A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Délceg egy új műfaj Mádon

Demeter Endre válaszolt

2012-07-20 | Tóth Adrienn


A Tokaji borvidékhez tartozó Mádon dolgozó Demetervin idén nyáron először jelent meg kizárólag tartályban érlelt borral. A Délceg névre hallgató száraz fehér házasítás kapcsán Demeter Endrét, a pincészet borászát kérdeztük. Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogyan született meg ez a bor, és mit jelképez a fiatal borász számára.


Az útkeresés időszakában vagyunk. A Délceg jelentette műfaj azonban nem példa nélküli, hiszen a Mádi Körben párhuzamosan folytak és folynak a kísérletek több pincészetben. Érdekesnek találom, hogy a 2011-es évjáratból rajtunk kívül a Royal Tokaji és a Szent Tamás Pincészet is először jelent meg tisztán tartályos érlelésű borral, amelyek szinte azonos koncepció mentén készültek.

A fő cél a Délcegnél is az volt, hogy egy könnyed, jóivású bort hozzunk létre. Fontos ugyanakkor, hogy bár a széles körben történő értelmezhetőség a cél, a bor nem tagadhatja meg Mád karakterét. Az ásványos vonalat bárki számára könnyen felismerhetően hordozza ez a bor.

Mennyire számít újnak a kizárólag tartályos erjesztésű tokaji bor gondolata számodra?

Mi már 2003 óta folytatunk kísérleteket a pincében, a saját nyers pezsgőnkhöz ugyanis tartályos erjesztésű és érlelésű pezsgőalapborra volt szükségünk. A Délceget megelőzően ugyanakkor minden – nem buborékos – borunk hordóban érett. Úgy gondoltam, a korábbi pezsgős kísérletek tapasztalatainak köszönhetően most értünk el arra a szintre, amikor egy tartályos erjesztésű borral is megjelenhetünk a piacon.

Milyen szőlőfajtákból készült a bor, és honnan származik az alapanyag?

Mivel a pincészet ültetvényeinek 99%-át furmint és hárslevelű teszi ki, a Délceghez is e két fajtát használtunk fel. A furmint a bor 80%-át, míg a hárslevelű a maradék 20%-ot adja. A szőlő kizárólag Mádról és saját területről származik.

A művelésben nincs különbség, a Demetervinnél az összes szőlőben ugyanazon elvek szerint dolgozunk, ennek megfelelően a Délceg alapanyagánál is extrém terméskorlátozást alkalmaztunk, maximum1 kilogramm szőlő volt egy tőkén. Az erre a borra jellemző egyediséget a nagyon korai szüret adta.

A Délceg egy új műfaj Mádon

2011-ben szeptember 7-én kezdtem szedni a szőlőt ehhez a tételhez. Ez fontos, hiszen ettől lett könnyed és délceg. Egy komoly savgerinc tartja a bort, amely egyensúlyos alkoholhangsúly nélkül.

Mit kell tudnunk a borkészítésről?

A spontán erjedést követően a Délcegnél is kézi préssel választottuk el a mustot a héjtól, ahogy a többi borunknál. A többi Demetervin-borhoz képest az egyetlen különbséget az adja, hogy ez a bor nem került hordóba: mind a feldolgozás, mind az érlelés tartályban ment végbe. Az 5000 palack letöltésére két hónapja került sor.

Hol lehet megvásárolni, és milyen alkalmakra javaslod a pincészet új borának első évjáratát?

A bor a pincén túl a Radovin üzleteiben és a Divino borbárban kapható. Alkalmakról szólva, az ember életében ezerféle helyzet van, és mindegyikhez akad megfelelő bor. A Délceg egy könnyed, beszélgetős bor, már amennyire egy mádi bor könnyed, beszélgetős bor lehet. A pincénél mi szívesen készítünk fröccsöt is belőle. Nyilván megállná a helyét egy komolyabb mezőnyben is, de itt nem ez a cél, a név és a csavarzár is erre utal. Összességében úgy fogalmaznék, hogy ezt a bort a mindennapok kísérőjének szánjuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!