A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

130 aranyérem a villányi borvidék versenyein

Hatszáznál is több bor szerepelt a mezőnyben

2018-05-02 | Vinoport


130 aranyérem a villányi borvidék versenyein

Borversenyekben bővelkedő hónapot tudhat maga mögött a Villányi borvidék. Mint minden évben immár hagyományosan, idén is megrendezésre kerültek a termelők és a szakma képviselői által is elismert megmérettetések.


 

Bár a borvidék egy egység, de két kisebb, meghatározó térség alkotja, ennek megfelelően körzetenként 1-1 verseny került megszervezésre idén áprilisban. A Villányi Hegyközség versenye immár  50. alkalommal, a Tenkes, (azaz Siklósi) Hegyközség 35.-ször hívta versenybe a térség borait.

 

A verseny iránt kifejezetten komoly érdeklődés mutatkozott a termelők körében: 2018-ban összesen 184 pincészet 632 bora szállt ringbe a borvidék szakmai megmérettetésein, amelyből 193 fehér, 86 rozé és 353 vörös bormintát neveztek a térség kisebb és nagyobb bortermelői. A horvát borászati közösségekkel kialakított együttműködéseknek köszönhetően 22 horvát termelő 57 borát is megkóstolhatta a zsűri.

 

A Villányi Hegyközség borversenye 2018. április 18-án zajlott le a Villányi Művelődési Házban, majd április 24-én a Szent György-napi borverseny lebonyolítására a Siklósi Várban került sor. A szervezők minden évben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a helyi bírák mellett országosan is elismert szakértőket vonjanak be a borok érzékszervi minősítésekor. A borbírálatot sok más szakember mellett Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Prof. Dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, valamint Légli Ottó, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke is segítette.

 

 

A Villányi borvidék versenyein összesen 32 oklevél, 101 bronz, 356 ezüst és 130 aranyérem született. Nagy arany díjazásban 13 bor részesült; a borvidék Champion díjas bora a Bock Borászat 2011. évjáratú Capella cuvée-je lett.

 

Hagyományteremtő szándékkal került megalapításra a „Villány Média Bora” kitüntetés - ezt a bort egy külön bizottságban a média képviselőiből álló zsűri választhatta ki az aranyérmes borok közül. „Villány Média Bora” így első alkalommal Ősi Gábor Pincészetének 2015. évjáratú Cabernet Sauvignon-ja lett.

 

Forrás: villanyiborvidek.huMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!