésére.

 

Genesis – a borkészítő

 

Nem kevesebbet vállal, mint hogy a leszüretelt szőlőt feldolgozva a borkészítés első lépéseit végzi el a Genesis nevű olasz robot – írta tavaly márciusban a forbes.com. Az észak-olasz Monferrat régióban székelő Enosis Meraviglia kutatóinzézet által készített gép nagyjából 200 kiló szőlő befogadására képes: leméri a szőlő súlyát, kipréseli a mustot és az elsődleges erjesztést is elvégzi – mindeközben folyamatosan méri a beltartalmat (cukor, pH, színanyag). A beszámoló szerint még a macerációt, illetve héjon áztatást is tudja szabályozni. Hogy nem a bortermelés forradalmi megújítása lebeg a projekt résztvevőinek szeme előtt, azt jól mutatja a honlapjukon megtalálható ars poetica-juk, mely szerint „ahhoz, hogy győzzünk a versenyben, az exkluzivitást kell célul kitűznünk”. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!