A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Válaszolt a bormester: Tokaj helyett a magyar rozét hirdetné külföldön

Így kóstolt Koch rozékat Elizabeth Gabay MW

2015-08-12 | Bánlaki D. Stella


Válaszolt a bormester: Tokaj helyett a magyar rozét hirdetné külföldön

Legutóbbi Közép-Európa túráján Elizabeth Gabay Master of Wine kóstolt, aztán hazavitt néhány palackot, hogy szakértő barátainak otthon egy kisebb borversenyt szervezhessen. Miután háziversenyén a Koch-borok holtversenyben másodikként végeztek, a pincészet "Megvan a borkészítés Szent Grálja" címmel futtatta meg a sajtóban a hírt, amely aztán kisebb kommentháborúig gyűrűzött. A rozék kapcsán faggattuk a mestert.


A Koch Pincészet lendületes, optimista hírlevelével indult, Elizabeth Gabay Master of Wine-tól Gazda Albertig gyűrűzött a Nagy Rozé Összecsapás. Lemaradt, mert a hőségben olvasás helyett inkább rozéfröccsözött? Jól tette, ITT összefoglaltuk.

Alább az Elizabeth Gabay-jal készített emailinterjú fordítása.

 

Miért a Koch rozéit választotta ki erre a versenyre?

Először a márciusi VinCén kóstoltam a Koch borokat, és lenyűgöztek a rozéik, valamint a prémium chardonnay. Amikor júniusban visszatértem Magyarországra, hogy a VinAgorán zsűrizzek, Izsák Norbert javasolta, hogy látogassuk meg az Alföldi Borrégiót, hiszen még soha nem jártam ott. Néhány másik Hajós-bajai termelő is csatlakozott hozzánk egy napra.

Melyik a kedvenc magyar rozéja ezen a nyáron?

Nem provence-i stílusú rozét kerestem, hanem olyat, amelyik gyümölcsös, friss, karakteres. A rozék többsége, amelyek tetszettek nekem, kékfrankosból készült. Főleg az Etyeki Kúria rozéját és sillerét szerettem, valamint a Schieber sillerét.

Melyek a kedvenc magyar rozéi az elmúlt évekből?

A rozék, amelyeket legtöbbször kóstolásra ajánlottak nekem, Dúzsi Tamás rozéi, de sajnos csak nagyon fiatalon, februárban kóstoltam őket, így inkább egyszerűnek, kevésbé érdekesnek tűntek. Ez gyakori probléma Provence-ban is, ahol sok fantasztikus rozé fogy el még azelőtt, mielőtt megmutathatná az értékeit.

 

 


Kóstolta valaha a Konyári, az Ikon, a Kislaki vagy például a Kovács Nimrod rozékat?

Utoljára 2008-ban kóstoltam Konyári rozét. Utóbbiakat nem kóstoltam, ahogy mondtam, általában a fehéreket és a vöröseket tolják.

Tapasztalt valamiféle változást rozék terén az elmúlt években Magyarországon, illetve a környező országokban?

Nem hiszem, hogy elég magyar rozét kóstoltam az elmúlt években ahhoz, hogy felmérhessem, hogy van-e fejlődés. Annyit mondhatok, hogy most van néhány rozé, amely átlagos, és egy pár, amelyik valódi stílust mutat.

 

Válaszolt a bormester: Tokaj helyett a magyar rozét hirdetné külföldön

Koch borok Gabay asztalán

Mit gondol, van esélye a magyar rozénak külföldön, vagy Magyarországnak inkább a tokaji fehéreket kellene reklámoznia?

Nehéz kérdés. Ha szóba kerül Magyarország, azok, akik legalább egy kicsit tudnak a borokról, először Tokajra gondolnak, majd meglepődnek, hogy más borok is készülnek ott. Szóval

talán Tokajnak nincs is szüksége több megjelenésre, és érdemesebb lenne inkább más borstílusokra fókuszálni. 

 

Abból a néhány rozéból ítélve, amelyeket én megkóstoltam, igen, biztosra mondanám, hogy van esélyük a világpiacon. A rozé jelenleg nagyon népszerű, és sokan folyamatosan új, különböző rozékat keresnek.

Mit gondol, hogyan tudna érvényesülni egy viszonylag olcsó rozé – mint amilyen a Koché is – egy külföldi szupermarketben?

Az ár és a minőség is a javára dolgozik ennek a bornak. És ha a rozéval lehet lenyűgözni a vásárlókat, miközben a jó fehér- és vörösborok továbbra is elérhetők, akkor szerintem a szupermarketek nagyon boldogok lennének tőle. Azt viszont nem hiszem, hogy jó ötlet a bor olcsóságát marketingeszközként használni, hiszen akkor az összkép is olcsó marad. Az értéket hangsúlyozni kell az árral, a minőséggel, és az egyedi fajták jelentik az utat.

 

Egyébként most megnéztem a kóstoló végső pontszámait, és a három Koch rozé nagyon jól szerepelt.

 

Válaszolt a bormester: Tokaj helyett a magyar rozét hirdetné külföldön

Elizabeth Gabay hamarosan közzéteszi a kóstolt rozék sorát és elért eredményeiket. Addig is olvasásra ajánljuk a "Kiejthetetlen nevű szőlők Magyarországról" című blogbejegyzését, amelyben többek között azt állítja, hogy az olyan, külföldiek számára furcsa szőlőfajták, mint a kékfrankos, piaci előnyt élveznek egyszerűen a nevük miatt. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!