A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

2008-as Magyar Sommelier Bajnokság

Várják a jelentkezőket

2007-12-17 | Tóth Adrienn


Immár tizenhatodik alkalommal kerül sor a hazai pohárszakértők, dekantáló-zsonglőrök, borlap-szakírók, vagyis a sommelier-k országos versenyére. A benevezés lehetősége ezennel nyitva áll a szakavatottak előtt egészen február 18-ig, amikor is lezárul a nevezési határidő. A következőkben áttekintjük, hogy milyen feladatokból is áll egy ilyen verseny.


A „játék” két fejezetből áll, a február 15-i elődöntő zárt körben zajlik a Gundel Étteremben, a versenyzőkön kívül csak a zsűri lesz jelen. A nap első felében egy húsz kérdésből álló tesztet kell kitölteni, itt sor kerül majd egyéni ételekhez, valamint komplett ételsorhoz illő italok kiválasztására. Három párlatot is fel kell ismerni, azaz pusztán kóstolás útján meghatározni azok származási helyét, fajtáját, márkáját. És persze nem maradhat ki két bor leírása sem. Erre a feladatcsoportra a versenyzőknek másfél óra áll rendelkezésre.

Még szintén az elődöntőben gyakorlatiasabb feladatokkal is szembe kell néznie a kihívásra vállalkozóknak. Kétszer nyolc perc áll rendelkezésükre a bizonyításhoz, hogy nemcsak papíron állják meg a helyüket. Dekantálással kezdenek, majd egy bort kell jellemezni egy általuk választott idegen nyelven.

A döntő egy lesz a március elsején az Utazás Kiállítás keretei között megrendezett Culinary Expo Magyar Bajnokság gasztronómiai versenyeinek sorában. Ezen az eseményen azonban már számítanak a szurkolók jelenlétére is. Olyannyira támogatják a nézők megjelenését a szervezők, hogy immár hagyományosan a verseny során a színpadon jellemzésre kerülő borokat ők is poharukba kaphatják, hiszen így feltehetően másképp ízlelgetik majd a versenyzők szavait is.

Itt már csak a korábbi forduló három legeredményesebb játékosa kap lehetőséget a szereplésre. A főleg gyakorlatiasabb feladatok sorát az idegen nyelven beszélő vendégek fogadása nyitja, akiknek a sommelier pezsgőt szolgál fel. Ezt követően egy adott ételsorhoz italsort ajánl, amely italsorban három külföldi bornak is szerepelnie kell. Majd egy dekantálást követően szóban ki kell javítania egy hibás borlapot, fel kell ismernie három bort és öt párlatot. Zárásként pedig egy közös meglepetés feladat következik.

Ezen a napon minden játékos majd egy órát, egészen pontosan ötvenkét percet tölt el a színpadon a figyelő zsűri és a drukkoló nézők szeme előtt, a különböző kihívásoknak megfelelve.

A versenyre jelentkezni lehet a Magyar Sommelier Szövetségnél.
Cím: 1061 Jókai tér 7.
Telefon: 353-4849
Internet: www.sommelier.hu
E-mail: info@sommelier.hu

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!