A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

4,2 millióért kelt el a legdrágább tétel

Lezajlott az első Tokaji Borárverés

2013-05-27 | Tóth Adrienn


A Tokaji Tavasz rendezvénysorozat keretében április végén került sor az első egyedi, hordós tételeket felvonultató Tokaji Borárverésre. A huszonkét kikiáltásra kerülő bor 60%-a elkelt, méghozzá a szervező Tokaji Borlovagrend által megszólítani kívánt éttermesek, borszaküzletek, hazai és nemzetközi borkedvelők körében. A megvásárolt borokat termelőik legkésőbb a következő árverésig lepalackozzák és szállítják újdonsült tulajdonosaiknak.


 

A Tokaji Borlovagrendnek a rendezvény kapcsán kiadott közleményéből kiderült, egy Michelin-csillagos étterem, az Onyx vásárolta meg a Demetervin Furmintját és a Kikelet Hárslevelűjét, borboltokhoz kerültek a Szent Benedek, a Royal és a Szepsy pincészetek kifejezetten az árverésre tartogatott borkülönlegességei. Magyar borrajongók álltak össze vásárlói csoportokká, így keltek el a Füleky-, Szent Tamás-, illetve Budaházy-borok. A termelők hűséges, régi vevőié lett a Disznókő- és a Barta-bor. Több ismert külföldi gyűjtő licitált tételekre a teremben és telefonon is. Így keltek el Samuel Tinon borai, és az árverés legdrágább tétele, a Hétszőlő 6 puttonyos aszúja.

Az utóbbi eredmény kapcsán megszólítottuk Raphael Reybier-t, a Tokaj Hétszőlő tulajdonosát: „Tulajdonképpen nem is csak az árverés a fontos, hanem maga a Borlovagrend újraélesztéséért tett erőfeszítés. Véleményem szerint a Borlovagrend egész Tokaj-Hegyalja számára egy kiváló marketing-, promóciós szervezet lehetne, és ez is az új küldetése. Az árverés, csakúgy, mint maga a lovagrend intézménye Franciaországban is komoly hagyománynak örvend, és jelentős szakmai elismeréssel bír. Fontos, hogy a Tokaji Borlovagrend is egy élő, tevékeny szervezet legyen, minél több programmal. Úgy érezzük, ez az árverés egy kiváló alkalom volt a közös fellépésre a megújult Borlovagrend borász tagjai számára.”

Tokaj világpiaci megítélése okán Raphael Reybier-t az esemény kapcsán arról is faggattuk, hogy miután 2000-ben megvásárolták a Château Cos d’Estournelt, amely bordeaux-i pincét a legendá, és máig érvényben lévő 1855-ös besoroláskor Saint-Estèphes településén belül legmagasabbra értékeltek, miért döntöttek 2009-ben egy tokaji borászat portfólióba vonása mellett.

„Tokaj több szempontból is egyedülálló a világon. Csodálatos és elismerést érdemlő történelem áll mögötte, gondolva itt pl. a nemzetközi szinten elsőként megvalósuló klasszifikációs rendszerre. Ezen túl azonban ugyanígy említenem kell a mikroklímát, az aszúsodást és a több száz éves borkészítési hagyományokat. Hiszem, hogy Tokaj végre ismét megkapja a már régen megérdemelt kitüntetett szerepet a borvilágban. Vonzó volt ez a gazdag történelem, hagyományvilág, és az aszú. Úgy gondoljuk, hog yha hosszú távban gondolkodva is, de érdemes Tokajba energiát és pénzt fektetni.”

4,2 millióért kelt el a legdrágább tétel

A rekordáron megvásárolt hordó, a 2010-es 6 puttonyos aszú a 2 800 000 forintos kikiáltási árról indulva 4 200 000 millióért kelt el. Úgy tudjuk e vásárlás mögött is többen állnak. Mit lehet tudni a csapatról? „Némelyik vásárlóhoz baráti szálak fűznek, másokat a tokaji „hittérítő” tevékenységem során ismertem meg. Mindegyikük nagyon izgatott volt a 2010-es 6 puttonyos aszú hallatán, és szívesen szálltak be a gönci hordónyi bor közös megvásárlásába. A Hétszőlő esetében segített a licitálásban egy nagyon kedves partnerünk is, aki egy Magyarországon élő, kínai származású éttermes barátunk. Hogy rajta kívül csak egy komoly nevet említsek: a világhíres Romanée-Conti borászat tulajdonosa is vásárolt a Hétszőlő aszújából. Ezeket a borokat a burgundi birtok pincéjében fogják továbbérlelni, amíg meg nem isszák a tulajdonosok a vendégeikkel.”

Végül magáról a borról érdeklődtünk: „Makai Gergely és Oroszlán Tamás kollégáimmal találtuk ki közösen, hogy milyen bort indítsunk az árverésre. A 2010-es év aszú szempontjából egy igen nehéz év volt, de aki türelemmel kivárt, a végén csodálatos aszúszemeket tudott szedni. Így fantasztikus aszútermésünk lett, és ennek egyik kiemelkedő tétele az árverésre is küldött 6 puttonyos aszú. A 7-es hordó elnevezést adtuk neki, mivel a 7-es hordót külön kezeltük, neveltük, és az a teljes tétel legszebb hordója volt.”

A következő aukcióra 2014 tavaszán kerül sor. A Tokaji Borlovagrend bízik abban, hogy ez az esemény néhány év múlva a tokaji bornaptár egyik legfontosabb dátuma lesz. Ebben erősítette meg őket Ronn Wiegand is, aki Mészáros Gabriellával és Winkler Nórával az árverést vezette, hiszen úgy gondolja, hogy a kaliforniai borárveréshez hasonlóan ez az rendezvény is kulcsszerepet játszhat a Tokaj márka nemzetközi felépítésében.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!