A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A déli fekvéstől gyümölcsösebbek a pezsgőink

Pinceszemle Champagne Bernard Remy 2014

2014-09-18 | Tóth Adrienn


A déli fekvéstől gyümölcsösebbek a pezsgőink

A Champagne Bernard Remy pincészetét negyven évvel ezelőtt alapított a névadó, Bernard Remy. A tizenegy hektáron gazdálkodó birtok rendszeresen ér el eredményeket olyan nemzetközi fórumokon, mint a Decanter World Wine Awards vagy a Gilbert&Gaillard. A Vinoportnak Virginie Philippot exportmenedzser nyilatkozott.


 

Mi különbözteti meg a Bernard Remy champagne-okat a többitől?

 

A Champagne Bernard Remy a borvidék déli részén található, ezen belül a Côte des Blancs-on belül, a Côte de Sezanne alrégióból származnak a szőlőink. Ez a terület méretében kicsi, de egyedi klimatikus adottságokkal rendelkezik. Ez abban nyilvánul meg, hogy itt 1 Celsius-fokkal magasabb a hőmérséklet a borvidékre jellemző átlagnál. Ennek köszönhetően a szőlőink, majd természetesen az ezekből készített pezsgőink erőteljesebb gyümölcsösséggel bírnak.

 

Ahogy az a Côte des Blancs régióra jellemző, mi is elsősorban chardonnay-vel foglalkozunk. A mi chardonnay-nkra azonban több kerekség, magasabb fokú érettség, gazdagabb gyümölcsösség jellemző, mint például az Eperney-ből származó, ugyanilyen szőlőfajtájú gyümölcsre, amely karakterében inkább minerálisnak mondható.

 

Ez a terroir adta egyediség különbözteti meg a pezsgőinket más champagne házakéitól. Annál is inkább lényeges ez, mert Champagne-ban rengetegen készítenek pezsgőt, a kizárólag Côte de Sezanne-ról származó alapanyag azonban nagyon ritka.

 

Ha csak egy pezsgőn keresztül mutathatnád be a pincészetet, melyik lenne az?

 

Egyértelműen a Blanc de Blancs. Ennek alapanyaga kizárólag annak a településnek a határából, Allemant-ból érkezik, ahol a birtokközpont található. E tételünk fejezi ki a legtisztábban azt a terroirból adódó karaktert, amelyet az imént leírtam.

 

A déli fekvéstől gyümölcsösebbek a pezsgőink

 

Ezt a kizárólag chardonnay-ből készülő tételt frissesség és elegancia jellemzi, amelynek telt test biztosít alapot. Más chardonnay champagne-okhoz hasonlóan itt is tapasztalhatóak a citrusos aromák, a legtöbb blanc de blancs champagne-tól azonban megkülönbözteti az alacsonyabb savtartalom, a kerekség és az édesség érzete. Kifejezetten jól iható pezsgőnek számít, amely krémes lecsengéssel zárul.

 

 

Côte des Blancs

A champagne-i alrégió szőlővel borított területe 2006-os adatok alapján 3313 hektár, és ennek 95%-át chardonnay fedi.

Kizárólag saját alapanyaggal dolgoztok vagy vásároltok is fel szőlőt?

 

Csak saját szőlőből készítünk pezsgőt. Tulajdonképpen ez az egyik legfontosabb alapelvünk. A szőlő jelenti ugyanis számunkra a „nyersanyagot”, ennek minősége pedig alapvető fontosságú a valóban jó végtermék megalkotásához. Olyan ez, mint a főzés. Nem tálalhatsz fel finom fogásokat, ha nem állnak rendelkezésedre jó hozzávalók.

 

Azzal, hogy saját szőlőt dolgozunk fel, képesek vagyunk a teljes pezsgőkészítés folyamatának valódi kontrollálására, egészen a palackozásig.

 

Hány palack pezsgőt állítotok elő egy évben?

 

Évente körülbelül 150 000 palack pezsgő kerül forgalomba, amelynek 80%-át külföldön értékesítjük. A fő piacaink Európában találhatóak, elsősorban Belgiumba, Németországba, Svájcba és az Egyesült Királyságba szállítunk, de értékesítünk pezsgőt az Egyesült Államokban, Japánban és Oroszországban is.

 

A déli fekvéstől gyümölcsösebbek a pezsgőink

 

A Wine Spectator szerkesztősége a közelmúltban két tételeteket is 90 pontra értékelte; melyek ezek?

 

Valóban, a Carte Blanche és a Millésime 2004 is ilyen magas pontot ért el. Az előbbi pezsgő pinot noir alapú, amelyet chardonnay és 5% pinot meunier egészít ki. A kétéves finomseprős érlelést követően brut, demi-sec és brut nature dosage-zsal is forgalomba kerül.

 

A 2004-es Millésime a többi évjáratos champagne-unkhoz hasonlóan már chardonnay-ra épül, a 25% pinot noirt pedig itt már 15% pinot meunier teszi teljessé. E pezsgőt ötéves érlelés után 10 gramm/liter dosage-zsal látjuk el. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!