A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Villányban beköszöntött a jövő

A Streit-Zagonyi Borászatnál ismerik a siker receptjét

2021-06-05 | Geri Ádám


Villányban beköszöntött a jövő

Kevés borászat mondhatja el magáról szerte a világban, hogy ennyire erősen épít a gazdag családi hagyományaira és még kevesebb, amelyik mindezt a legmodernebb technológiával ötvözve teszi. Ismerkedjünk most meg a villányi Streit-Zagonyi borászattal, ahol múlt, jelen és jövő szorosan összefonódik.


„Történetünk elsősorban tisztelgés a hős katonahős Zágonyi Károly előtt, aki minden körülmények között helytállt, legyen szó az 1848-as magyar szabadságharcról polgári foglalkozásról az Egyesült Államokban, vagy éppen az észak-déli háború első jelentős északi győzelméről.” Nem egy szokványos indítómondat egy pincészet honlapján, a Streit-Zagonyi Borászatnak viszont éppen így kezdődik a bemutatkozása. Az első borával, a(z) Union névre keresztelt 2015-ös bordeaux-i házasítással Nemzeti Borkiválóság díjat kiérdemlő villányi birtok más szempontból is sajátos utat jár be a borvidéken.

 

 

Az alapító Streit György, az idézetben szereplő Zágonyi Károly leszármazottja minden értelemben messziről jött ember. Családja Nyíregyházi gyökerekkel rendelkezik, ő maga pedig többek között a nehéziparban, illetve egészségvédelmi rendszerekkel ért el sikereket, mielőtt borászat felépítésébe fogott Villányban.

Régóta járok a környékre, megérintett a mediterrán közeg – hangzik az alapító válasza a helyszínválasztás érzelmi hátterét illetően. Többszörös sikeres vállalkozóként ez nyilván nem lett volna elegendő számára, ám „Villányban jól működik az eredetvédelem, ami komoly összefogást feltételez, a Villányi Franc-nal erős márkát hoztak létre, egy félig-meddig sváb embernek pedig amúgy is könnyű azonosulni az ottani munkamorállal”.

 

Villányban beköszöntött a jövő

 

Az egyéb ágazatokban szerzett tapasztalatok a mai napig jól jönnek. „A bor is egy termék, ismerni kell a piacot, megkülönböztető stratégiára van szükség a nyereséges működéshez, és mindezt tudni kell kommunikálni. Másrészről viszont egy izgalmas, élő anyag, teljesen másképp működik, mint az egzakt műszaki produktumok. Ha nagy a kereslet, nem lehet csak úgy még 500 darabot legyártani, ezért életbevágó, hogy előre gondolkodjunk. Ráadásul elég erős a verseny és telített a piac, üzletemberként különösen izgalmas megkeresni azt a rést, felületet, ahol profitot lehet termelni” – sorolja Streit György a hasonlóságokat és különbségeket.

 

Úgy érzi, ők hamar megtalálták azt a bizonyos rést, vagyis a saját hangjukat. „Tapasztalataim szerint a történelmi vonal szinte nincs is jelen a magyar borpiacon, vagy ha igen, az nagyon érintőlegesen képviselteti magát. Közben a magyar történelem rendkívül színes és gazdag, amelyben hasonlóan Zágonyi Károlyhoz, számos hős rótta le tiszteletét cselekedetei által és öregbítette Magyarország hírnevét a világban” – nyilatkozta nemrégiben egy vele készített interjúban.

 

Villányban beköszöntött a jövő

 

Ennek megfelelően egy kivétellel minden palackjukon visszaköszön Zágonyi Károly képe, aláírása és a neki hírnevet szerző 1861-es springfieldi csata rövid története. Mindazonáltal az egyetlen kivételnek, a Dilarának is van köze a nagy elődhöz, hiszen a „hős titkos kedvese” ihlette a vörös házasítást és a nevet. Könnyed, gyümölcsös karakterével a fiatalokat szólítja meg a Dilara. A bisztróbort 2017-ben hozták létre a termékpaletta bővítésére, ez is része volt a lépésről-lépesre történő tudatos építkezésnek a 7 és fél hektáros birtokon.

 

Villányban beköszöntött a jövő

 

Komolyabb mérföldkő a pincészet életében a teljesen új, modern feldolgozó Villányban, amit a tervek szerint az év második felében avathatnak fel. „Az ágazatban magas a belépési korlát, egy versenyképes borászatnak nagy a beruházási igénye, a kiemelkedő minőség ugyanis komoly technológiát igényel” – magyarázza Streit György. Az már korántsem szokványos, hogy a tulajdonos az említett borászati technológia kialakításánál gyakorlatilag teljesen szabad kezet ad a nála alkalmazottként dolgozó borásznak. „Ha meg tudtam indokolni a szükségességét, minden korszerű berendezést, gépet, hordót a rendelkezésemre bocsátottak” – meséli a Vinoportnak Horváth János, a Streit-Zagonyi főborásza.

 

Villányban beköszöntött a jövő

 

Nemcsak borászati szempontból képviseli a 21. századot az új komplexum. Az épület kialakításánál „cél volt egy kiemelkedően energiatudatos, fenntartható és környezetbarát jellemzőkkel rendelkező” létesítmény megvalósítása – olvasható a honlapon. Az autóiparban bevett szélcsatornában modellezték az épületet, hogy bent természetes módon biztosítsák az állandó hőmérsékletet és páratartalmat, a feldolgozó emellett a földhőt, valamint a nap- és szélenergiát is hasznosítja. „Itt is megjelenik a filozófiánk: összekötni a múltunkat a jelennel és a jövővel. A jövő erről szól, a lehető legkisebb környezetterhelés mellett szimbiózisban élni a természettel” – mondja Streit György.

 

Harminchárom éves kora ellenére Horváth János már rengeteg tapasztalattal bír, tősgyökeres villányiként a helyismeret is mellette szól, így pozitív kihívásként éli meg, hogy minden feltétel adott a nagy borok készítéséhez. A nagy bor alatt a kiugró minőségű, gyümölcsökben gazdag tételeket érti, ennek megfelelően a tulajdonossal egyetértésben a korábbi 14-16 helyett ma már csak 10-12 hónapig érlelődnek hordóban a Streit-Zagonyi borok.

 

Villányban beköszöntött a jövő

 

A villányban sikeres kékszőlők mellett (cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot) komoly szerepet szánnak a shiraznak és a siklósi területeikből adódóan a fehér fajtáknak is, a hárslevelűnek, a chardonnay-nak és az ottonel muskotálynak. „Az értékesítőkkel és a tulajdonossal, igazi csapatként alakítjuk ki a stratégiánkat az elkészítendő borok és a telepítendő szőlők kapcsán egyaránt” – magyarázza Horváth János.

 

2022-ben nagy jubileumot ünnepel a borászat. Éppen 200 éve, 1822-ben született a nagy példakép, Zágonyi Károly. Tervek a méltó megemlékezésre már körvonalazódnak Streit György fejében, sikeres üzletemberként azonban jól tudja, kitartásra, becsületre és szorgalomra van szükség, hogy eljussanak odáig. Eddigi pályafutásuk alapján azonban úgy tűnik, rendelkeznek mindezzel. Akárcsak a springfieldi győztes hadvezér, aki vigyázó szemeit immár a washingtoni Capitolium faláról veti a Villányban nagy tettre készülő utódokra.



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!