A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

15 dollár a világ legjobb boráért

A déli félteke parádézott az IWSC-n

2015-10-01 | Vinoport


15 dollár a világ legjobb boráért

Összesen 24 trófeát osztottak szét idén a fajtaborok között az IWSC-n, vagyis az International Wine & Spirit Competitionön. Egy-egy bajnokot már ötezer forint értékben tesztelhetünk, persze csak ha a megfelelő országokba utazunk. Előnyben a déli félteke.


Az IWSC-n versenyző tételek több mint 30 különböző országból érkeztek, és a déli félteke kifejezetten jól szerepelt idén. Az eredményeket tegnap tette közzé az 1969-ben alapított, Nagy-Britannia központú szervezet.

 

A Riesling Trófeát a dél-afrikai Marks & Spencer Paul Cluver Ferricrete Riesling 2014 kapta. Alig több mint ötezer forint az M&S üzletekben.

 

Új-Zéland a Pinot Noir és a Sauvignon Blanc Trophykat vihette haza. A borok mellett mézzel is foglalkozó kézműves Crown Range Cellar Signature Selection sorozatának 2013-as Grant Taylor Central Otago Pinot Noir-ja egyedinek vallja magát, mint a pince minden terméke, ezért számozott, exkluzív darab. Saját kategóriájában nyert a Rapaura Springs Marlborough Sauvignon Blanc 2015-öse is. A pincészet szerint 15 dollár nem rossz ár a világ legjobb sauvignon-jáért. A bort a  Winestate Magazin is elismerte. (A címlapképet az ő honlapjukon találtuk.)

 

Új-Zéland az érmek mennyiségét tekintve is jól teljesített: húsz aranyérmet is szerzett, ezeket számos eltérő fajtaborokért kapta. A zsűri kiemelte, milyen magas volt idén a nevező új-zélandi tételek minősége, és pozitívumként értékelték, hogy az ország számos kategóriában indult. A sauvignon blanc-jaik között néhány idősebb, hordós erjesztésű tétel is kiemelkedett.

 

 

Ausztrália elképesztő mennyiségű, összesen 50 aranyérmet zsebelt be. A palackos erjesztésű habzó kategóriában 2007 óta nem nyertek, most viszont a House of Arras’ EJ Carr Late Disgorged 2002 kapott kitüntetést. Ez egy chardonnay-pinot noir házasítás Tasmaniából, egy hűvös évből. A szintén ausztrál, Hunter Valley-beli McGuigan Bin 9000 Semillon 2006 sorozatban másodszor nyert Semillon Trophy-t.

 

Chile is jól teljesített, a vörös házasításokért kijáró legmagasabb elismerést a TerraNoble Lahuen Rojo 2012-vel szerezte meg a casablancai Viña Terranoble. A Chile legnagyobb borvidékén, Maule Valley-n több mint húsz éve tevékenykedő, dinamikusan növekvő pincészet honlapja éppen nem működik, viszont itt van róla egy klassz videó:

 

Viña Terranoble - Casablanca, Chile from Facundo Lozano on Vimeo.

 

A Carmenère trófeát a Sibaris Carmenere 2013 kapta a Viña Undurraga SA-tól. Fun fact: ez a pincészet 1879-ben indult el, alapítója akkor Franciaországból hozott pinot noirt és cabernet sauvignon, Németországból pedig rajnai rizling és tramini klónokat. Chileiként ő szállított először bort az Egyesült Államokba, ezekkel már 1910-ben díjat nyert. Ez a Gran Reserva bor nevével a Sybarites törzs, pontosabban városuk, a Sibaris (ma Bon Vivants) előtt tiszteleg, és a leírás szerint   azoknak a kifinomult lelkeknek szól, akik az életre úgy tekintenek, mint az örömök hosszú ideig tartó keresésére.

 

Az év bortermelőjének kijáró díjért az egyes országok shortlistjeit is most tették közzé, ide kattintva lehet böngészni.

 

IWSC egyéb kategóriákban kiosztott díjait itt találják. A borokat 300 borbíra kóstolta le az elmúlt hét hónapban, heti nagy nap munkával. Az érmes borok között ide kattintva lehet keresgélni.

 

A listán magyarokat is találunk majd. Magyarként érmet kapott a Tokaj Kereskedőház, a Royal Tokaji, a Bock, a Geszler, a Puklus, a Törley, a Bankert és Fiai, a Hilltop, a Lajvér, és a Patricius. Ezek közül egyedül a Tokaj Kereskedőház szerzett aranyérmet, méghozzá a 2007-es Essenciával.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!