A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„Úgy tudunk hitelesek lenni, ha piacképes borokat készítünk”

Interjú az Eszterházy Károly Egyetem Szőlész-Borász Tanszékének vezetőjével

2018-03-03 | Geri Ádám


„Úgy tudunk hitelesek lenni, ha piacképes borokat készítünk”

Hatalmas szőlészeti-borászati szakmai potenciál rejlik a négy campus egyesülésével létrejött észak-magyaroszági egyetemben – állítja Dr. Zsófi Zsolt, az Eszterházy Károly Egyetem egri Szőlész-Borász Tanszékének vezetője. Mesél arról is, milyen cél vezérelte őket, amikor elhatározták, a piacon is megmérettetik magukat az egyetem boraival.


2016 óta van az Eszterházy Károly Egyetemnek Szőlészeti és Borászati tanszéke. Az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján mit jelent ez az Egri borvidéknek, általában a magyar szőlészeti-borászati ágazatnak és az egyetemnek?

A tanszéknek illetve magának az egri, gyöngyösi, jászberényi és sárospataki campusokat tömörítő Eszterházy Károly Egyetemnek a 2016-os létrejöttével sokkal nagyobb háttérbázisa lett a szőlő és bor oktatásának és kutatásának. Az egyetem most már négy borvidék egyeteme: a mátraié, az egrié, a bükkié és a tokajié. Ez hatalmas potenciál mind a gyakorlatorientált ismeretátadás, mind pedig a szakmai közéletben való aktív részvétel szempontjából. Nagyon fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy oktatás és kutatás kéz a kézben jár: nem csak a borászatok, hanem a teljes ágazat számára képezzük az utánpótlást.

 

Mint említette, az egyetemnek van campusa Sárospatakon és Gyöngyösön. Mind a két település egy-egy önmagában is jelentős magyar borvidék központja. Hogy néz ki velük a közös munka?

A központ és kapcsolattartó szerepét Eger látja el, itt fogjuk össze a három egységet. Az oktatás  mellett kutatási tevékenység is folyik az Egri és a Tokaji borvidéken és a remélhetőleg a jövőben a Mátrai borvidék szereplői is be tudnak kapcsolódni ebbe munkába. Minden campusnak megvan tehát a maga fontos szerepe.

 

Milyen projekt fut jelenleg Egerben?

Tavaly rakták le a szőlő-bor kutatásfejlesztési kiválósági központnak az alapjait. Ennek munkálatait Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjának főigazgatója vezeti. A kutatási tevékenység során többek között klónszelekció zajlik, továbbá különböző technológiai kihívások új aspektusból történő megközelítése és az eredmények gyakorlati hasznosítása a cél. Nagyon fontos, hogy Egerben a szőlész-borász szakon az elmúlt évben indult el az első nappali tagozatos évfolyam, így már ezeket a hallgatókat is be tudjuk vonni a központ kutatási tevékenységébe.

 

 

Hogyan látja, mennyire vonzó manapság a szőlész-borász szakma?

A korábbi évekhez képest megemelkedett az egyetemen a szőlész-borász képzésre járó hallgatók száma, az ország minden részéből érkeznek hozzánk tanulni. Én azt látom, hogy azok a fiatalok, akik idejönnek, tudatosan választanak minket. A nemrég véget ért Szőlészeti és Borászati Konferencia arról is szólt, hogy a szakma ismert nehézségein túl annak szépségeit is bemutassuk. Maga a bor egy közösségi élmény, összekovácsolja az embereket, önkifejezési eszköz és meg is lehet élni belőle, ha az ember eléri a piac által elfogadott szintet.

 

A konferencián a borokat kóstolva és a palackokat elnézve egyértelmű váltást lehet felfedezni az egri campushoz tartozó borászatnál. Miért született az a döntés, hogy a boraikkal kilépnek a piacra?

Az Egyetem borászatának és a hozzá tartozó szőlészetnek kettős feladata van. Egerben közel 25, Gyöngyösön pedig 7 hektáron gazdálkodunk.

Mintegy 750 szőlőfajtát és klónt lehet megtalálni nálunk, köztük számos kísérleti fajtát is.

Ezek a feltételek azt a célt szolgálják, hogy a hallgatók gyakorlatorientáltan sajátítsák el a tudást, megismerkedjenek a különböző fajtákkal, technológiákkal és megtalálják a tanulás folyamatán a saját filozófiájukat. Emellett azonban azt is gondoljuk, hogy ha rendelkezésre állnak  üzemi szintű feltételek, akkor úgy tudunk az oktatásban is hitelesek lenni, ha jó, piacképes borokat készítünk. Ez egy üzenet mind a jelenlegi, mind pedig a potenciális hallgatók felé: a borokat felkészült, a szakmát értő emberek készítik, vagyis aki hozzánk jön tanulni, az korszerű és magasfokú, minőségi képzésben részesül.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!