A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A 2009-es évjárat Badacsonyban

Közel ideális volt

2009-10-16 | Tóth Adrienn


A 2009-es évjárat Badacsonyban

Bár a Balaton észak-nyugati csücskében elhelyezkedő borvidék klasszikusan fehérborairól híres, az utóbbi években több szép pinot noir és kékfrankos is kikerült a helyi termelők kezei közül. A 2009-es évjárat valószínűleg mind a fehér-, mind a vörösborok frontján szép eredményt produkál majd, hiszen a szüret jelentős részét a hátuk mögött tudva, igen elégedetten nyilatkoztak a badacsonyi borászok.


Enyhe tél, hirtelen jött tavasz

A viszonylag enyhe telet csak egy december végétől január elejéig tartó hidegebb időszak szakította meg, amely azonban nem volt olyan drasztikus, hogy fagyveszély fenyegette volna miatta a növényeket. A tavasz sokáig váratott magára, a szőlő ezért kezdetben kicsit lemaradt a megszokottakhoz képest, amikor azonban beköszöntött a várva várt új évszak, gyors iramban történtek az események.

A virágzás idejére eső hűvös, csapadékos idő az érzékenyebb fajtákat jobban megviselte, a kéknyelű, a muscat ottonel és a szürkebarát sínylette meg leginkább a kedvezőtlen időjárást, így ezen szőlőfajták mennyiség szempontjából rögtön hátrányból indultak.

A május csapadékos volt, több helyen felütötte a fejét a peronoszpóra fertőzés, azonban időben történő permetezéssel meg lehetett akadályozni terjedését – mondta el a Vinoportnak Istvándi Gergely.

\"\"

Meleg nyár

Ezutána száraz és kiegyensúlyozott nyár következett – osztotta meg velünk Nagy László, a Villa Tolnay vincellére - amely egészen október közepéig kitartott. Ha mégis hullt az eső ebben az időszakban, akkor az gyorsan mozgó, intenzív záporok formájában történt.

\"\"

A nyárra jellemző egyenletesen meleg idő miatt hajszálnyival korábban értek a szőlők a megszokottnál, az egészséges fürtöket az október közepéig kitolódott indiánnyárban ideális körülmények között, nyugodtan lehetett szüretelni. Máyer János, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója kihangsúlyozta, hogy az idei igazán magas minőség kulcsát ebben, a késői nyárban látja.

A szüret a Szeremley Birtokon szeptember 2-án kezdődött meg a muscat ottonel fajtával, amelyet hamarosan követett a szürkebarát és a fehérbornak, rosénak és mustnak szánt pinot noir.

Magas cukorfok, szép savak

A cukorfokok egyenletesen magasak – számolt be nekünk Laposa Bence – és a savak is legalább közepesen magasak, így nagyon jónak mondható az egyensúly. A gondot egyedül az jelenti, hogy a mennyiség alacsonyabb a vártnál, még Laposáéknál is, ahol az egy tőkére eső fürtök száma nem tér el a korábbi évektől. Ez alól kivételt jelent a Szeremley Birtok, ahogy arról Szeremley László beszámolt, az eddig leszüretelt mennyiség nem tér el attól, mint amivel korábban számoltak.

\"\"

Mayer János véleménye a borászok beszámolóival párhuzamos. Kiegyenlítetten magas minőséggel számol, a tavalyi, szintén jó adottságokkal bíró évhez képest idén plusz előny, hogy a magas cukorfokok mellett szépen megmaradtak, nem lágyultak el a savak. A szakértő ezt a viszonylag folyamatosan hulló csapadékkal magyarázza.

Borbély Tamás ezt még kiegészítette. Szerinte a csapadékhiányosabb időszakokban a vidék vulkanikus talaja játszotta a kulcsszerepet, amely kiegyenlítetten magas hőmérséklet mellett is megőrizte a nedvességet, így gondoskodva az utánpótlásáról.

Még nem fejeződött be a szüret mindenhol

A borászokkal október közepén vettük fel a kapcsolatot, ekkorra bizonyos pincészetek, mint a Villa Tolnay, már befejezték a teljes szüretet, az Istvándy Pincészetnél azonban még hátra volt a kéknyelű, amelyet a borászat hagyományosan magasabb cukorfokkal igyekszik szüretelni a borvidéken általánosan megszokottnál. Laposáéknál a kéknyelűn túl még a hárslevelű is kint volt, és Szeremleyéknél sem ért még véget a szüret.

Azok a borászok, akiknek munkája még nem fejeződött be a szőlőben, egyelőre nem aggódnak, a három napja megérkezett esős, hideg idő még nem tett kárt a növényekben, fertőzések egyelőre nem mutatkoznak. Viszont néhány helyen pár nap alatt komoly károkat okoztak a seregélyek.

A leszüretelt termés egy része még erjed a pincékben, más részük már befejezte a fermentáció folyamatát. A fehérszőlők esetén a korábban boncolgatott sav és cukor arány mellett fontosak az idén rendelkezésre álló szép illat- és ízanyagok is. A kékszőlőkből készült borok még nagyon frissek, így nehéz komolyabb következtetést levonni róluk, az azonban megfigyelhető, hogy a színek kifejezetten élénkek, a szokásosnál mélyebbek.

\"\"

A borvidék azon pincészetei, akik nem saját maguk készítik és értékesítik boraikat, idén sincsenek könnyű helyzetben, a szőlőfelvásárlási árak a legtöbb esetben az önköltségi határ alatt vannak. Emiatt várható, hogy többen is felhagynak majd a szőlőtermesztéssel és kivágják ültetvényeiket a közeljövőben.

A fentieket összegezve elmondhatjuk, hogy ígéretes és hosszú életű évjáratnak ígérkezik a 2009-es Badacsonyban, ennél több konkrétumot azonban várhatóan majd csak a borok kóstolása után szűrhetünk le.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!