A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A 2016-os évjárat utolsó tokaji előrejelzése

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji borvidékre augusztus 23-29.

2016-08-23 | Tarcal Kutató


A 2016-os évjárat utolsó tokaji előrejelzése

Közeledik a szüret, emiatt a permetszerek várakozási idői befolyásolják a növényvédelmet. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet idei utolsó előrejelzése.


Nyitókép: Béres Szőlőbirtok

 

2016-ban a szőlő növényvédelmének gerincét a lisztharmat elleni védekezés adta. Néhány ültetvény kivételével, azonban a lisztharmat sem okozott nagy kártételt. A csapadékos júliusi és augusztusi időjárás kedvezett a szürkerothadás megjelenésének, amely speciális szürkerothadás elleni készítmények használatát tette szükségessé.

 

Az idén is megjelentek a rügykárosítók, azonban az ültetvények többségében nem okoztak jelentős károsítást. Rügyfakadás után az atkák és a szőlőtripsz jelentett komolyabb növényvédelmi kihívást. Az amerikai szőlőkabóca az idei évben kisebb egyedszámban jelent meg az ültetvényekben, mint 2015-ben. 

 

A furmint szőlőfajta az érés kezdetén van. A sárga muskotály esetében megkezdődött a próbaszüret.

Lisztharmat

A kórokozó fertőzési nyomása továbbra is magas, jelzik a borvidéki mérőállomások, de a bogyók fejlettsége miatt fertőzés esélye már kicsi. Az asszimilációs felület védelme érdekében esetlegesen kén hatóanyagra alapozva lehet védekezni.

Peronoszpóra

A fiatal leveleken megtalálhatóak a peronoszpóra olajfoltjai, melyek ki is virágoztak. E levelek többsége azonban a második időszerű csonkázás során eltávolításra kerül. Az idősebb levelek kevésbé érzékenyek a fertőzésre, a fürtök is kinőttek fogékony stádiumukból. Védekezés során a lombozat védelmére koncentrálva, réz készítményeket használjunk, melyek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 21 nap. Ezt vegyük figyelembe a szüret időpontjának megválasztásakor, elsősorban a korai fajták esetében.

 

Szürkerothadás

Fejlődésük előrehaladtával a bogyók egyre fogékonyabbak a kórokozóra. A tünetek több helyen megfigyelhetőek a fürtökön. A kései fajtáknál indokolt lehet a védekezés, speciális szürkerothadás elleni készítményekkel. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés) teret nyithat a fertőzésnek. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: fenhexamid, iprodion, boszkalid, pirimetanil, ciprodinil, fludioxonil. A szüret tervezésekor vegyük figyelembe a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét.   

Fakó rothadás

A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre megfelelő a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények ez esetben nem alkalmasak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan. Jégkár esetén sajnos kénytelenek vagyunk permetezni.

 

A 2016-os évjárat utolsó tokaji előrejelzése

Feketerothadás

Feketerothadás esetében újabb fertőzésre már nem kell számítani. Ahol az idei évben a kórokozó problémát okozott, ott a következő évben mindenképp figyelmet kell majd fordítani a kórokozóra.

Fás betegségek

A fás betegségek tünetei több ültetvényben egyre erőteljesebben látszanak. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A Tokaji Borvidéken ESCA-val és Botrioszférával lehet leggyakrabban találkozni. A tüneteket mutató tőkét meg kell jelölni. Ezen tőkéket a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét már most azonnal vágjuk ki és égessük el.

Tarka szőlőmoly

A tarka szőlőmoly egyedeit kis számban fogják a csapdák. A védekezés csak abban az esetben indokolt, ha tömegesen károsítanak a lárvái. A lárvák károsítása utat nyithat a szürkerothadásnak. 

Atka

Levél-, gubacs- és takácsatka kártétel több helyen megfigyelhető. Ahol jelentősebb a kártétel ott indokolt lehet atkaölő készítmény használata.

Amerikai szőlőkabóca

Az idén jelentősen kevesebb kabócával találkoztunk, mint tavaly. A kihelyezett sárga ragacslapok folyamatosan fogják az amerikai szőlőkabóca imágói. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

 

A 2016-os évjárat utolsó tokaji előrejelzése

Vadkár

A szőlő érésével egyre inkább számolni kell a vad megjelenésére. Védekezésre használhatunk vadriasztó készítményeket, elektromos riasztót, illetve emberi hajat. Megjelentek az első seregély csapatok! Az ellenük való leghatékonyabb védekezés a termés Raschel-hálóval történő védelme.

Az érő termést károsíthatják még a darazsak, ellenük csapdázással és a fészkek óvatos eltávolításával tudunk védekezni.

Gyomszabályozás

A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet. Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással, soraljművelővel is elvégezhető.

 

Szüret után, de még a lomb lehullása előtt ajánlott elvégezni egy kén és réz hatóanyagokat tartalmazó lemosó kezelést. A kórokozók áttelelő képleteinek gyérítése céljából.

 

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Előrejelzésünkkel a következő év tavaszán újra jelentkezünk.

 

Szerző: Pableczki Bence, növényorvosMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!