Étel-borpárosítás
2008-02-01 | Tóth AdriennFőbb fogások és borkísérőik
Az étvágyhozó aperitifről
A vacsora előtt elfogyasztott ital elsődleges funkciója, hogy étvágyat csináljon, épp ezért ilyenkor nem praktikus érdes likőröket felszolgálni. Egy pohár száraz fehérbor, esetleg pezsgő azonban kitűnő választás.
Tipp: száraz pezsgő, sauvignon blanc, cserszegi fűszeres
Az előétel
Amennyiben egy könnyebb fogást választunk előételnek, például halat, csirkét vagy egy zöldségekre épülő, akár meg is tarthatjuk aperitifünket. Ha azonban mindenképp egy újabb palackot nyitnánk ki, maradjunk a fehérboroknál, ilyenkor az asztalra kerülhet egy száraz olaszrizling vagy egy hárslevelű. Amennyiben egy paprikás ételt tálalnánk fel, vagy már az előételünk is vörös húsokra épül, kitűnő lehetőség mutatkozik egy pohár rosé vagy siller bor kinyitására.
Tipp: olaszrizling, hárslevelű, vagy akár rosé
A főétel
Azoknak, akik halételt (kivétel ez alól a halászlé) vagy csirkés, pulykás fogást adnak a vendégeknek főételként, komolyabb fehérbort javaslunk, ez lehet egy szép, száraz furmint vagy egy hordós érlelésű chardonnay. A marha- vagy disznóhúsból készülő finomságokhoz azonban már illik vörösbort kínálni. A legjobb ételkísérő vörösboraink kadarka, merlot vagy kékfrankos szőlőfajtákból készülnek.
Tipp: ha fehérbor furmint, chardonnay, ha vörösbor kékfrankos, merlot, kadarka
Zárásképp
A legtöbb magyar háztartásban a záró fogás általában valami édesség. Érdemes azonban ezt megelőzően egy sajttálat is felszolgálni. Még bort sem kell váltani, amennyiben a főételhez fehérbort kínáltunk, készítsünk ki különböző ízesítésű gomolyákat és krémsajtokat a tálra, ha vörösbor volt utoljára a poharunkban, szeleteljünk hozzá inkább camembert vagy félkemény sajtokat.
Végül pedig következzen az édesség. A bor és a desszert párosításának egyik alapszabálya, hogy a bornak édesebbnek kell lennie az őt kísérő fogásnál. Emiatt nagyon édes, nehéz süteményekhez, tortákhoz nem könnyű megfelelő partnert találni. Ha azonban egy gyümölcsökre épülő, könnyedebb desszertet tálalunk fel, rengeteg késői szüretelésű édes bor közül választhatunk Tokajtól egészen Badacsonyig.
Tipp: a sajthoz tartsuk meg a főétel borát, a desszerthez válasszunk késői szüretelésű, édes fehérbort Tokajból
Ha az általánosságoknál mélyebbre ásna...
A bornak a szerkezete, tömörsége az étel-borpárosításnál is kulcskérdés, hiszen hogyha az egyik fél dominál, akkor nincs egyensúly. Márpedig az étel-borpárosításnál pontosan a harmónia a lényeg! Máshogy fogalmazva, akkor van értelme borokat és ételeket „házasítani” ha a kettőjük frigyéből született alkotás jobb, mint az étel vagy bor külön-külön.
Ellentétek elve
Párhuzamok elve
Sajt és bor
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
De'Ricci: generációkon átívelő tisztelet és hűség a terroir iránt
Megjelent a Winelovers Wine Awards eredményeit listázó digitális kiadvány
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!