A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Sokak ajánlásával

Ebéd az Aranykulacsban

2011-04-01 | Vizi Csenge


Szekszárdi barangolásunk során biztosan találkozunk több olyan borásszal, vagy helyi lakossal, aki kérdésünkre, miszerint hol együnk valami különlegeset, rögtön rávágja: az Aranykulacsban. És valóban! A 2000-ben Szekszárd Város Kiváló Vendéglője címet elnyert étteremben nem csak az ételek bősége ejti zavarba a betérőt, hanem a borkínálat is. Az egyszerű tojásos nokedlitől kezdve az argentin steakig 120-150 féle étel közül választhat a vendég, míg a borok különböző pincészetek különböző tételeiből kerülnek fel a borlapra, aminek köszönhetően 50 különféle bor közül lehet választani.


 

Nem Szekszárd belvárosában találhatunk rá az Aranykulacsra, de csak egy keveset kell sétálnunk ahhoz, hogy elérjük a két pinceággal és egy hangulatos terasszal működő vendéglőt. Magával ragadó berendezés, igazi magyar folklór hangulat árad a betérő felé. A helyszín talán nem is tükrözi elsőre mindazt, amit Schilling Péter, a vendéglő ifjú vezetője mesél. Szép lassan bontakozik ki a kép, ahogyan haladunk az időben: fiatalok vezetik a vendéglőt, amiből a modern konyhaművészetre következtethetnénk, de a céljuk más: a magyar hagyományok őrzése, a magyar ízek átadása a vendégeknek.

Az Aranykulacs 1997 óta működik családi vállalkozás keretein belül, ugyanis a vendéglátós végzettségű Schilling Péter és közgazdász nővére együtt vágott bele az ismeretlenbe, ami végül nagy kaland lett. Édesapjuk segítségével vásárolták meg az akkoriban csődbe ment vendéglátóhelyet. Ekkor még csak egy pinceszárnnyal rendelkezett, amit a testvérpár bővíttetett ki, és felújították az egész épületet.

„Az éttermünk annak a tükre, amit én is elvárok egy vendéglőtől, ha például külföldön betérek egybe. Fontosnak tartom, hogy a vendégeim is ugyanezt érezzék, és szeretnék megfelelni az igényeiknek. Nálunk nem csak a rántott hús körül forog a világ, hiszen annyira sok különleges magyar fogás van, sokan kedvelik a vidék ízeit, ráadásul próbálunk adni a regionalitásra is. A libamájtól kezdve, a csülkön át, a halakig és vadakig széles palettán mozog kínálatunk, egyéni igényeket is próbálunk kielégíteni.”

Ráadásul nem csak ínycsiklandozó fogásairól nevezetes az Aranykulacs, hanem adagjairól is. A modern, fúziós konyha, az apró adagok kultusza ide még nem jutott el. Ez nem véletlen, ugyanis tudatosan koncentrálnak a vendéglőben arra, hogy ne erre az irányba fejlődjenek, inkább a vendégek megelégedettsége a céljuk, szeretnék, ha senki sem maradna éhen náluk. Természetesen, ahogyan máshol is, itt is figyelnek a gyermekek, nők és idősek igényeire, nekik kisebb adagokkal készülnek a séfek.

Az Aranykulacs vezetője sokat járt külföldön és jár ma is, közben feltérképezi az új trendeket, próbálja magába szívni a különböző országok kultúráját tükröző, hangulatos vendéglők egyedi vonásait, magáévá tenni mindazokat az apróságokat vagy épp nagyobb momentumokat, amikkel hazánkban sikeres lehet. Ezek mellett pedig törekszik a tradíció megőrzésére, ami például étlapukon is megfigyelhető. Amikor kezébe veszi az ember Czirák Róbert grafikus parafa alkotását, azt érzi, bizony visszarepült a régi idők elegáns éttermeibe. Így csepegtetnek az Aranykulacsban a szürke hétköznapokba egy kis történelmet a tulajdonosok.

„Étlapunk külseje és belseje is saját elképzelés alapján valósult meg. Egy helyi ismerősömet kerestem meg a kivitelezéssel, aki egyébként boros címkéket is alkot például a Takler palackokra. Kívül egy különleges parafaborítást kapott, keményborítóval, hogy tartós legyen, jó érzés legyen kézbe venni, belül pedig szerettük volna ételfotókkal különlegessé tenni. A belseje egyébként 1-1,5 évente változik, amikor is kínálatunkban vérfrissítés történik. Ráadásul étlapunk négynyelvű, ugyanis az angol és német mellett olasz, de leginkább finn vendégeink vannak. Ez utóbbi egy finn hölgynek is köszönhető, aki Szekszárdon hozott létre borászatot, és ő sokszor megfordult már nálunk, családtagjait, barátait is sokszor hozza magával. A finnek tanyákat vásárolnak a környéken, így egy évben akár kétszázan is kipróbálják a fogásokat. Ráadásul a hatalmas kínálatunk miatt úgy gondolom, mindig találnak a betérők új ízeket.”

Az óriási kínálat a borok terén is megmutatkozik. Ezen a helyen biztosan találunk kedvünkre való nedűt amennyiben célzottan nem egy szekszárdi bortúrára érkeztünk. A Schilling család lokálpatriótának számít, ugyanis a közel ötven palackozott bor nagy része a Szekszárdi borvidék egy-egy pincészetének kincséből kerül ki.

„A borokat én válogatom össze, ami persze az egyéni ízlésemet is tükrözi, de mindig odafigyelek arra, hogy egyrészt a szezonnak megfelelő kínálat bő legyen, másrészt, hogy minden igényt kielégítsen a kínálatunk. Kezdetben is már viszonylag sok borásztól tartottam tételeket az étteremben, 30 palackozott bor volt kapható, azonban azok inkább a nagy nevektől származtak, például Dúzsi Tamástól, Takleréktől, Vidáéktól. Ekkor azt gondoltam még, hogy a kisebb, kevésbé ismert pincék borait nem tudnám eladni. Majd egyre több kis pincészettől ismertem meg a kínálatukat, és rájöttem, mind minőségben, mind ízvilágban méltó társai lehetnek a nagy neveknek. Ráadásul versenyeken is egyre szebb eredményeket mutatnak, ami alátámasztotta sejtésem, érdemes bővíteni az Aranykulacs borlapját.”

Nemrég meg is történt a bővítés, aminek eredményeként Tringa, Mészáros, Tűzkő, Pálos, Bősz Adrián és Németh János borai is kérhetők már egy-egy fogáshoz. Azonban nem teljes portfóliók találhatók meg az étteremben, hiszen a hely korlátokat szab. „A legtöbb borásszal nagyon jó kapcsolatot ápolok, így sikerült azt elérnem, hogy a hely szűke miatt nem kell nagyobb rendeléseket leadnom, néha 6 palackot is kihoznak nekem, akár 4-5 naponta is. A 12-15 borász kínálatából úgy épül fel a borlap, hogy fajtára bontottam a tételeket. Így vannak fehérboraink, amikben nem vagyunk túl erősek, de például rozéből 5-6 fajtát is tartunk, természetesen más-más pincészettől. És továbbá szétbontottam a vöröseket is külön csoportokba, így van 5-5 tétel kékfrankosunk, kadarkánk, pinot noir-unk, cabernet-nk, bikavérünk stb.”

Bár főleg palackra adnak el bort Schillingék, természetesen igény esetén ki is nyitnak egy palackot, ha épp valaki csak 1-2 dl-t szeretne ételéhez elkortyolni, de alapvetően azt figyelték meg, hogy a rendszeresen vagy akár csak alkalomszerűen betérő baráti társaságok gyorsan elfogyasztanak 2-3 palack bort, céges rendezvényekben is bővelkedik az étterem, ahol szintén gyorsan kerülnek ki a palackokból a dugók, így ritkán marad meg egy fél palacknyi bor náluk.

És hogy mit hoz a jövő egy ilyen ismert kisvendéglő életében? Értékőrzést, állandó frissülést, amit mi magunk is megfigyelhetünk és részese is lehetünk, ha épp utunk e hangulatos városba vezet!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!