A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Béres Szőlőbirtok zöld megközelítésben

Zöldi-Kovács Árpád nyilatkozott

2012-04-26 | Tóth Adrienn


A Béres Szőlőbirtok zöld megközelítésben

A borok világáról beszélve szinte közhelynek tűnik a természet jelentőségének említése. A természetre azonban nemcsak a változó évjáratok, a gyakran egy dűlőn belül megtalálható különböző talajtípusok vagy természethű borok egyedisége kapcsán gondolhatunk, hanem érdemes oly módon is, hogy saját tevékenységünk rá gyakorolt hatását vesszük nagyító alá. A Béres Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatójával, Zöld-Kovács Árpáddal erről a témáról beszéltünk.


Úgy gondolom, hogy egy, a természethez olyan erősen kötődő vállalkozásnak, mint egy borászat, gazdálkodása során különösen ügyelnie kell a környezettudatos működésre. A Béres nem egy bioborászat, ettől függetlenül azonban, ha odafigyelünk, sokat tehetünk a környezetünket terhelő negatív hatások csökkentéséért. A kezdetek óta az a célunk, hogy barátságban éljünk a természettel.

Milyen konkrét lépéseket tettetek ennek érdekében?

Már a birtok alapításakor fontos volt ez a szemléletmód, ezért olyan birtoképületet terveztettünk, hogy az minél kisebb tájsebet ejtsen az erdőbényei panorámán. Amellett, hogy igyekeztünk egy, a környezetbe illeszkedő borászatot felépíteni, a felhasznált anyagok kiválasztásakor is jelentőséget tulajdonítottunk azok eredetének. Így mind a kőburkolatunk, mind az épület kialakításához szükséges tölgyfa a Zemplénből származik.

Ugyancsak a birtokunkhoz kapcsolódik még, hogy az épület helyén állt itt egy diófa. A tulajdonosok úgy döntöttek, megóvják ezt a fát – amely egyébként a címkéinken is megjelenik –, így maga a borászat tulajdonképpen e köré épült fel, körbeölelve azt.

A szőlészeti munkák tekintetében is megvalósultak hasonló célú beruházások?

A szőlőtermesztésben a környezet megóvása érdekében kiemelten fontos, hogy csak akkor és annyit permetezzünk, amennyi feltétlenül szükséges. Ennek érdekében a modern technológiára támaszkodunk. 2006-ban a Lőcse-dűlőben állítottunk fel egy automata mérőállomást, amelynek adatait figyelve és elemezve hatékonyabbá tehetjük permetezési munkáinkat.

A szélesebb körű tapasztalatszerzést, a borvidék klímájának alaposabb megismerését szolgálja, hogy a mérőállomásunkkal a borvidéken létrehozott, másik huszonkét egységből álló rendszerhez csatlakoztunk, és a saját adataink mellett más települések időjárását is figyelemmel tudjuk kísérni. Érdekességképpen azt is elárulom, hogy nemcsak a szőlőben zajló munkák meghatározásakor jön jól ez a mérőállomás, hanem akkor is, amikor meghatározzuk a Bor, mámor…Bénye pontos dátumát. Ilyenkor rendre megnézzük, hogy a korábbi években ugyanezen a napon milyen idő volt a településen.

Ugyancsak ide tartozik, hogy immár több éve csatlakoztunk az Agrár-környezetgazdálkodási Programhoz, amely rendszerszemléletével segít minket a környezettudatossá válásban, például azáltal, hogy javaslatára mellőzünk bizonyos vegyszereket, talaj- és levélvizsgálatokat végzünk, rovarcsapdákat helyezünk ki, és élőhelyet biztosítunk madaraknak.

Vannak olyan környezettudatos tevékenységek egy pincészetnél, amelyek nemcsak néhány munkafolyamatot érintenek, hanem átszövik a teljes működést?

Több ilyen is van. A Béres csoporton belül elsőként a pincészetnél döntöttünk a szelektív hulladékgyűjtés bevezetéséről. Ha belegondolunk, a beszállítások kapcsán rengeteg csomagolóanyag érkezik egy borászathoz, amely általában jól újrahasznosítható.

Ezeken túl nem feledkezhetünk el a helyi vendéglátás során keletkező üres palackokról vagy a különböző fesztiválokon termelődő hulladékról sem. Mi itt, a borászatban 2006 óta külön gyűjtjük a papír-, a műanyag és az üveghulladékot, amelyet a helyi hulladékgazdálkodási vállalkozás szállít el tőlünk.

A szelektív hulladékgyűjtésen túl, úgy tudom, alternatív energiaforrások alkalmazásával is éltek.

Igen, ezek közül a legfontosabb a fűtés. Itt 2009 jelentette a fordulópontot. A metszés után visszamaradt venyigéket korábban a talajba dolgoztuk bele, ettől az évtől azonban összegyűjtjük valamennyit, és egy speciális bálázó géppel hozzuk azokat hosszú távú tárolásra alkalmas állapotba. A bálákat a birtokközpont venyigetárolójában tartjuk a nyár folyamán, ahol szép lassan kiszáradnak, hogy télre első osztályú tüzelőanyag váljon belőlük.

A Béres Szőlőbirtok zöld megközelítésben

Ebben az esetben nem valami kiegészítő fűtési rendszerre kell gondolni, enyhébb hidegben ugyanis a borászat fűtését a biomasszakazánunk látja el, csak különösen nagy hidegek esetén szorulunk a gázfűtésre, ezáltal jelentősen csökken a birtok külső energiaforrás-igénye. Idén március elsejéig kitartottunk, az utolsó venyigéket azon a napon égettük el.

Ezen túl még nekünk is újdonságnak számít, hogy tavaly egy pályázat támogatása és saját tőke bevonása révén tizenkét, harminc négyzetméter összterületű sík napkollektort állítottunk üzembe. Ezek segítségével a borászat, az irodák és a vendéglátás melegvíz-igénye biztosított.

Miért kell ezeket, a külön-külön is jelentős munka- és anyagi befektetést igénylő fejlesztéseket megvalósítani?

Önállóan is fontos lépés valamennyi, összességükben azonban jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy zöldebb birtokká váljunk. Idén ünnepeljük a tízéves születésnapunkat, és úgy vélem, hogy az elmúlt években végrehajtott beruházások lehetővé teszik azt, hogy ne csak a borainkra lehessünk büszkék, hanem tudatos, környezetbarát technológiánkra is.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!