A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Zajlik a jégbor szüret

Washingtonban, Kanadában és Kisharsányban

2009-01-16 | Tóth Adrienn


Zajlik a jégbor szüret

Sokan keresik a jégbort, sikk lett inni. Talán nem is véletlen, hogy a stílust felfuttató Kanada legszebb tételeiért főleg az édes szájízükről és jéghiányukról egyébként is híres Közel-Keleten rajonganak. Azonban a hazai fesztiválokon is sokszor fut össze az ember tanácstalan jégbort kutató fogyasztókkal. Azoknak, akik ez iránt a borkülönlegesség iránt érdeklődnek, tisztában kell lenniük azzal, hogy az igazi jégborok a magas árkategóriába tartoznak, a készítésükkel járó kockázatot és a hiteles borkészítés okozta alacsony mennyiséget ugyanis meg kell fizetni.


 

Mi játszódhat le ilyenkor egy szőlő fejében?

A jégbor egy édes bor, amely nem egy egyszerű késői szüretből származik. Inkább egy nagyon késői szüretből. Képzeljünk magunk elé egy szőlőtőkét, vagy rögtön inkább néhány sornyit. Hiába zajlott le a szüret körülöttük mindenütt, rajtuk még mindig ott csüngnek a fürtök. Egy ideig azt még gondolják, hogy a többi borból nyilvánvalóan száraz bort akarnak készíteni, őket viszont édes bornak szánják majd, ez az oka a szüretelők átmeneti elmaradásának.

Egy idő után azonban végképp feladhatják a reményt, amikor azt látják, hogy a többi szőlőt lassan metszeni kezdik. Az ő soraik között pedig a helyzet még mindig változatlan. Néha ugyan el-elvetődik arra valaki, megkóstolja gyümölcseiket, de aztán rájuk hull a hó, és nem történik semmi. Lehet, hogy olyan rossz minőséget produkáltak, hogy még leszedni sem érdemes őket?

Majd fagyni kezd, most már biztos a kudarc, teljes a depresszió. Erre a helyzetre szoktuk mondani embernyelven, hogy „amikor már minden reményt feladtál, hirtelen történik valami jó”. És valóban, több napnyi fagy után, amikor a levegő hőmérséklete hosszabb távon megbízhatóan –8 fok alá süllyed, megjelennek a szüretelők.Ugyanis erre a hőmérsékletre van szükség ahhoz, hogy a bogyók víztartalma megfagyjon. Az eljegesedett szemeket később gyorsan kipréselik még mielőtt azok felengednének. Az apró jégkristályok a héjjal együtt visszamaradnak, csak egy sűrű, tiszta lé folyik ki a csapon. Az így nyert must cukor és szárazanyag tartalma magas, hiszen ezek az anyagok a vízzel ellentétben nem fagytak meg.

Nemzetközi kitekintés

Klasszikus jégbortermelőnek Németország és Kanada számít. Itthon is többen elkészítik alkalmanként ezt a ritkaságot, de talán Villányra, legmelegebb borvidékünkre nem sokan asszociálnak a szó hallatán. Mielőtt azonban Kisharsányba térnénk, nézzünk kicsit szét, hogy alakult a világ más részein az idei jégbor szüret.

Mind Kanadában, mind az Egyesült Államok észak-keleti államában, Washingtonban már december elején megkezdődött a jégborhoz szükséges szőlő szedése. Amíg az előbbi vidéken nagy biztonsággal szinte minden évben elkészítik ezt az édes bort, addig a washingtoni Ste. Michelle pincészetnek az utóbbi négy évtizedben mindössze hat alkalommal adatott ehhez megfelelő időjárás. A pincészet így nyilatkozik: „Néhány évben sikerül jégbort készítenünk, a legtöbb alkalommal azonban csak végignézzük, ahogy a gyümölcsök a földön kötnek ki, mert nem fordul elég hidegre az idő.”

Igen, a jégbor készítés kockázatos mulatság. Előfordulhat, hogy a túl enyhe idő, bizonyos betegségek vagy egy rosszkor jött eső miatt az egész termés elvész. Az általános felmelegedést jósló tudósok szerint pedig csak egyre rosszabb lesz a helyzet, és akár a most biztos termelőnek számító Kanada is lassan elveszíti ezen státuszát. Már észlelhető ugyanis a -8 fok alatti átlaghőmérsékletű napok számának csökkenése.

Irány a Villányi borvidék

A kisharsányi Vylyan Pincészetben a 2003-as évjáratban készítettek legutoljára jégbort. Különlegességnek számított ez a tétel, hiszen a szokásokkal ellentétben kékszőlőből nyerték. A végül mindössze 675 liternyi cabernet franc-ból készített jégborhoz 2004. január 7-én szüretelték le a szőlőt.

Hasonlóan alakultak a dolgok idén is, a január 9-10-i jégbor kommandó bevetését így joggal nevezheti a pincészet az év első szüretének. Idén a Pillangó-dűlőben háromhektárnyi olaszrizling várt sorsa beteljesülésére. A két éjszakán át tartó munkát követően a pincészet munkatársai és lelkes segítőik annyi szőlőt szüreteltek, hogy abból Ipacs Szabó István főborász kb. hat hl mustot tudott préselni.A háromhordónyi bor nem kis kihívást állít az élesztőgombák elé, hiszen azoknak egy 390 gramm/liternyi cukortartalmú, tehát nagyon sűrű borban kell majd dolgozniuk. A főborász az erjedést követően azonban nem hagyja sokáig hordóban a borkülönlegességet, nehogy az elveszítse friss, gyümölcsös ízeit.

A villányi szüret a jelenlévők nyilatkozata alapján jókedvűen zajlott, köszönhetően részben a védőitalként funkcionáló, szabad tűzön készített forralt bornak. A helyszínről fagyási sérülésekről sem kaptunk jelentést, így várhatóan egy hasonlóan áldásos évben ismét várják a kalandorokat, akik részt kívánnak venni ezen a fejlámpás szüreten.

A cikk illusztrálására a kisharsányi szüret képeit használtuk.

Ha érdekelnek további írásaink a témában, jelentkezz Téma hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!